Нещо за четене

„Огледални убийства“

Антъни Хоровиц

Еднорог

Ако има някой, който носи духа на Агата Кристи и Артър Конан Дойл в себе си и писането си, то това определено е Антъни Хоровиц. Новият му роман „Огледални убийства“е продължение на великолепния „Мозайка от убийства“. Тук читателят отново се среща с прочутия детектив Атикус Тип и бившата редакторка Сюзън Райланд. АнтъниХоровиц заплита невероятна интрига, разказвайки   роман в романа. Спазвайки своята запазена марка, той пише две напълно различни като стил истории за мистериозни убийства. В романа ще се насладим на уменията на Хоровиц да подрежда пъзел от разнолики герои, чиито мотиви не може да бъдат разгадани до шокиращия финал.

„Глътка въздух“

Джордж Оруел

Кръг

Ироничен и ведър, романът „Глътка въздух“ е наситен с предчувствия и прогнози, които, за съжаление, се сбъдват. Веднага след публикуването през 1939 година книгата се приема за абсолютен шедьовър и до днес се радва на голям интерес. Литературната критика е единодушна, че това произведение наДжордж Оруел е в основата на широко известните и световно признати негови класики „Фермата на животните” и „1984”. Главният герой Джордж Боулинг внезапно решава да се отклони от монотонното си съществуване на застрахователен агент, порядъчен съпруг и баща на две деца. Той поема към родното си градче, за да сбъдне най-силния си момчешки блян.

Щефица Цвек в челюстите на живота“

Дубравка Угрешич

Колибри

И на пишещата шевна машина с „изрезки от женска проза“ Дубравка Угрешич съшива баналната история на непохватна в житейските дела, неудовлетворена и вечно депресирана млада жена, диреща мъжа на живота си и занимания, които да запълнят сивото й съществуване. Един нестандартен подход към писателското изкуство, напълно в стила на Угрешич. В този постмодерен роман, свободно обиграващ клишета и стереотипи на тривиалната литература и култура, кълни онова уникално зърно изобретателност и мощно въображение, които избуяват щедро в по-късните творби на неуморимо провокативната хърватска писателка.

„Непознаваемо царство“

Ая Джаси

Orange books

Гифти е докторант по невробиология в Станфордския университет. Човек на науката. Човек на въпросите и отговорите. Човек, чийто брат умира от свръхдоза хероин, след като спортна травма го прави зависим към болкоуспокояващите. Човек, чиято майка изпада в тежка депресия, заради която отказва да стане от леглото. Човек, който решава да открие причините за заобикалящите го страданията, като разчита на науката, за да разгадае семейната трагедия. „Непознаваемо царство“ е трогателен портрет на семейство емигранти, опустошено от депресия, наркомания и мъка – роман за вярата, науката, религията, любовта.

„Тревожна кръв“

Робърт Галбрейт

Колибри

Това е петата поред книга, подписана от Робърт Галбрейт, псевдоним на Дж. К. Роулинг, за известния детектив Корморан Страйк. В този роман Страйк гостува на близките си в Корнуол, когато към него се обръща жена с молба да разследва безследното изчезване на майка ѝ Марго Бамбъро при загадъчни обстоятелства през 1974 година. Страйк никога дотогава не е поемал толкова стар и неразрешен от полицията случай, но въпреки слабите изгледи да успее четиресет години по-късно е заинтригуван и се нагърбва със задачата, като я прибавя към списъка със случаи, с които е натоварена агенциятаму и неговата партньорка Робин Елакот. Епична, вълнуваща и заплетена като лабиринт, „Тревожна кръв“ е петата от поредицата за Робин и Страйк и най-увлекателната и грабваща вниманието дотук.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Какво да видите на фестивала за графика и илюстрация FIG.4
Разказва неговият създател Васил Владимиров Ако се чудите какво да посетите през...
Read More
0 replies on “Нещо за четене”