Only murders in the building: Колко убийства може да преброи човек?

Фотографии: Craig Blankenhorn/Hulu

Има нещо безкрайно вълнуващо в мистериите с убийства, нали? Възраждането на класическия криминален жанр и правенето на каламбури с него, оцветени в най-различни нюанси, започна преди няколко години и набира все по-голяма скорост в киното и телевизията.

Мистерията от типа „кой-го-направи“ претърпява своя ренесансов период в седмото изкуство и дори литературата. Макар последното да е мястото, в което мистерията е процъфтявала и процъфтява в различни периоди от дългия си живот.

Мистерията не е трилър. Тя не е тук, за да ви уплаши. Тя е тук, за да ви изненада. Мистерията и така любимият на повечето хора трилър, са вторият най-продаван жанр в света? Знаете ли защо? Защото хората са любопитни. Те искат да знаят защо, кога, как и най-важният въпрос – кой!

Истината е проста. Любопитството, което е убило котката, носи почти същите последствия за човека. Любопитно, като съседка в панелен блок същество, човекът обича да си вре носа в чуждите работи, откакто е измислена цивилизацията. Още преди да има топла вода, електричество или данъци, човек иска да знае какво правят другите и иска да го знае веднага. А няма нищо по-сочно и вълнуващо за опознаване от едно добре разиграно убийство!

Новата вълна мистерии в киното и най-вече в телевизията са доказателство, че ако някой направи нещо добре, винаги ще има някой друг, който от своя страна с любопитство да гледа този продукт. Доста по-малката платформа от Америка Hulu е доказателство за точно тази теория. Те не могат да се сравняват с гигантите в бранша, нито да им стъпят на бюджетите, но за сметка на това бъкат от идеи и добри изпълнения. На тях дължим „Историята на прислужницата“ и разкошния „Нормални хора“. Новото бижу в колекцията на Hulu е мистерията Only murders in the building.

Craig Blankenhorn/Hulu

Only murders in the building направи премиера в началото на септември и още на трейлър звучеше като нещо, което ще се услади на хората, които са почитатели на Конан Дойл, Агата Кристи и дори някои по-модерни имена в жанра. По идея на двама гиганти в комедийното киното – Мартин Шорт и Стив Мартин, Only murders in the building събира три типажа – лудия, консервативния и милениалката, за да забърка една истински вкусна манджа с грозде, която сблъсква поколенията, завърта едно съмнително самоубийство, добавя щипка комедия и за бонус Стинг гостува в малка роля, като играе себе си. Другият голям плюс на Only murders in the building е дълбокият поклон, който сериалът прави към един от величествените градове в света – Ню Йорк.

Представете си голяма, пищна и секси сграда в сърцето на Ню Йорк. Сега си представете, че в нея живеят най-различни хора, но вие успявате да се запознаете с единствените други двама, които са достатъчно луди или може би самотни, за да ви се вържат на идеята да разследвате самоубийство, което се случва в един от апартаментите.

С тази идея Мартин Шорт и Стив Мартин застават заедно с Джон Хофман – един от продуцентите на сериала „Грейс и Франки“, и отиват директно при Hulu, които сигурно само това са чакали. Към тях се присъединява Селена Гомез и това странно, но изключително добре сработено трио, стават продуценти на проекта.

Craig Blankenhorn/Hulu

Only murders in the building комбинира в себе си необятния комедиен талант на Шорт и Мартин, заедно с леко отегчения вид и нрав на модерния човек – милениал, като добавя достатъчно подправки от мистерии, загадки, звезди и нелепи ситуации, които да дадат на сериала онзи многовкусов тон, след който човек е нахилен и доволен като напушен тийнейджър.

Безработният актьор Чарлз-Хейдън Савидж, безработният и почти фалирал режисьор Оливър Пътнам и отегчената, но криеща тайни Майбъл Мора, се срещат случайно в Аркадия – мощно секси здание в Ню Йорк и стават почти приятели, след като откриват, че харесват и следят с настървение един и същ подкаст за реални убийства. От почти приятели обаче, тримата стават истински съмишленици, когато разбират, че техен съсед – Тим Коно – се е самоубил, само няколко часа, след като са се засекли в асансьора. Това кара тримата, толкова различни един от друг образи, да обединят сили, за да разберат какво точно се е случило с Тим Коно и между временно самите те да си направят подкаст, в който да разкажат за това реално престъпление, което направо им е паднало в скута.

Craig Blankenhorn/Hulu

Нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед в Only murders in the building. Нито за зрителя, нито за участниците в този изключително хитър и добре направен жанров сериал. От забавни, през нелепи, до доста странни моменти, той комбинира в чудесна симбиоза комедията и мистерията, добавя щипка театралност, каквато жанрът носи в големи дози, и подклажда любопитството на зрителя.

Only murders in the building гъделичка нюха на хората, които искат да знаят още, и още, забавлява, не се взима на сериозно, играе на пинг-понг с образи, актьорски изпълнения и обрати. Сериалът вече е подновен за втори сезон, макар от първия да са минали само пет епизода. А подкаста и саундтрака към сериала може да откриете в Spotify.

Не казвам, че Only murders in the building е най-доброто, което може да гледате на малък екран този сезон, но със сигурност е в топ 5. Защото няма нищо по-добро от една заплетена мистерия на екран, умно, свежо и новаторски направена, която да се развива пред очите ви, докато вие пиете нещо силно.   

https://www.youtube.com/watch?v=-V1rQdXXXyI&t=3s
Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Мадс &Николай: Скандинавските десет разлики
Единият е злият софистициран и манипулативен д-р Ханибал Лектър, другият – подмолният,...
Read More
0 replies on “Only murders in the building: Колко убийства може да преброи човек?”