Намали скоростта

Движението slow beauty диктува нови правила на играта. Малките паузи може да донесат много повече полза, отколкото перпетуум мобиле

 Животът ми е поредица от дедлайни, които висят като дамоклев меч над лебедовата ми шия (добре де, беше). Да не говорим, че постоянно повишавам оборотите и вдигам летвата, съревновавайки се със… себе си. Цъкането на вътрешния ми часовник е на път да ме подлуди. Чудя се кога ли ще изпуша, ако и отпускът се превръща в стрес, след който се налага да реанимирам. Време е да си задам въпроса накъде собствено бързам и да набия спирачките. Както и да разбера онези, които казват, че не правят нищо. Нищо прави ли се? Явно – да.

Любов към себе си в цифровия свят

Първи термина slow beauty формулира през 2012 г. Шел Пинк, писател и основател на марката SpaRitual. Корените на движението се крият в предшестващото го slow food, възникнало в Италия през 80-те като протест срещу откриването на първия „Макдоналдс“ в Рим. „Бавната красота“ като част от забавяне на стремителното ускоряване на ритъма на живота в мегаполиса е отговор на насилието над женската природа, състоящо се в натрапване на стандарти на красота, нездравословна борба с времето и култ към вечна младост. Жената е прекрасна във всяка възраст посвоему. Ако избягвате негативните емоции и стрес и отделяте внимание на вътрешното си спокойствие и на душевното равновесие, това неминуемо ще се отрази на външния ви вид. Slow beauty е философия и като такава изисква лично творческо осъзнаване. Това ще рече да цените това, което имате, и да не гоните като империалисти съвършенството.

Красотата не търпи суета

Психолозите твърдят, че любовта трае три години, а работата трябва да се сменя на пет. Но това е само на теория. На практика всичко е fast life, fast food, fast sex, fast beauty. Козметичният асортимент се обновява толкова стремително, че дори на мен като бюти редактор ми е трудно да следя новостите. Сезонна, междинна, задкулисна… Колекциите макиаж изчезват с мълниеносна скорост от щандовете, заместени от нови. Всяка микроскопична промяна на формулата на крема кара компаниите да бият барабана. Но чудеса не се случват всеки ден. За сериозните открития са нужни време и пари, останалото е маркетинг. Масло в огъня налива и тенденцията за моментален ефект – инжекции, нейл барове, експресни процедури, quick spa… Вярно, спестяват време, но заедно с него и удоволствието от свежи усещания и впечатления. Повярвайте, отварянето на райските порти и празната от грижи глава след СПА бягството (малко романтика никога не е излишна) не са празни приказки. Както и „реставрацията“ на увредената нокътна плочка не е въпрос на нагласа.  

Още повече чувственост

Ако искате да се избавите от „вътрешните“ бръчки, главната причина за стареене, не бързайте, а се старайте да видите нещо ново в обичайното. Целта е максимално да се възползвате от чувствеността на козметиката. Ако употребата й стимулира синтеза на серотонин и ендорфини, това вече е малка победа в надпреварата с времето. Новото поколение масла за лице стават все по-съвършени. Работата не е толкова в подхранващите и омекотяващите им свойства, колкото в успокояващите. Форматът от рода на олио-в-серум покорява дори тези, които не понасят маслени текстури. Slow промените се добраха и до бялата козметика. Съгласно принципите на механо-биологията кожата реагира на механични стимулатори. Ето защо кремовете вече се предлагат с апликатор. Масажът с него не само премахва напрежението, но и – активирайки микроциркулацията – помага на съставките да проникнат в дълбочина. Лепта в стратегията за „забавяне“ внасят и почистващите линии. Съвременните формули гарантират толкова естествено красива кожа, че ще предпочетете да я оставите без грим. За създаване на собствен ритуал изберете продукт, който ви харесва по текстура, аромат и цвят.

Нов подход в запазване на младостта

Учените от Vichy го наричат Slow age. Първият продукт в рамките на тази концепция носи същото име. Целта му е да коригира признаците на стареене още на етап формиране, тоест преди да станат видими. Ефективността му се измерва не само (и не толкова) с моменталния ефект, но и с кумулативния, който уверено излиза на преден план. Тръгвайки по различен път, Chanel обръща внимание на феномена дълголетие. Населението на Коста Рика, Сардиния, Гърция и Япония е в състояние да оспори всяка статистика. Жителите на благословените от гледна точка на екологията земи запазват здрави тялото и ума си далеч по-дълго от претоварените с информация и вечно бързащи жители на мегаполисите. Но защо в т.нар. сини зони има такава висока концентрация на дълголетници? Учените откриват известно сходство между навиците им и свойствата на младата кожа. Резултатът от иновационния подход са серумите за лице и очи Blue Serum. Футуристичната формула удължава живота на клетките и ги зарежда с енергия. Не вечна младост, а нещо подобно на здравословна „диета” за кожата.

Spread the love
Tags from the story
More from Свобода Сидерова
Шнолите: логомания и сюрреализъм
Криза на идеите, вечна носталгия и нежелание да се разделят с най-трогателните...
Read More
0 replies on “Намали скоростта”