Плешивостта вече не е завинаги

По-добрият начин от бръснатата глава е трансплантацията на коса

За живеещите в района на „Симеоновско шосе” №62 в столицата мъжете с лека превръзка на главата, които излизат от Специализираната частна клиника по пластична хирургия Aesthe Clinic са обичайна гледка. Не, това не са статисти от холивудски екшън, пострадали по време на снимки, а подложили се трансплантация на коса пациенти. Само мъжки проблем ли е алопецията? Защо заспиват завинаги космените фоликули? Кой метод е по-добър – FUT или FUE? Значението на термина „надеждна зона”? Трайността на новата грива? За повече подробности потърсихме един от асовете в трансплантацията на коса д-р Георги Колчагов от Aesthe Clinic.

Д-р Колчагов, каква е причината андрогенната алопеция да е кошмар на всеки мъж?

Акронимът на медицинския термин АА е наследствено обусловен. В зависимост от активността му мъжкото население се дели на две групи. При висока първите признаци на оплешивяване се наблюдават още на 18-20 години. При „щастливците” от втората група е същото, но с по-малка скорост, тоест някъде след 45 години.

Как така генът съсипва косата?

В действие влиза пет алфа редуктаза, ензим, който превръща мъжкия полов хормон тестостерон в дехидротестостерон (DHT). Веднъж започнал, процесът е необратим. В резултат на редици биохимични процеси се нарушава храненето на космените фоликули. Постепенно твърдите косми се трансформират във велусни. С времето престават да растат въобще.  

Добре че съм жена!

Напротив, механизмът е еднакъв и при двата пола. Алопеция се среща и при нежния пол. Сред другите фактори за загуба на коса са хормонален дисбаланс (раждане или менопауза), нарушена функция на щитовидната жлеза, поликистозни яйчници, небалансирана диета… Според последни данни примерно 14,7 % от прибегналите към трансплантация в света са жени.

Освен при андрогенна алопеция, кога трансплантацията на коса е единственият изход?

При увреждане на тъканите. Около белезите от травма и хирургични операции, например фейс лифт, се формира съединителна тъкан, лишена от фоликули. Друго показание е промяна на линията на растеж на косата. Твърде високата създава илюзия за плешивост. 

В нета четох и за друга техника, освен FUE. Коя е по-добра?

При FUT (от Strip) се изрязва цяла кожна лента с приблизителни размери около 15 х 2 см от тилната част на главата и се дели на малки парчета с 1-6 фоликула. Сред минусите на метода са белези, невъзможност за контрол върху посоката на растеж на нови косми, продължително главоболие в резултат на прерязани нервни окончания. Макар и бърза, техниката губи привърженици. При FUE всеки отделен космен фоликул се взима директно от донорската зона. При имплантирането се внимава не само за разположението му, но и за ъгъла и посоката. Големият брой графтове в рамките на еднодневна хирургична сесия гарантира отлични постоперативни резултати и толерантност от страна на пациента.

Само от тила ли се взема донорският материал? Ако не е достатъчен, може ли да се използва друга коса?

Да, неслучайно я наричат надеждна. Космените фоликули в тази област са устойчиви на падане, тъй като са нечувствителни към действието на хормона DHT. Уловката е другаде. Взимането трябва да е равномерно и да се използват всички участъци. Така по-малката космена плътност на донорската зона е забележима само при внимателно вглеждане. При недостиг на фоликули (присадки), такива могат да се вземат от други части на тялото – пубис, гърди, брада.

Spread the love
More from Свобода Сидерова
С един цвят
Монохромният look не престава да набира популярност. Причина е минималистичнят подход –...
Read More
0 replies on “Плешивостта вече не е завинаги”