Николай Урумов: Дългият път до “Петя на моята Петя”

Ако трябва да тръгнем по-отдалеч към Николай Урумов, налага се да започнем със страстта му към автомобилите. Занимава се с картинг и всяка събота и неделя кара в морската градина на Бургас, откъдето е родом. Учи в механотехникума и завършва със златен медал, следва специализация в Германия, в училище, което подготвя работници за БМВ. Приет е без изпит във всички технически вузове в страната, но … кандидатства в консерваторията, защото свири на китара и обича да пее. Не го приемат. И за да избегне казармата, се записва в Техническия университет.

живот на музикант

Две години паралелно с успешното преодоляване на изпитите там се подготвя и за естрадния отдел на консерваторията при Стефка Оникян. Пак обаче го късат на първи тур на приемните изпити. Парадоксално два месеца след това печели третото място на международния конкурс за млади изпълнители с песните на Джордж Майкъл „Фрийдъм“ и на Васил Найденов „И утре е ден“. Спечелва и „Хит минус едно”, участва по международни фестивали като „Славянски базар”, пее във Вилнюс, Разград, Добрич. Става китарист на БГ Рок. През 1996 година е най-младият композитор – явява се със своя песен на „Златният Орфей“. На следващата година се класира на трето място в конкурса. През 1999-а влиза в група „Епизод“ като певец и записва вокалите на 11 песни за албум. С пеенето и свиренето приключва генерално през 2000 година, а дотогава смята, че животът му ще е само музика. Остава му обаче една вратичка отворена към нея

през тонрежисурата

След разочарованието от неприемането му в консерваторията в студиото на Момчил Колев Ники започва да прави записи на Стефан Вълдобрев, Лили Иванова, „Каризма” и още много други наши певци. Съвсем професионално се отдава на тонрежисурата – една от трите специалности, с които е завършил Техническия университет. Другите две са автомобилна техника и проектиране и изчисляване на човешки органи, експериментална дисциплина, за която, както казва инж. Урумов: “Учих нещо между Медицинска академия и Техническия университет.” Идеята за нея дошла от специалността автомобилна техника, в която се изучават и травмите, получени при автомобилни катастрофи, а те са най-често по крайниците.  Спонсор купува на Ники компютър, но не за да проектира изкуствени стави, а за да се обучава да записва, да смесва, да опитва сам да прави музика. И явно се справя повече от добре, тъй като го вземат в „Стани богат“ и години наред е не само в това предаване, но и в „Джубокс“, „Стола на богатството“, записва на терен филми, сериали, реклами.

Скок в продуценството

Ники става изпълнителен продуцент на сериала „Домашен арест“ с Татяна Лолова – 86 епизода. Продуцира сериал по ТВ7, после сезон на „България търси талант“, така вече 10 години.

След сериала „Домашен арест“ сценаристката Нели Димитрова, с която работят заедно, споделя, че мечтае да направи филм за Петя Дубарова и го моли да уреди авторските права с близките й. Николай заминава за Бургас още на другия ден и издирва сестрата на Петя – Елица. Разговарят, обяснява ѝ каква е генералната идея. Месец по-късно с двете сценаристки Нели Димитрова и Валентина Ангелова представят различни концепции. И осем години по-късно има завършен филм. В най-общи линии той е разказ за младо момиче, което живее и учи в Бургас, в английската гимназия, където е учила Петя Дубарова. То е страхотен фен на поезията ѝ, но има своите битки, които по някакъв начин наподобяват битките, които е водила Петя навремето със системата.

Избират този сюжет, защото вярват, че творчеството на Петя Дубарова е изключително стойностно, а и двете сценаристки са нейни почитателки. Смятат, че младата поетеса е несправедливо забравена и пренебрегната. „Истината е, че много хора разбраха за първи път коя е Петя Дубарова с този филм – казва Ники Урумов. – Все пак тези 75 000 зрители, които до момента (март) са го гледали, не са малко. Аз съм му длъжник на филма, защото за тези осем години имаше периоди, в които не бях в състояние да продължавам. Трябваше да преодолея вътрешните си проблеми и битки, за да се изправя на крака и да продължа. И ковид ни попречи, и какво ли още не.”

Финални кадри от живота на продуцента

20 години след дипломирането си в Техническия Ники завършвав НАТФИЗ специалност филмова режисура. „Аз непрестанно търся и откривам себе си в нови неща“, споделя той. Страховете му са породени от съмненията на твореца – да не  изживее живота си смислено. Все мисли, че нещо пропуска. Не го е страх от самотата, защото е вълк единак, но не му е приятна. От година след три години страдания от тежък развод в живота му има нова любов. А докато е на международно турне с “Петя на моята Петя”, вече мисли кой ще продуцира бъдещия му проект.

Spread the love
Tags from the story
More from Вида Пиронкова
Легендата „Байрактарис“
Влизаме в храма на насладата – над 130-годишната таверна на площад „Монастираки“,...
Read More
0 replies on “Николай Урумов: Дългият път до “Петя на моята Петя””