„Точица“ представя „Откакто те няма“

Издателство „Точица“ представя книгата на Албена Тодорова „Откакто те няма“. Художник е Мила Янева-Табакова, а книгата е част от поредицата за възрастни „Нов ред“.

В какво се измерва отсъствието?
Необичаен въпрос в един свят, в който като че ли се стремим да компенсираме всяка липса, да запълним всяка празнота, да скъсим времето на копнежа, да прогоним скръбта.

Книгата на Албена Тодорова говори за отсъствието спокойно и вглъбено. Думите й попадат във вътрешния ни разговор с онова, което ни липсва. Те описват, кротко и по същество, малките промени, които са настъпили междувременно в света. И с това задействат у читателя силни емоционални вериги– като чувството за вина, че не си успял да спреш часовниците (както започва прочутият „Погребален блус“ на Йейтс) – че, допускайки света да се промени, не си останал да чакаш на същото място, за да може следващата среща да се състои.

Но книгата не навлиза в тези емоционални реакции. Тя прави друго – отваря пространство за разговор. За разказ. За думи, които продължават общуването и правят връщането възможно. Кой е този, който отсъства? Или „кое е това“, което отсъства? Въпросът е отворен. Защото книгата не е за него самото и неговите конкретни очертания, аза нас, за тези, които сме тук.
И за нашия търпелив копнеж.

Илюстрациите на Мила Янева-Табакова чувствително долавят допълващите се нюанси на смисъла. Цветовете – на кафе ина небе – са от отсрещните страни на спектъра, а светлината и сянката са също толкова материални, колкото и птиците, котките, вещите. А малките промени са уж незабележими за читателя – докато не се впусне да ги търси.

Книгата може да бъде намерена от понеделник, 20.5.2024, в добрите книжарници и на tochitza.com
Изданието е осъществено с подкрепата на програма “Създаване” на Национален фонд “Култура”.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Моят Смолян: Щастие след два часа завои
Няма случайни неща в планината. Тя смирява и възвисява едновременно, променя нагласата,...
Read More
0 replies on “„Точица“ представя „Откакто те няма“”