Още един ден в музея

Издателство „Точица“ представя „ОЩЕ един ден в музея“ – втора част на детския пътеводител в света на предметите и техните истории. Автори отново са Тодор Петев и Зорница Христова, илюстрациите са на Сияна Захариева.
Когато създават първата книга, от „Точица“ не очакват тиражът да свърши за по-малко от година и книгата да получи наградата „Златен лъв“ за най-добър издателски проект. Включените в нея музеи приемат с радост да бъдат партньори в проекта, а на премиерата идват над 300 души.

Втората част на книгата включва онези музеи, които авторите нарочно оставят за десерт. Например етажът с буболечките в Природонаучния музей. Праисторическите животинчета в Националния археологически музей. Етнографската колекция на НИМ. Африканските маски в „Квадрат 500“. Картините на Златю Бояджиев. Фантастичните животни в старинните икони в криптата на „Александър Невски“. И така нататък. Всяка глава завършва със занимания, които позволяват на децата да продължат пътешествието и наистина да се „запалят“ по науката.
 Книгата завършва с покана всяко дете да направи само музей вкъщи – с предметите, които са важни за неговото собствено семейство. Защото една от идеите на книгата е да насърчи връзката между училището и дома, да подскаже на детето, че не само учебниците са източник на знание.

През 2023 г. издателство „Точица“ ще проведе няколко разходки за деца в музеите на София. Ще помага един специален герой от книгата – праисторическото животинче Муз, превърнато в кукла от Бояна Минковска.
То е буквално базирано на конкретен експонат от Археологическия музей и е един от фикционалните „екскурзоводи“ в книгата. Така книжните разходки да бъдат изпълнени с още повече радост – за децата, а защо не и за техните родители.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Как Даяна благослови брака на Уилям
В навечерието на годишнината от сватбата си с Кейт принц Уилям призна,...
Read More
0 replies on “Още един ден в музея”