Нийл Геймън и Гуендолин Кристи по Коледа

Коледа е перфактното време за приказки. А когато приказките са написани от Нийл Геймън – един от най-популярните и различни модерни фентъзи автора – още по-добре.

Radio 4 към ВВС подготвя драматизация към една от книгите на Геймън – „Спящата и вретеното“, която може да откриете и на български. Историята прави модерен и различен прочит към традиционните приказки за Спящата красавица и Снежанка. Илюстрациите, както на британското, така и на българското издание са на Крис Ридъл.

Историята на Геймън е нов вид приказка, опираща се на традиционни народни истории, които всички познаваме, като резултатът е очарователна драма с магичен елемент, мрачен тон и един изненадващ обрат на финала. Точно в стила на автора.

„Спящата и вретеното“ разказва за Снежанка, която живее в своето кралство и се подготвя за сватбения си ден. Три от джуджетата пазители от детството й, пристигат при нея, за да й донесат новини за сънна болест, която обхваща земята. Като момиче, оцеляло в собствения си дълъг, вълшебен сън, Снежанка решава, че е нейна мисия да разкрие причината за тази нова чума. Облича бронята си на войн и се впуска в търсене на източника й. А той се намира в съседно кралство и идва от покоите на заспала преди близо 70 години принцеса.

Драматизацията на BBC е написана от известния драматург Кейти Химс и трябва да се излъчи навръх Коледа, или както наричат деня във Великобритания – Boxing day. Може да я слушате на живо тогава на сайта на BBC или по-късно да я очаквате на различни платформи, една от които е Spotify.

В главните роли ще можем да чуем Пенелопе Уилтън, Ралф Инесън, както и самият Нийл Гейман. А една от основните роли, тази на Кралицата, ще е изиграна от Гуендолин Кристи.  

Spread the love
More from divamagazine.bg
„Момчето, къртицата, лисицата и конят“, Чарли Макеси
За първи път на български излиза книгата на Чарли Макеси, отличена с...
Read More
0 replies on “Нийл Геймън и Гуендолин Кристи по Коледа”