Пеем (и пием) под дъжда

Един лежерен уикенд в Дъблин, който оставя вълшебен вкус на нещо старо, нещо ново и нещо пенливо

Текст Цветелина Йорданова

Стоя на сухо вдясно от входа на Тринити колидж и наблюдавам потока от студенти, бодро крачещи към вътрешността на кампуса, ограден от масивни, загърбили шумотевицата на Дъблин сгради. Атмосферата леко ми напомня на тази от Колумбийския университет в Ню Йорк, пред който стоях по същия начин девет месеца по-рано. В сравнение с дъблинския дъжд обаче  манхатънският е просто леко разхлаждащо пръскане. В ирландската столица всяка следваща капка ти казва, че потопът няма намерение да спре… в близките месеци. 

Студентите наоколо, изглежда, са наясно, че слънце няма да има, затова просто мятат колелата отстрани на алеите. Момичетата прескачат локвите с елегантните си обувки на високи токчета, а дъждобраните им прошумоляват небрежно и проблясват мокри в тълпата, насочила се към Камбанарията – сърцето на двора. 

Тринити колидж, основан през 1592 г. от кралица Елизабет I,  е най-старият университет в Ирландия и един от седемте най-стари на британските острови. В неговата библиотека почетно място заема Книгата на Келс – калиграфски шедьовър от 800 г., препис на четирите евангелия от Новия завет.

Джойс набързо

Търсещите интелектуална наслада в Дъблин може да се отдадат на не едно приключение, вдъхновено от книгите. Най-популярното е разходка по стъпките на героите от „Одисей“ на Джеймс Джойс. Вариантите за подобни турове вероятно са повече от прочелите докрай романа. Организаторите съблазняват туриста – литературен лаик,  с обещанието да му покажат не само местата, свързани с живота на Джойс в ирландската столица, където писателят е живял на младини, но и да обяснят творенията му за 90 минути срещу петнайсетина евро. Амбициозно, нали?

Една от най-привлекателните обиколки безспорно е тази по дъблинските кръчми, описани в „Одисей”, и включва и ресторанта на Дейви Бърн, където обядва героят Леополд Блум. Тези турове не се предлагат в петък и събота – тогава кръчмите са пълни с жадни невежи, тънещи в неведение за посланията на Джойс. 

Далеч по-улеснени в избора си са феновете на Брам Стокър, автора  на „Дракула”, също дъблинчанин. Ако пропуснат ежегодния фестивал, посветен на писателя и на романа му, могат да отскочат по всяко време до Замъка на Дракула в Дъблин, страховита като декор атракция, където ако не ги ухапе вампир, ще научат и за живота на писателя.

Рекорд за Гинес

Няколко часа разходка под януарския дъблински дъжд ме карат да се откажа напълно от амбициозната ми програма за туристически подвизи. Подминавам пренебрежително Музея на ирландското уиски (без в никакъв случай да подценявам експонатите му), както и снимащите се пред него японци със селфи стикове, и се насочвам към намиращия се наблизо район с ресторанти, пъбове и барове. А те са буквално на всяка крачка. 

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Наоми и пустинята

„Повече любов за света, повече любов за Африка“ Посланието бе публикувано в...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ