Никола Тесла и Томас Едисън: Войната на светлината

Съперничествата не са запазена марка само на жените. Нито пък процъфтяват само в онези сфери, които са свързани с високи дози суета и егоцентричност – кино, мода, козметична индустрия. Има ги и в науката, а сблъсъкът на блестящи умове и революционни идеи е не по-малко зрелищен и исторически

Всяко дете знае кой е „бащата“ на електрическата крушка – Томас Едисън, един от най-великите изобретатели на нашето време. В неговата сянка обаче остава един друг гениален учен, който рядко се споменава и е незаслужено забравен – Никола Тесла.

През последните години името на Тесла сякаш започва малко по малко да  се реабилитира, а общественият интерес към работата му се засилва. И макар все още за много хора Tesla да е просто име на компания, произвеждаща задвижвани с електричество автомобили, то е най-вече името на учения, който превърна това електричество в реалност, достъпна за масовия потребител. В училище учим, че всичко това е дело на Едисън и той безспорно изиграва важна роля в историята, но се пропускат ключовите заслуги на Тесла. Двамата мъже са не само учени, изобретатели и визионери, а и жестоки съперници както в науката, така и в живота.

Едисън, изобретателят бизнесмен

Томас Едисън е роден през 1847 г. в Милан, Охайо, като най-малкото от 7 деца. Будният му ум се проявява в съвсем ранна възраст. Въпреки това, тъй като е хиперактивен и лесно се разсейва, а и слухът му е силно увреден от прекарани ушни инфекции, само след 3 месеца в държавното училище преподавателите вдигат ръце от него и го изпращат вкъщи. Там щафетата поема майка му. На 11 години Томас проявява жив интерес към ученето в най-различни сфери и дори той самият започва да преподава. На 12 години показва бизнес нюх и издава собствен вестник, който продава на пътниците по влаковете. На 15 години започва работа като телеграфист и това запалва влечението му към изучаване на електричеството. През свободното си време момчето се самообучава, чете много и експериментира.

На 22 години Едисън реализира първото си изобретение – машина, която преброява гласовете при гласуване по електронен път. Правата над нея са откупени за $40 000 (около милион в днешни пари). Това му дава възможност да напусне работа и да се посвети на експерименти и разработки. Бързо се утвърждава като изобретател и създава и усъвършенства различни устройства за някои от най-големите компании по онова време. Освен учен Томас е и добър бизнесмен – основава малката фирма Edison Illuminating Company, позната ни днес като General Electric.

Някои от откритията на Едисън създават цели нови индустрии – например фонографа, с чиято помощ се записват звуци, или кинетографа, който по същество е първата кинокамера. Тези две изобретения променят развлекателната индустрия завинаги. Той е един от най-плодотворните изобретатели с рекорден брой патенти на свое име – 1093. Често го критикуват, че не обича да дели заслугите, тъй като голяма част от откритията всъщност не са оригинални, а са подобрения на съществуващи вече устройства, направени от служители в компанията му. Въпреки това Едисън получава патенти както в САЩ, така и в Европа.

Противно на общоприетото схващане  електрическата крушка не е изобретена от Томас Едисън. Тя е измислена още преди неговото раждане. Това, което той прави, е да купи патента и да подобри дизайна ѝ, така че да я пригоди за масова употреба. Крушката с нажежаема жичка би могла да бъде революционно откритие, но само ако Едисън реши един огромен проблем – как да доведе електричеството до всеки дом. Без него крушката е напълно безполезна.

Тук някъде се намесва Тесла…

Тесла, визионерът хуманист

Никола Тесла е роден през 1856 г. в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), като четвъртото от пет деца. Любовта към изобретателството и електричеството наследява от майка си, която изработва малки домакински уреди в свободното си време. Въпреки че баща му иска Никола да стане свещеник като него, той се записва да учи инженерство и  физика. Развива идеята за индукционен двигател и работи върху начините за приложение на променливия ток, но тъй като в Европа никой не проявява интерес към идеите му, решава да замине за САЩ, където по това време електричеството изживява бум.

След пристигането си в Америка Тесла се свързва с Едисън и започва да работи за него. Съвместната им дейност не продължава дълго. Тесла помага на Едисън да усъвършенства изобретенията си, но в крайна сметка напуска. За разрива между двамата има две версии. Според първата Едисън обещава на Тесла премия от $50 000, ако му помогне да усъвършенства динамото, над което работи, но така и не му я изплаща. Втората версия гласи, че раздялата е плод на различните им възгледи – Едисън смята, че правият  ток е бъдещето, а Тесла счита, че това е погрешно и истинското бъдеще е в променливия ток.

Известно време Никола работи каквото му попадне, за да се препитава, но в крайна сметка успява да привлече интереса на инвеститорите към идеите си. Благодарение на тяхната подкрепа той основава Tesla Electric Company.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Деймиън и Лиз Хърли: Kато две капки вода

Писали сме много пъти за дъщери, които са копия на известните си...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ