Никола Тесла и Томас Едисън: Войната на светлината

Съперничествата не са запазена марка само на жените. Нито пък процъфтяват само в онези сфери, които са свързани с високи дози суета и егоцентричност – кино, мода, козметична индустрия. Има ги и в науката, а сблъсъкът на блестящи умове и революционни идеи е не по-малко зрелищен и исторически

Всяко дете знае кой е „бащата“ на електрическата крушка – Томас Едисън, един от най-великите изобретатели на нашето време. В неговата сянка обаче остава един друг гениален учен, който рядко се споменава и е незаслужено забравен – Никола Тесла.

През последните години името на Тесла сякаш започва малко по малко да  се реабилитира, а общественият интерес към работата му се засилва. И макар все още за много хора Tesla да е просто име на компания, произвеждаща задвижвани с електричество автомобили, то е най-вече името на учения, който превърна това електричество в реалност, достъпна за масовия потребител. В училище учим, че всичко това е дело на Едисън и той безспорно изиграва важна роля в историята, но се пропускат ключовите заслуги на Тесла. Двамата мъже са не само учени, изобретатели и визионери, а и жестоки съперници както в науката, така и в живота.

Едисън, изобретателят бизнесмен

Томас Едисън е роден през 1847 г. в Милан, Охайо, като най-малкото от 7 деца. Будният му ум се проявява в съвсем ранна възраст. Въпреки това, тъй като е хиперактивен и лесно се разсейва, а и слухът му е силно увреден от прекарани ушни инфекции, само след 3 месеца в държавното училище преподавателите вдигат ръце от него и го изпращат вкъщи. Там щафетата поема майка му. На 11 години Томас проявява жив интерес към ученето в най-различни сфери и дори той самият започва да преподава. На 12 години показва бизнес нюх и издава собствен вестник, който продава на пътниците по влаковете. На 15 години започва работа като телеграфист и това запалва влечението му към изучаване на електричеството. През свободното си време момчето се самообучава, чете много и експериментира.

На 22 години Едисън реализира първото си изобретение – машина, която преброява гласовете при гласуване по електронен път. Правата над нея са откупени за $40 000 (около милион в днешни пари). Това му дава възможност да напусне работа и да се посвети на експерименти и разработки. Бързо се утвърждава като изобретател и създава и усъвършенства различни устройства за някои от най-големите компании по онова време. Освен учен Томас е и добър бизнесмен – основава малката фирма Edison Illuminating Company, позната ни днес като General Electric.

Някои от откритията на Едисън създават цели нови индустрии – например фонографа, с чиято помощ се записват звуци, или кинетографа, който по същество е първата кинокамера. Тези две изобретения променят развлекателната индустрия завинаги. Той е един от най-плодотворните изобретатели с рекорден брой патенти на свое име – 1093. Често го критикуват, че не обича да дели заслугите, тъй като голяма част от откритията всъщност не са оригинални, а са подобрения на съществуващи вече устройства, направени от служители в компанията му. Въпреки това Едисън получава патенти както в САЩ, така и в Европа.

Противно на общоприетото схващане  електрическата крушка не е изобретена от Томас Едисън. Тя е измислена още преди неговото раждане. Това, което той прави, е да купи патента и да подобри дизайна ѝ, така че да я пригоди за масова употреба. Крушката с нажежаема жичка би могла да бъде революционно откритие, но само ако Едисън реши един огромен проблем – как да доведе електричеството до всеки дом. Без него крушката е напълно безполезна.

Тук някъде се намесва Тесла…

Тесла, визионерът хуманист

Никола Тесла е роден през 1856 г. в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), като четвъртото от пет деца. Любовта към изобретателството и електричеството наследява от майка си, която изработва малки домакински уреди в свободното си време. Въпреки че баща му иска Никола да стане свещеник като него, той се записва да учи инженерство и  физика. Развива идеята за индукционен двигател и работи върху начините за приложение на променливия ток, но тъй като в Европа никой не проявява интерес към идеите му, решава да замине за САЩ, където по това време електричеството изживява бум.

След пристигането си в Америка Тесла се свързва с Едисън и започва да работи за него. Съвместната им дейност не продължава дълго. Тесла помага на Едисън да усъвършенства изобретенията си, но в крайна сметка напуска. За разрива между двамата има две версии. Според първата Едисън обещава на Тесла премия от $50 000, ако му помогне да усъвършенства динамото, над което работи, но така и не му я изплаща. Втората версия гласи, че раздялата е плод на различните им възгледи – Едисън смята, че правият  ток е бъдещето, а Тесла счита, че това е погрешно и истинското бъдеще е в променливия ток.

Известно време Никола работи каквото му попадне, за да се препитава, но в крайна сметка успява да привлече интереса на инвеститорите към идеите си. Благодарение на тяхната подкрепа той основава Tesla Electric Company.

Spread the love
More from Дона Делова
Вместо алфа избирам омега
През 80-те „желязната лейди” беше комплимент, но светът вече е различен Когато...
Read More
0 replies on “Никола Тесла и Томас Едисън: Войната на светлината”