Нели Фуртадо: Грешки от сърцето не са грешки

Нели Фуртадо
Getty Images

Високите ѝ скули и огромните ѝ сини очи трудно се забравят. Хитовите ѝ денс парчета I’m Like a Bird and Turn Off the Light от началото на 2000 г. – също. Характерният ѝ глас няма еквивалент, а усещането за дълбочината на текстовете, които сама пише, създава интимност, каквато все по-рядко усещаме на музикалната сцена. Въпреки това с години Нели Фуртадо стоеше далеч от светлините на прожекторите, търсейки причина да продължи кариерата си. И да покаже, че не живее в миналото.

След серия от неуспешни начинания и един пренебрегнат от феновете проект певицата официално си взе почивка през 2017 г. с дълбоко огорчение. Кариерата ѝ на практика креташе едва-едва още през 2009 г., когато след шумна раздяла с продуцента ѝ Timbaland Нели опита да смени посоката. И вероятно сгреши. Доказаха го мижавите продажби на двата ѝ последни диска, които накараха изпълнителката да се запита: „Още ли го мога?“

Без силно промоутърско рамо звездата, която пълнеше стадиони и зали по време на световни турнета, потъна в десета глуха. И догадките дали в това не е намесена дългата ръка на Timbaland, който е искал за назидание да я съсипе, още се чуват от време на време.
„Дали ще работим отново с него? Последно си говорихме по фейстайм и обсъждахме колко много му харесва новият ми запис. Всички в екипа ми са негови фенове и нямат търпение да направим нещо заедно. Да, имаме вече идеи в тази посока“, опитва се да парира всякакви спекулации за раздор Фуртадо.

Нели Фуртадо на видео музикалните награди на MTV на 12 септември 2023 г. в Ню Джърси. (Снимка: Taylor Hill/Getty Images)

Научила своите уроци, това лято тя направи изненадващо завръщане към музиката си със сингъла Eat Your Man – безсрамна провокация в стил електронен денс, какъвто канадката изпълняваше и в началото на кариерата си. Този път обаче залага и на много повече блясък във визията си за разлика от момента, когато пробиваше. Реакциите на публиката са повече от позитивни, а любопитното е, че сред феновете ѝ има немалко представители на поколението Z – младежи, родени в годините на най-големите ѝ музикални успехи. А дали наградите и постиженията в класациите са в миналото, ще стане ясно още тази зима.

Можем ли да очакваме Нели да надскочи досегашните си над 40 милиона продадени албума? Вероятно не. Времената днес са други и банковите сметки не се пълнят от дистрибуция на дискове, а от стрийминг. Нели обаче очевидно е готова за това, а сред „учителите“ ѝ по пътя към върха този път е и първородната ѝ дъщеря Невис от първия ѝ брак. Момичето я държи в крак с всички новости на пазара и също иска да направи кариера в музикалната сфера. Може би затова Нели иска да ѝ даде пример как не бива лесно да се отказваш от призванието си.

Невис – дъщерята на Нели, е наследила хубостта и таланта ѝ

Ново начало или несъвсем

„Преди три години моята тогава 16-годишна дъщеря ми показа, че парчето ми Promiscuous е станало предизвикателство в Tik-Tok. Хиляди млади хора се надпреварваха да се снимат в двубои под звуците му и това се беше превърнало в някаква истерия. Песента преживяваше ренесанс. Дотогава даже нямах приложението в телефона си, но решихме с нея на шега да си направим своя версия в дует. Стана буквално докато кърмя най-малкото си дете“, разказва за предизвикателството да си звезда в новото време Фуртадо в юлския брой на Vogue.
Клипът на майка и дъщеря е с продължителност от едва няколко секунди, но трупа над 6 милиона гледания и предлага една различна перспектива на Нели за кариерата ѝ. Тя още не бива да бъде отписвана!

Година и половина по-късно певицата получава втори знак, че мястото ѝ е под прожекторите. Музикален агент я кани да участва в парти за посрещане на Нова година в Австралия заедно с едни от големите звезди на клубната музика.

„Не се бях качвала на сцена 6 години и реших, че моментът е настъпил“, споделя певицата, която по време на това свое участие среща и бъдещия си дуетен партньор DJ Dom Dolla.

Изявата минава зашеметяващо и Нели открива, че освен зрялата публика, която я познава, на песните ѝ пригласят много млади. „Да чуваш как песен, която си пял преди 20 години, е позната на някого, който няма и толкова, те кара да забравиш къде си. Сякаш отново беше 2001-ва!“, не крие емоцията си канадката.

Отдава нужното внимание на колегите си и на световните DJ, които миксирайки добрите ѝ парчета, им вдъхват живот за младата публика и не позволяват на таланта ѝ да бъде забравен вече толкова години. Това се оказва и последната – трета причина, която кара Нели да не отлага повече своето завръщане.

„Бях на някакъв концерт или в клуб – не помня къде точно, но вървеше мое парче. Звукът беше толкова добър… Казах си: „Чакай малко – хората искат да се забавляват на твоята музика. Даваш им причина да празнуват живота, да се измъкнат от сивотата. Това е истинска благословия.“ Усетих, че отново искам да съм част от процеса. Искам да карам хората да танцуват, да се освободят от оковите и да се движат!“, издава Фуртадо.

Живот в сянка

Самата тя усеща себе си скована през последните години и причината за това не е само във факта, че тихомълком стана майка на още две деца, на чиито грижи се бе посветила изцяло. За тяхната поява и за баща им се знае малко и това също е от уроците, които звездата научава по тежък и болезнен начин – да пази личното си пространство далеч от таблоидите.

След голямото напрежение, под което се очаква да се развива кариерата ѝ в ранните 20, Нели изпада в класическа криза на идентичността. И ако в началото е едно нахакано 21-годишно момиче, което снима клиповете си в рейвърски дънки, топ на Adidas и прическа като на принцеса Леа от „Междузвездни войни“, то спонтанността ѝ малко по малко е претопена от стереотипите и изискванията на бранша. Продуцентите и агентите ѝ започват да налагат вижданията си във всеки аспект от живота и творчеството ѝ, довеждайки я до състояние, в което не може да се разпознае.

„Последният ми албум от 2017 г. беше откровение, посветено единствено на мен. Исках да затвърдя себе си като артист. Да бъда сериозна с това, което умея“, споделя певицата пред британския Vogue.

Не крие, че провалът му не я изненадва. Самата тя има отчаяно нужда да си почине от суетата и шума. Да се върне към отглеждането на дъщеря си Невис, която до този момент е пренебрегвала с всички задължения към успеха си. Усеща, че времето за това настъпва още от турнето на Loose през 2007 г., но договорите и работата с толкова много хора я принуждават да продължава до пълно изтощение. В онези години получава нервен срив на сцената, но дори това не смекчава продуцентите и агентите ѝ, които продължават да я натискат да изпълни вече поетите си ангажименти. Неустойките по договорите за тях са колосални, а раздялата с бащата на дъщеря ѝ и делбите, произтичащи от това, обещават да стопят банковата ѝ сметка. Нели не може да си позволи да спре. Не и като родител.

„Трябваше да съм едновременно майка и изпълнителка на път. Беше изтощително. На един от концертите излязох на сцената и осъзнах колко стресирана бях всъщност. Изплаках си очите на първите две песни. Тогава разбрах, че имам нужда да си почина от музиката, да се върна у дома и да бъда със семейството си“, разказва Фуртадо.

През следващите няколко години бяга колкото се може по-далеч от популярността. Отказва поканите за раздаването на музикални награди, скрива се от камерите на светските събития и си стои вкъщи, вместо да се радва на вниманието, с което я обсипват фенове и колеги. Музиката вече не я радва.

Дали е депресирана? Нели не отговаря еднозначно, но признава, че някъде по това време лекарите ѝ откриват синдром на дефицит на вниманието. В медицинските журнали това състояние се характеризира като редуване на етапи на свръхактивност с периоди на отегчение и раздразнение. И макар да изглежда безобидно, то има пряко отношение към връзките, които страдащите от него създават или разрушават с околните.

„Често такива хора сменят много импулсивно настроенията си, те са нестабилни на стрес, свръхчувствителни и нервни. Вниманието им се привлича и задържа трудно. Това е изпитание за семействата им, но и за всеки, който общува и работи с тях“, обобщават специалистите.
И Нели научава по трудния начин, че стилът ѝ на живот допълнително засилва пристъпите на болестта. Единственият вариант да ограничи ефекта им е, като смени ритъма си и обърне специално внимание на психическото си здраве.

„Винаги съм се възхищавала на Шаде, че изчезна за десетилетие и се завърна. Когато си артист – певец и текстописец – си чувствителен. Измориш ли се емоционално, изморяваш се и творчески. Трябваше да спра, за да се превърна в това, което съм сега – напълно зряла жена, която се чувства като дама, шеф, творец и не търси извинение за действията си“, категорична е изпълнителката.

Един любим зоопарк

Когато забременява с второто, а после и с третото си дете, изборът на Нели да приключи с музиката изглежда окончателен. Спира да записва песни и вместо това тръгва на курсове по керамика и творческо писане в близкия университет. Приема и работа в библиотеката на училището на дъщеря си, където се занимава със сортирането на книги.

Описва този период като „малък зоопарк“, в който тя е дресьо­рът, когото никой не слуша. Рязко сменя ежедневието си и ако дотогава е лягала в 7 сутринта след цяла нощ записи в студиото, сега се буди в този час, за да направи закуска за хлапетата и да се подготви за един обикновен ден.

„Имах нужда да открия отново коя съм. Да пера сама бельото си и да чистя сама тоалетната у дома“, казва певицата в интервю. Ролята на майка е много важна за нея и, изглежда, е онази, която ѝ дава нова перспектива в живота. Тя е и причината да „избухне“ на сцената след няколко години на пауза от светския живот.

„Искам да вдъхновя други майки и жени, да им покажа, че дори когато са на 40 години, може да прегърнат таланта си и да го изявят. Правенето на музика е единственото, в което съм наистина добра“, казва днес Нели. Някак естествено след всички тези изпитания бъдещите проекти на Фуртадо силно застъпват и темата за грешките, които допускаме по пътя си. Певицата има своя философска версия за тях, която щедро споделя.

„Когато грешим, това идва от сърцето. А всичко, което идва от сърцето, не може да е грешка.“

Следвайки тази максима, Нели без колебания скача отново в дълбоките води на музикалния бизнес – помъдряла, освободена от предразсъдъци и готова щедро да споделя таланта си.

Spread the love
More from Надя Костова
Какво ви очаква в D!VA през октомври
Корицата на октомври краси автентична жена – Александра Богданска. Водещ, модел, майка,...
Read More
0 replies on “Нели Фуртадо: Грешки от сърцето не са грешки”