Папеса Йоана: легенда или неудобна истина

Вероятно сте чували поне бегло за папеса Йоана – митичната жена папа, която не само успяла да проникне в най-непристъпната крепост на патриархата – Ватикана, но и да заеме папския престол за почти три години. Разбира се, преоблечена като мъж.

Истина или легенда? Няма единно мнение по въпроса. Според църквата, разбира се, Йоана е измислица. Според някои учени тя е реално съществуваща личност. Каквито и да са историческите факти, не може да се отрече едно – образът на жената папа вълнува и вдъхновява хората близо дванадесет века.

Каква е причината? Мисля, не е само фактът, че жена може да успее в мъжко поприще в едни много недружелюбни към жените времена. Тя е успяла в най-недружелюбната институция, която и досега остава такава. Днес вече имаме жени хирурзи и жени музиканти (вижте другите две статии – за Джеймс Бари и Били Типтън). Имаме жени в армията, науката, политиката. Имаме жени в Космоса. Но нямаме жени в църквата. Жените могат да създават живот и това ги прави богоравни, но все още са считани за недостойни да общуват директно с Бог в една религия, измислена от мъже и за мъже. Те имат право само да служат и да се молят. Така стоят нещата. Така са стояли и през IX век.

Легендата

Йохана, Агнес, Гилберта… има различни версии за истинското име на Йоана. Родена е в Майнц или Ингелхайм , Германия, в семейството на английски мисионер. Момичето е надарено с буден ум и жажда за знания, но баща му не гледа с добро око на желанието за учене – жената трябва да си знае мястото. 12-годишна, Йоана среща монах от манастира Фулда и бяга с него към Атина, преоблечена в мъжки дрехи. Там изучава чужди езици, теология и хуманитарни науки в една от най-престижните за онова време книжовни школи. След години на странстване Йоана и любимият ѝ пристигат в Рим.

Папският град се оказва благодатна почва за младата жена – вече представяща се за свещеник с името Йоханес Англикус (Йохан Английски). Във Ватикана са впечатлени както от образованието и знанията ѝ, така и от лечителските ѝ умения. Говори се, че е излекувала тогавашния папа Лъв IV от подагра, с което спечелила благоволението му. Назначена е за папски секретар и постепенно се издига до кардинал, а след смъртта на Лъв IV е избрана за негов заместник.

Почти три години прекарва Йоана на папския престол – от 855 до 858 г. Управлява църквата добре и хората я обичат заради милосърдието ѝ. Легендата гласи, че успяла да спаси хиляди от смърт по време на чумната епидемия, като отменила практиката всички да пият от една чаша за причастие и вместо това топяла парчета нафора във виното.

На никого и през ум не му минава, че зад привидното напълняване на новия папа през последните месеци се крие нещо друго. Страшната тайна излиза наяве по време на религиозна процесия, когато светият отец внезапно се превива на две и… започва да ражда. Шокът е огромен, тълпата озверява и това е краят на папеса Йоана. Според една версия и тя, и детето са пребити с камъни още там, на площада. Според друга е вързана за кон и влачена по улиците на Рим. Според трета, по-„милостива“, просто е обесена. Жена да заема най-високата позиция в Римокатолическата църква само по себе си е непростимо прегрешение, но когато жената е и прелюбодейка, попада директно в Ада. В случая – в неговата земна версия.

Следите

За пръв път името на папеса Йоана се споменава в хроники от XIII в. Жан дьо Майи в своята Chronica Universalis Mettensis пише за някаква неназована жена папа, която не фигурира в списъка с папите. Тя се издига благодарение на познанията си, преоблечена като мъж, но раждането по време на процесия я издава.

Няколко години по-късно доминиканският монах Мартин Опавски в книгата си Chronicon Pontificum et Imperatum внася повече детайли относно самоличността на папесата – име, месторождение и години на управление. Личността на Йоана се споменава и в други ръкописи.

Следи се откриват не само в писмените източници. Твърди се, че оттогава мястото, на което папесата е родила, се избягва при религиозните процесии, а папите отвръщат глава на другата страна. В текста на Жан дьо Майи се споменава за въвеждането на четиридневен пост, наречен „пост на жената папа“, който се спазва от католиците и до днес. В катедралата в Сиена до XVI в. има статуя с надпис Johannes VIII, femina ex Anglia (Йоан VIII, жена от Англия) редом с тези на останалите папи, но впоследствие е унищожена.

Spread the love
More from Дона Делова
Сюрреализмът на Schiaparelli
Сюрреализъм в най-чист вид – така бихме определили колекцията haute couture пролет/лято...
Read More
0 replies on “Папеса Йоана: легенда или неудобна истина”