На топло в кухнята

Няколко идеи за повече уют край „домашното огнище“

Кухнята е сърцето на дома, неговото огнище, макар и символично. Дори ако през седмицата сме заети и вечеряме аламинути, полуфабрикати или поръчана отвън храна, през уикендите наваксваме. Според изследванията прекарваме в кухнята средно два часа на ден, което включва подготовка, готвене, хранене и почистване – не е никак малко. А и в условията на пандемична обстановка се очертава повече време да сме вкъщи и по-малко навън, независимо дали само със семейството или и с приятели. Откъдето и да го погледнем, струва си да инвестираме в тази част от дома и да я направим ергономична, приветлива и уютна. Приготвянето на храна е домашна магия и заслужава да се случва в красива обстановка. Не е необходимо да правим генерални промени – понякога дребните детайли вършат чудеса.

Масата – в центъра

Няма как кухнята да е уютна без удобно място за хранене – в крайна сметка това е основната ѝ функция. Дори не става дума толкова за храната, колкото за създаването на пространство, където цялото семейство да се събира вечер, да се отпуска и да споделя как е минал денят му.

В идеалния вариант при наличие на място  разположете масата в центъра на помещението. Нека бъде достатъчно голяма, за да има пространство за всички, включително и за евентуалните гости, а столовете да са достатъчно удобни и комфортни – никой не иска да седи като на тръни, докато вечеря.

Ако не разполагате с голяма площ, не се отчайвайте. С малко повече въображение може да организирате място за хранене около барплот, кухненски остров или дори сгъваема маса, която през деня се прибира към стената. Важното е да сте заедно, останалото са подробности.

Повече цвят

Цветът е най-добрият начин да се създаде настроение в една стая и кухнята не е изключение от това правило. Напротив – там дори са позволени малко повече волности. Дали ще боядисате цялото помещение в меки есенни тонове, или ще го оставите бяло с една ярка стена за акцент – въпрос на избор и вкус. Ако шкафовете и мебелите са в топлите естествени цветове на дървото, изберете внимателно точния нюанс на стените. Детайлите са тези, които оживяват атмосферата – калъфи за столове, пердета, покривки, кърпи или красиви цветни чинии.

Не забравяйте за светлината

Няма да се уморим да го повтаряме – осветлението е ключовият елемент за създаване на атмосфера. Разбира се, в кухнята ще ви трябва функционална и директна светлина, особено над работния плот, печката и мивката. Но за задушевни вечери и раздумки с приятели може би ще искате и нещо по-меко и неагресивно над масата. Там е мястото на висящите лампи, по-далече от печката, където изпаренията и пръските мазнина може да полепнат по абажура и да наслоят прах. За работния кът се придържайте към вградените осветителни тела, които се чистят лесно и се съчетават добре с всякакъв стил. Изберете крушки не с бяла, а с жълта светлина – тя дава повече уют. И като стана дума за уют – свещите са добре дошли и тук, а не само в спалнята и банята. Върху плота, по полиците или където другаде ви харесва, стига да не е пожароопасно. Живият огън дава усещане за топлина както нищо друго не може, особено през есента и зимата.

Природа в кухнята

Използването на естествени материали е един от начините да се създаде природна атмосфера в дома. Дървени шкафове в изчистен или рустикален стил, масивна маса за хранене, а защо не и каменна или тухлена стена, ако помещението и стилът позволяват. Ако предпочитате по-модерна и технологична кухня, тогава по-добре да заложите на зеленината, която да омекоти студеното излъчване на иноксовите повърхности. Изберете по-непретенциозни и лесни за гледане растения, които не се плашат от топлината и изпаренията. Чудесен вариант са сандъчетата с подправки или микрорастения, които освен естетична имат и чисто практична функция – какво по-хубаво от това да поръсите ястието с току-що откъснати пресни билки, които сте отгледали сами!

Приберете излишното

Избягвате да влизате в кухнята, защото плотовете ви са претрупани и навсякъде цари хаос? Не сте сами. Според изследванията хората намират чистите  открити пространства за привлекателни, а претрупаните ги отблъскват. За щастие, този проблем може лесно да се реши. Изхвърлете всички непотребни хартийки – бележки, стари известия за сметки, вестници и списания. Махнете излишните декорации от рафтовете. Това ще създаде едно по-спокойно и отпускащо усещане. Реорганизирайте шкафовете си и приберете всичко освен уредите от първа необходимост, за да разчистите максимално плотовете. Преценете добре – висящите над печката медни тигани и тенджери може да изглеждат суперстилно и красиво в някоя кухня в Прованс от списанията, но във вашата – повече да се пречкат и да полепват мазнина. И най-важното – прибирайте всичко след употреба и изисквайте от семейството си да прави същото. В противен случай много скоро ще се затрупате отново.

Поддържайте чисто

Тази точка е във връзка с предишната. Каквито и старания да положите за обзавеждането на кухнята, ако тя е мръсна, а мивката е пълна с мазни чинии, всичко отива по дяволите. Нито на вас ще ви е приятно да готвите, нито на другите да се хранят. Създайте си навик да измивате веднага всичко, което ползвате, за да не завършите вечерта с куп мръсни съдове и лошо настроение. И отново – разделяйте домакинските задължения между всички членове на семейството. Ние сме жени, а не кухненски роботи.

Използвайте по предназначение и с удоволствие

Учените казват, че от всички сетива обонянието е най-тясно свързано с емоциите и създаването на спомени. Ваниловото ухание на прясно изпечен сладкиш децата свързват с „аромата на мама“. Е, може да е и на мусака – кой не обича мусака! Важното е да е нещо любимо, което посреща и примамва. Дори да не е всеки ден, поне през уикенда приготвяйте нещо специално – палачинки за закуска, сладкиш, кана прясно сварено кафе. Уютна кухня е тази, в която мирише на живот.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Дона Делова
Фън шуй в Годината на Тигъра
Няколко прости начина да привлечем благополучието в дома си Вероятно сте чували...
Read More
0 replies on “На топло в кухнята”