От Саша до Борат

Противоречив,скандален, абсурден или пък невероятно креативен – това са само част от думите, с които може да бъде описан комикът и актьор Саша Барън Коен. Последната му провокация е завръщането на най-известния му образ – Борат. Светът го гледа и се чуди да се смее с цяло гърло или да плаче

Още със своя първи популярен образ на посредствения и изключително заблуден рапър Али Джи Саша Барън Коен превзе световната сцена. Направи го бавно и методично, като започна от родната си Великобритания, за да се превърне в всеобхватна сензация. Дали някой е очаквал успеха му? Едва ли. Но още в далечната 1998 година Али Джи замеси коктейл от смях, ирония и пиперлива заигравка с глупостта – не своята, а тази на феновете си.

Днес, близо 20 години след телевизионния хит „Шоуто на Али Джи“, Саша Барън Коен е креативен и скандален и все така намира начин да остава релевантен. Не спира да преоткрива себе си както като актьор, така и като социално ангажиран комик, който осмива крайните разбирания и глупостта. В образите си на Борат, Бруно или Еран Морад актьорът е интервюирал десетки, ако не и стотици души, умело се е подигравал с техните виждания и позиции, изкарвал ги е извън кожата им и е успявал да ги накара да правят неща, които понякога са слагали край на кариерите им. А публиката и до днес се чуди каква част от шоуто е сценарий и каква – чиста импровизация. Саша е категоричен – всичко е 100% игра на мига и бърза реакция. Единствената подсказка са насоки за разговора, а останалото е напълно спонтанен поток на мисъл и действие.

Отвъд Борат, Бруно и Али Джи

Зад клоунския ироничен и циничен параван, който Барън Коен показва на света,  се крие човек с образование от Университета в Кеймбридж. Роден през 1971 година в Хамърсмит, Лондон, Саша е възпитан в юдейската вяра и владее иврит като роден език (разбира се и английски). Майка му е еврейка, дошла в Англия от Израел, а баща му е евреин, емигрирал с родителите си и отраснал в Лондон. Нито един от тях няма афинитет към комедията. Да бъдеш комедиант, особено от ранга на Барън Коен, се изискват специални умения, малко его и доста високо IQ. Той притежава и трите. През  последната си година в колежа пише теза за движението за граждански права в САЩ. По-късно е приет в Кеймбридж, където открива своята любов към актьорството и играе в няколко постановки като студент. Като голям фен на Монти Пайтън Саша иска да се занимава с комедия и за свой основен „учител“ смята комика Питър Селърс, за когото казва, че е оформил идеите му. Преди да се предаде изцяло на образите си, Барън Коен работи като модел, като водещ на времето и дори планира да стане водещ на ежедневно предаване по телевизията. След като хваща окото на продуцент, като се появява на прослушване в образа на Кристо – албански измислен репортер и първообраз на онова, което днес публиката познава като Борат, Саша работи като комик. Година по-късно заминава за Париж, за да изкара курс по клоунада при майстора Филип Голие. Когато се прибира, създава Али Джи. Следват Бруно и, разбира се, най-известният образ Борат. Под прикритието на персонажа Барън Коен засне поредица абсурдни интервюта с личности от различни слоеве на американското общество. В допълнение към това не липсваха и гаври с елементи от американската култура – от поява на родео през участие в суингърс парти до опит за отвличане на Памела Андерсън.

Едно не може да се отрече на Саша. Когато някой от образите му вече се изтърка или стане публично ясно, че той стои зад него, Барън Коен смело го пенсионира и измисля следващия, с когото да продължава да ражда скандали. Разбира се, самият Саша приема и по-сериозни роли, в които може да видите истинското му аз. Един от последните му проекти няма нищо общо с комедийната му кариера – Барън Коен влезе в ролята на реално съществувал израелски шпионин за сериала The Spy. И може би тази по-драматична и сериозна насока ще е пътят, по който кариерата му ще върви. Но едва ли… Особено след последната поява на Борат.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Ина Илиева: Огън във водата
Тя е Ина Илиева и е шампион по ветроходство. Яркочервената й коса...
Read More
0 replies on “От Саша до Борат”