Корсетите са отживелица, време е за друг вид талия

Getty Images

Тъкмо когато корсетът е в разцвета си – било то в традиционния му вариант или само негови елементи (чашки и банели), идва ред на нещо ново. На 1 юни Кендъл Дженър сподели кадри в Instagram, на които позира с рокля на нюйоркския бранд Khaite. На пръв поглед тя изглежда като обикновена черна рокля, но всъщност показва завръщането на талията тип „баска“.

За първи път тази талия се появява през Викторианската епоха като алтернатива на традиционния корсети. Заимствана е от традиционната селска носия на баските – етническа група, населяваща главно централните части на Северна Испания и най-югозападните области на Франция. По-късно през XX в. стилът е възприет във френската мода и се среща предимно при бельото.

Специфичното при този вид талия е, че торсът е пристегнат от корсаж, завършващ с остър връх под талията или над полата. Той прилича на корсета по V-образната си форма и плътното прилепване, но е по-издължен.

Талията тип „баска“ (вдясно) през 80-те години на ХIХ век (или т.нар. „Позлатена епоха“ в Щатите)

Синтия Никсън и Кристин Барански в „Позлатената епоха“ на HBO Max

Преди повече от месец Били Айлиш се появи с точно такъв тип корсаж на Met Gala. Тоалетът ѝ e вдъхновен от една от последните визии на актрисата Луиза Джейкъбсън в сериала „Позлатената епоха“ на HBO Max.

(Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

Синтия Никсън, Кристин Барански и дъщерята на Мерил Стрийп, Луиза Джейкъбсън, в „Позлатената епоха“ на HBO Max

Spread the love
More from Ина Иванова
Calvin Klein се завръща на модния подиум
Италианка стана първата жена начело на една от най-известните американски марки Вероника...
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *