Нежната сила на цветните есенции

Какво представляват есенциите на д-р Бах

Есенциите са извлеци от цветя, съдържащи техния вибрационен отпечатък, които се използват за облекчаване на различни емоционални и умствени страдания – поотделно или в комбинация.

Интересен е начинът, по който докторът провежда своите изследвания. Както вече споменах, той е изключително сензитивен и усеща енергията на цветята. Първите опити прави върху себе си. Когато изпитва някаква отрицателна емоция, той полага длан върху едно или друго цвете (или пък слага цвета му върху езика си) и наблюдава дали ще усети промяна в състоянието си. Резултатите описва и класифицира прилежно и след многобройни опити – лични и с пациенти – ги обобщава в система за лечение. Спорно е дали използва само интуиция, но така или иначе системата му е плод на дългогодишни изследвания, наблюдения, проби и грешки.

Другото интересно е приготвянето на есенциите. Д-р Бах вярва, че росата извлича лечебните свойства на растението чрез слънчевите лъчи в много концентриран вид. Той събира росата, смесва я с равно количество бренди и по този начин получава базисната тинктура, която след това се разрежда. Разбира се, този метод е много неефективен, тъй като количествата роса са минимални, затова по-късно просто накисва цветята в изворна вода и ги излага на пряка слънчева светлина.

За разлика от етеричните масла и билковите екстракти, които съдържат вещества, извлечени от растенията, в цветната есенция не е останала физическа част от цветето. Принципът на действие е сходен с този на хомеопатията и е на енергийно ниво – жизнената сила и вибрационната характеристика на растението се отпечатват във водата като в матрица. Това се постига чрез накисване във вода за определено време, а след това тя се прецежда и се усилва чрез методи за разреждане.

Как работят есенциите

Въздействието на цветните есенции не се получава от биохимична намеса във физиологията, поради което е предизвикателство да се изследва от научна гледна точка. За разлика от фармацевтичните продукти или дори от някои билкови лекарства, които могат да потиснат симптомите, цветните есенции действат на принципа на резонанса във финото енергийно поле, влияещо върху физическото и емоционалното здраве на човека. С други думи, цветните есенции се основават на вибрационна енергетика, а не на биохимични принципи и стимулират естествения капацитет на тялото да се върне към равновесие. Идеята се корени още в алхимичните и херметичните традиции, в които се вярва, че макрокосмосът (Вселената) съответства на микрокосмоса (индивида).

Едно от най-положителните качества на есенциите е, че те са абсолютно безвредни и може да се използват от всички, включително бременни, деца и дори животни. Позитивните ефекти включват усещане за мир и спокойствие по време на стрес, оптимизъм и откриване на радост от живота, яснота на ума и фокус върху целите. В зависимост от степента на дисбаланс ефектът може да се прояви веднага или да е нужно малко повече време. Ако съответната есенция е неподходяща за състоянието, просто няма да усетите нищо.

Спешна помощ

Най-известната и най-широко използвана комбинация от есенции на д-р Бах е т.нар. Rescue Remedy (позната у нас като Спешните капки на Бах). Те имат изключително широк спектър на приложение – основно за оказване на първа помощ при внезапен физически или психически шок, загуба на съзнание, наранявания и травми, както и в ситуации на силен стрес, паника, раздяла и душевна травма.

Спешните капки може да елиминират нервното напрежение преди важна среща, публична изява, интервю или пътуване, успокояват, избистрят ума и засилват концентрацията. Прилагат се както външно, така и вътрешно – при ухапване от насекоми или змии, изгаряне, сърбеж, ускоряват зарастването на раните.

Важно е да се отбележи, че макар есенциите да нямат странични ефекти и да действат нежно и меко, не е лошо преди употребата им да се консултирате с лекар или терапевт – особено когато става дума за деца и бременни. Последното впрочем важи за всякакъв вид лечения и препарати.

Spread the love
More from Дона Делова
Хоакин Финикс и Руни Мара: Вегани извън клишето
За Хоакин Финикс 2020 година започна ударно с куп награди за впечатляващото...
Read More
0 replies on “Нежната сила на цветните есенции”