Нежната сила на цветните есенции

Възможно ли е есенциите от цветята да ни помогнат срещу стрес, психическо натоварване и негативни емоции на чисто енергийно и вибрационно ниво? Според д-р Бах и адептите му отговорът е „да“. Според учените, ако този вид лечение има ефект, той е по-скоро плацебо. Каква е истината? Не може да се каже с категоричност. Единственото сигурно е, че капките на д-р Бах не вредят. А истината понякога е просто въпрос на избор.

Идеята за използване на цветни есенции за лечение не е никак нова, напротив – датира от хилядолетия. Свидетелства за употребата им се намират още в древноегипетски папируси. Австралийските аборигени също използват цветя в лечителските си церемонии. Най-ранното документирано свидетелство в Европа е за монахинята Хилдегард фон Бинген през XII в., която покривала вечер цветята с муселинено платно, което да попие росата – с нея лекувала различни видове емоционален дисбаланс. Но за пионер се счита д-р Едуард Бах, който през 30-те години на ХХ в. изследва задълбочено материята и след много клинични и лични наблюдения представя на света своите 38 цветни есенции.

Кой е д-р Бах

Роден през 1886 г., д-р Едуард Бах учи медицина в Университетската болница в Лондон, има и диплом по обществено здраве от Кеймбридж. В началото работи като общопрактикуващ лекар и хирург, а впоследствие специализира бактериология и имунология.

Въпреки успехите си и признанието, което получава в областта на традиционната медицина, д-р Бах изпитва вътрешно неудовлетворение. Не му харесва начинът, по който лекарите се фокусират върху симптомите, а не върху хората. Той вярва, че болестта е резултат на дисхармония между тялото и ума, а симптомите на заболяването са външни проявления на негативни емоционални състояния. Затова насочва интереса си към алтернативната медицина. През 1919 г. започва работа в Кралската хомеопатична болница в Лондон и през следващите 10 години се посвещава на холистични изследвания.

За разлика от много свои колеги докторът е надарен с изключителна интуиция и сензитивност. Нещо му подсказва, че билките съдържат много по-голяма сила от откритата до момента и тя е концентрирана в цветовете. През 1928 г. започва да разработва свои собствени билкови лекарства. Две години по-късно напуска Лондон и медицинската си практика убеден, че в природата може да се открие нов и неподозиран метод за лечение. Установява се в английската провинция, където през пролетта и лятото обикаля по полето, събира растения и приготвя от тях препарати, а през зимата лекува пациентите безплатно.

Между 1932 и 1934 г. д-р Бах идентифицира 38 основни негативни състояния на ума и намира съответстващите им цветя, които ги уравновесяват. Иначе казано, избраните от него цветя излъчват уникална положителна вибрация, която може да неутрализира отрицателните вибрации на вредните мисловни модели. Така създава и своите препарати, наречени есенции.

Spread the love
More from Дона Делова
Фернандо Ботеро – ода за тържеството на материята
Изкуството е убежище от трудностите на живота, казва художникът, който ни напусна...
Read More
0 replies on “Нежната сила на цветните есенции”