По пътя

Есента е най-доброто време за road trip

Златна есен, меко слънце, кристален въздух и спокойствието на нетуристическия сезон – какво повече му трябва на човек, за да метне куфара в багажника и да отпраши по панорамни крайморски пътища, през лозя и поля, замъци и селца напред към хоризонта, докъдето му стига въображението (е, и бюджетът)? Така нареченият road trip е страхотен начин за прекарване на ваканция, особено за динамични и любознателни натури, които предпочитат движението и сменящия се пейзаж пред еднообразието на басейна и шезлонга.

Пътуването с кола винаги е добра идея, особено ако тежестта не пада върху плещите само на един шофьор. Не гоните разписания, не се съобразявате с никого и винаги може да кривнете по някой страничен път, който ви подмамва с хубава гледка или интересна история. Свободата е най-хубавото на този вид пътуване. В екстремния му вариант може просто да тръгнете в някаква посока, без да имате ясна идея къде ще спите и коя е крайната ви цел. Ако не сте чак такива авантюристи или пътувате с деца, по-добре е все пак да има предварително планиране, особено ако заминавате извън България. Европа има много какво да предложи, така че скачайте на самолета, наемайте кола на място и хващайте пътя.

Далматинското крайбрежие

Хърватия

Хърватия е толкова пленителна, че може да намери място във всяка туристическа селекция. Крайбрежието ѝ е може би най-красивото в Европа със своите заливи, острови, лазурносини води и средновековни градове. Неслучайно този регион е любим и на режисьорите, и на звездите.

Маршрутът от Дубровник до Пула не е дълъг (взема се за около 8 часа), но е толкова живописен, че ще ви се иска да спирате и да снимате колкото може по-често. Запазете си една или две нощувки в Дубровник и се потопете в атмосферата на стария град, а след това напълнете резервоара и открийте и другите съкровища по Адриатическото крайбрежие – Макарската Ривиера (с отскачане до островите Брач и Хвар), красивите градове Сплит, Задар и Риека. Пула също заслужава да ѝ отделите два дни.

Каталуния

Испания

Автономната област Каталуния е един от най-посещаваните региони в Испания и има защо – слънце, море, красиви плажове, превъзходна храна, история и култура се сплитат в пъстра мозайка с неповторим чар. Дори да вземете само Барселона, е достатъчно, но защо пък да се ограничавате само с нея? Използвайте я за отправна точка и ѝ отделете 2-3 дни, за да разгледате всичко – шедьоврите на Гауди Саграда Фамилия и парка Гюел, площад Испания, оживената улица Рамбла и Готическия квартал.

От Барселона може да поемете на север към Кадакес, където е живял Салвадор Дали, и Фигерес, където се намира Театърът музей, създаден от художника. Върнете се обратно през средновековния град Жирона, отбийте се към планината Монсерат и внушителния бенедиктински манастир и се спуснете на юг, където ви очакват Тарагона и нейната древна римска история. После се върнете обратно в Барселона, пълни с впечатления, и си хванете самолета за вкъщи.

Романтичният път

Германия

Романтичният път е най-голямата гордост на немския туризъм и мечтана дестинация за романтици от всякакви възрасти. Дългото 365 км шосе се простира между Фюсен и Вюрцбург и включва 28 кукленски градчета, а идеята за него възниква през 50-те години на ХХ век. След Втората световна война на Германия ѝ се иска да пооправи имиджа си и да предложи на света нещо по-различно – красива природа, замъци, история, култура, гостоприемство и романтичен дух.

Е, успяла е – Романтичният път е вълшебно преживяване и макар да не е дълъг, струва си спирането във всяко китно селце. Проправен още от римляните преди 2000 години, този маршрут е като пътуване назад във времето. Тучни зелени поля и къщички с червени покриви, барокови църкви и традиционни винарни, внушителни замъци и каменни калдъръми – всичко е като в приказка. Може да се включите от Мюнхен или Франкфурт, съответно от южния или от северния край.

Spread the love
More from Дона Делова
Виртуално влияние
Те са млади, красиви и… компютърно генерирани. Последователите им обаче са съвсем...
Read More
0 replies on “По пътя”