От орлов нос в чипо носле

Как без скалпел и гипс да се сдобиете с желания профил и при това да не банкрутирате? Макар нехирургичната корекция на нос да звучи като оксиморон, процедурата е доказателство, че конците са чудо на съвременната естетична медицина

Преди с едно ухо слушах оплакванията на приятелките си от формата на носа им. На едната мъжът галено й казвал „моето орле”. На друга й се струвало, че първо обонятелният й орган влиза в стаята и едва след това тя. Трета пък се червеше като клоун и нонстоп ползваше програми за редактиране на снимки, за да отвлече вниманието от дисбаланса във визията, предизвикан от забележителния й нос. Sorry, момичета. Сега разбирам какъв дискомфорт, примесен с несигурност, сте изпитвали. Самата аз не се смятам за комплексарка, но обичам да търся недостатъци в себе си. Може би затова не разбирам мнозина, които мислят, че ако дишате, това вече е супер, и за които желанието да променят нещо в себе си е глупост. А пък съветите първо да потърсите психиатър или да се обичате такива, каквито сте, направо са ми любими.

Доскоро можехме само да мечтаем за нехирургична корекция на носа. Единственият начин за решаване на проблеми, включително и тези, които не са свързани с изкривяване на носната преграда или последици от травма, бе скалпелът. Какво ще кажете, ако е възможно да се сдобиете с носа на мечтите си без упойка, сложна операция, отоци, гипс, синини под очите ала панда и дълъг период на възстановяване само за един сеанс в кабинета на дерматолога? Звучи примамливо, нали? За повече информация потърсихме д-р Елеонора Валянова и д-р Лидия Ванеска от столичната Hill Clinic. Клюката гласи, че много софийски it girls са били на аудиенция при специалистките. Единственият проблем е, че листът с чакащите е запълнен с месеци напред, но за D!VA дерматоложките се съгласиха да направят изключение.

Какво представлява нехирургичната корекция на носа?

Д-р Ванеска: Още един вид неоперативна корекция,  но в областта на носа. Въвеждането на мезоконци е иновативна и съвършено различна като подход процедура. Подходяща е за прикриване на асиметрия на носа, изправяне на лека гърбица, изглаждане на неравност или моделиране на върха му чрез деликатно издърпване нагоре. Последното води до скъсяване на дължината и придаване на по-приятна форма. Профилът става по-мек и женствен.

Какви конци използвате?

Д-р Валянова: Резорбируеми мезоконци със специална структура, за да държат тъканите във фиксирано положение. Много тънки и практически невидими, те гарантират кумулативен ефект, тоест с натрупване. Гладките конци не са подходящи, тъй като не са в състояние да фиксират. Ние използваме най-добрият вариант. Тук е мястото да вметна, че конците не са всемогъщи, особено когато става въпрос за дефект в костните или в хрущялните структури.

Търсена процедура ли е корекцията с конци? Плюсовете й пред оперативната ринопластика?

Д-р Ванеска: Корекцията на носа е втората най-желана след уголемяване на гърдите. Проучвания сочат, че над 50% от хората не харесват големината или формата на носа си. Значителна част от тях са склонни да го променят, но се страхуват от операция. Това е валидно и за мъжете, и за жените. Оперативната ринопластика – отворена или затворена, е сериозна намеса и изисква време за възстановяване. Неудобствата, свързани със следоперативния период, също не са за пренебрегване.

Как точно протича? И колко трае ефектът?

Д-р Ванеска: Конците се въвеждат след поставяне на локална упойка, която елиминира болката. Веднага след корекцията може да се върнете към обичайното си ежедневие, което е несравнимо предимство пред оперативната ринопластика. Друг плюс е далеч по-ниската цена на мезоконците. Единственото ограничение е, че не може да носите очила за известен период от време. Ефектът трае в продължение на две години.

Може ли с възрастта върхът на носа да се промени?

Д-р Валянова: Върхът на носа е малко анатомично образувание, което може да стане голям проблем. Ако обърнете внимание на лицата на журналисти или актьори, които всеки ден виждате на екран, ще забележите, че мнозина имат незначително или дори доста забележимо раздвояване или заостряне на върха на носа. И да, с възрастта той може да „слезе” надолу.

В интернет активно се рекламират всякакви устройства, които уж могат да променят формата на хрущялната тъкан на носния скелет – щипки, лонгети, фиксатори, масажори… Мнението ви?

Д-р Ванеска: За съжаление, освен ежедневния дискомфорт (устройствата трябва да се носят всеки ден) няма да получите нищо. Хрущялът не е достатъчно гъвкав, за да промени формата си под въздействието на външни сили. Моделирането му е възможно само по време на хирургична ринопластика. Популярните „иновативни” техники за корекция на върха на носа са неефективни, не вярвайте на рекламите.

Снимките „преди” и „след” впечатляват. Това кара мнозина хора да имат завишени изисквания. Оправдани ли са?

Д-р Валянова: Макар пациентите да виждат веднага ефект, промяната не е перманентна, тоест няма да остане завинаги на лицето. След време може отново да се подложите на процедурата.

Мислете за нея като за терапия, която изисква поддръжка. Ако имате нужда от драстични промени, не разчитайте на чудо от рода на скъсяване на дължината наполовина или подобряване на дишането. Все пак ние решаваме естетични проблеми, а не здравословни. Като цяло корекцията е и възможност да се видите с новия си променен нос и да направите избор (или не) в полза на евентуална бъдеща хирургична корекция.

Консултацията преди корекция на носа с мезоконци е безплатна. Може да запазите час предварително на телефон 02/ 439 3131.

Spread the love
More from Свобода Сидерова
С един цвят
Монохромният look не престава да набира популярност. Причина е минималистичнят подход –...
Read More
0 replies on “От орлов нос в чипо носле”