My Burberry – лондонска градина след дъжд

Лондонска градина след дъжд – това е била идеята на Франсис Кюркджиян, когато е създавал серията My Burberry. И без да съм била в Лондон (преди или след дъжд), мисля, че се е справил страхотно.

„Представете си градска градина в Лондон. Имате енергията и модерността на града. Имате градината. Имате цветята и изкуството на градинарството, което е много важно за британците. Цветният аспект на парфюма идва от идеята за градина след дъжд. Имате буйна влага. Имате почвата. Имате земната нотка. Всички тези нюанси.” – разказва Кюркджиян и добавя, че иска да пресъздаде усещането за светлината на Лондон: облаци, влага, дъжд, цветя.

Всичко това си представям, когато пробвам My Burberry EDP. Култивираната, добре поддържана градина, цветята и плодовете, натежали от блестящи капчици вода, влагата във въздуха, която усилва ароматите, сивото небе, което усилва цветовете. Така съм запленена от сочната му виталност, ярък характер и шлейф, който се вее на метри от китката ми, че няколко часа по-късно се връщам в магазина и го купувам. Няколко месеца по-късно купувам и останалите версии, опъва ми се само пачулито в My Burberry Black.

My Burberry EDP

Спомням си едно интервю с Франсис Кюркджиян, в което казва, че първият му ароматен спомен е сладкото от дюли и рози, което арменската му баба приготвяла. Много ме омайват такива истории, а „сладко от дюли и рози“ е едно доста точно описание на парфюмния му стил.

В My Burberry EDP има и дюли, и рози, но има и много други неща. Свеж и искрящ бергамот, към който се прибавя мъхестата тръпчивост на индрише, ме грабва още в първите минути. Индришето е нещо, което пък моята баба слагаше в сладката, така че с мосю Франсис потъваме заедно в детски спомени.

Показват се и цветята – фрезия, сладък грах и роза, която е плодова и сочна, а не мускалена и маслена. Мирише ми на цветарски магазин на 8 март и ми носи същото усещане за изобилие, приповдигнатост и тържествуваща женственост. Дюлята добавя фина, сипкава плодова нотка, без да подслажда или подкиселява прекалено.

След около час ароматът преминава от градинската към градската част и изважда един нюанс на скъпо червило, който много, много ми харесва. Мирише на Кореком и кожена чанта, на празничност и лукс. И колкото повече отлежава върху кожата ми, толкова по-хубав става. Шлейфът му е разкошен и го усещам при всеки полъх на вятъра.

Изключително жизнерадостен и оптимистичен парфюм е My Burberry EDP. Моментално оправя настроението, повдига брадичката, развява косите. Носила съм го и през зимата, и през едно сиво и подгизнало от дъжд лято, но мисля, че ранната пролет е неговото време – за ударно съживяване на сетивата и връщане на радостта.

Година на излизане: 2014

Нос: Франсис Кюркджиян

Олфактивна група: флорален

Връхни нотки: сладък грах, бергамот, мандарина, грейпфрут, лимон

Сърцевина: дюля, фрезия, индрише, праскова, зеленина, гардения, пасифлора

База: роза, пачули, мускус, кожа, виолетка

My Burberry EDT

My Burberry EDT напомня на EDP версията, но е по-въздушен и лек, по-неусложнен и изцяло флорален, без плодови и кожени нотки. Усещането за влага и росни цветя го има, но тук те не са толкова плътни и натежали, слънцето се е показало и дъждовните капки са започнали да изсъхват. Сладка фрезия, нежен божур и свеж лимонов цвят се сплитат в чуден пролетен букет. Отново ми мирише на цветарски магазин, но много по-непринудено, без тържествеността и официалността на EDP.

В тази версия градът го няма, останала е само градината. Не мирише на червило, на кожена чанта и Кореком и няма богатата и променлива композиция на първообраза. По-младежки и casual е – сваля възрастта на таргет групата поне с 10 години. Градината обаче си остава все така британски подредена и поддържана, тип „всеки да си знае мястото“ по един усмихнат и вежлив начин. Представям си го върху Кейт Мидълтън, която е решила да прекара уикенда в някое от провинциалните имения.

Година на излизане: 2015

Нос: Франсис Кюркджиян

Олфактивна група: флорален

Връхни нотки: сладък грах, лимонов цвят

Сърцевина: фрезия, божур, прасковен цвят

База: мускус, роза, мъх

My Burberry Blush

Ако EDP е градска градина, а EDT – цветна, Blush е плодова. Харесвам го повече от EDT и почти колкото EDP, а характерните за серията свежест и оптимизъм са прекрасно развити и тук. Характерната трайност и шлейф – също.

Сочна зелена ябълка, сочен нар и сочен лимон ме изстрелват в плодовия рай. Розата добавя сладост и плътност, а жасминът и глицинията – нежност. Ароматът обаче не е природен, а парфюмен, козметичен, дори леко шампоанен. Представям си го върху младо момиче от британската аристокрация с блестяща от здраве руса коса и поруменели от езда бузи. Ако синестезията ми дава на EDP червен цвят, а на EDT лилаво-син, то Blush определено е розов.

И в трите парфюма природата е подредена и възпитана, няма разни настъпени бурени, стърчащи клонаци и прочее разпищолване. За мое съжаление, тъй като аз пък я обичам разпищолена и британската стегнатост и формалност на My Burberry-тата ми идва не съвсем тамън. Въпреки това харесвам много и трите и високо оценявам виталния им заряд.

Година на излизане: 2017

Нос: Франсис Кюркджиян

Олфактивна група: флорален

Връхни нотки: нар, лимон

Сърцевина: зелена ябълка, роза индрише

База: глициния, жасмин

https://profumodidona.com/

Spread the love
Tags from the story
,
More from Дона Делова
Време за жътва
Наскоро прочетох следното: „Понякога причината, поради която хубавите неща не се случват...
Read More
0 replies on “My Burberry – лондонска градина след дъжд”