Нина Добрев: Една българска роза

nina dobrev

През последните години името на канадската актриса с български корени Нина Добрев се нареди в списъка с поводите за национална гордост редом с Кристо, Стоичков и киселото мляко. И това е обяснимо – Нина е млада, красива, успяла в професията си и не на последно място – не е забравила българския и не се е отрекла от род и родина. Достатъчно, за да кажем: „Добро момиче, от нашите е.“

Николина Константинова Добрева е родена на 9 януари в София, родителите ѝ са програмист и художничка. Когато е на 2 години, семейството емигрира в Канада и се установява в Торонто. Началото е трудно. „Нямахме пари и живеехме с още едно семейство в апартамент с една спалня“,припомня си тя. Но въпреки финасовите трудности получава отлично възпитание и образование.

Малката Нина е подвижно и артистично дете с голямо въображение. „Когато майка ми ме караше да се срещам с разни хора, винаги се представях с измислени имена и им разказвах измислени истории за себе си. Създавах образи от съвсем малка. Беше ми забавно колко далече мога да стигна, за да убедя някого в нещо, което не е истина. Намирах удоволствие в това“, разказва по-късно актрисата.

В училище Нина се занимава с балет и джаз, освен това участва успешно в състезания по гимнастика. Иска да стане професионален спортист, но се отказва от кариера в големия спорт. „Бях достигнала възраст, в която вече нямаше връщане назад. Давах си сметка, че няма да отида на Олимпийските игри – това беше друго ниво, за което нямах необходимите качества. Така че направих своя избор“, споделя тя.

Макар да се разминава със спортната кариера, Нина има за какво да е благодарна. Спортът е изградил нейния характер и й помага много за актьорството. На него тя дължи не само завидната си физическа форма, но и качества като самодисциплина и постоянство.

Нина завършва  Академичното училище за изкуства Уексфорд, което се намира в Скарбъроу, Онтарио. Приета е в университета Райерсън в Торонто със специалност социология, но през 2008-а прекъсва ученето, за да се концентрира върху актьорската си кариера. Взима уроци по актьорско майсторство в студиото на Бил Армстронг в Торонто.

Пътят към успеха

Добрев започва кариерата си по обичайния начин – като модел и с участие в реклами и музикални клипове. Първата ѝ сериозна роля е тази на Миа Джоунс в тийнейджърския телевизионен сериал  „Деграси: Следващо поколение“ от 2006 до 2009 г. Поредицата се радва на широка популярност извън границите на Канада – излъчена е в 140 държави, но е приета най-добре в САЩ.

Междувременно Добрев играе дребни роли в киното (във филмите Playing House, Away From Her, How She Move, Too Young to Marry и др.), както и главни в телевизионни филми като Never Cry Werewolf (2008) и The American Mall (2008).

През 2009-а Нина напуска „Деграси: Следващо поколение“, за да приеме оферта, идваща от САЩ: главна роля в сериал, който по-късно ще я направи световноизвестна. Става дума за „Дневниците на вампира“, екранизация по романите на Лиса Джейн Смит. Добрев играе една от основните героини – Елена Гилбърт/Катрин Пиърс. В книгите героинята е от Германия, но специално заради Нина продуцентите я правят българка. Според историята тя е живяла в България през 1490 г., а в един от епизодите във втория сезон Нина говори български.

Актрисата се снима в сериала от първи до шести сезон (от 2009 до 2015 г.). Продукцията има много висок рейтинг и печели множество награди. Нина – също. По-късно тя говори за тази роля с много любов: „Когато започнахме снимките, всички от екипа усетихме връзката помежду си, разбирахме се без думи. Някак инстинктивно знаех, че всичко ще бъде наред – за дълго време.“

2009-а носи на Добрев не само нейния голям пробив с „Дневниците на вампира“, но и участие в прекрасната психологическа драма с елементи на трилър Chloe заедно с Лиъм Нийсън, Джулиан Мур и Аманда Сейфрид.

Spread the love
Tags from the story
More from Дона Делова
Рапунцел в кулата или какво е да работиш от вкъщи
Пиша този текст по пижама и това ми харесва (всъщност по копринено...
Read More
0 replies on “Нина Добрев: Една българска роза”