По пътя

Есента е най-доброто време за road trip

Златна есен, меко слънце, кристален въздух и спокойствието на нетуристическия сезон – какво повече му трябва на човек, за да метне куфара в багажника и да отпраши по панорамни крайморски пътища, през лозя и поля, замъци и селца напред към хоризонта, докъдето му стига въображението (е, и бюджетът)? Така нареченият road trip е страхотен начин за прекарване на ваканция, особено за динамични и любознателни натури, които предпочитат движението и сменящия се пейзаж пред еднообразието на басейна и шезлонга.

Пътуването с кола винаги е добра идея, особено ако тежестта не пада върху плещите само на един шофьор. Не гоните разписания, не се съобразявате с никого и винаги може да кривнете по някой страничен път, който ви подмамва с хубава гледка или интересна история. Свободата е най-хубавото на този вид пътуване. В екстремния му вариант може просто да тръгнете в някаква посока, без да имате ясна идея къде ще спите и коя е крайната ви цел. Ако не сте чак такива авантюристи или пътувате с деца, по-добре е все пак да има предварително планиране, особено ако заминавате извън България. Европа има много какво да предложи, така че скачайте на самолета, наемайте кола на място и хващайте пътя.

Далматинското крайбрежие

Хърватия

Хърватия е толкова пленителна, че може да намери място във всяка туристическа селекция. Крайбрежието ѝ е може би най-красивото в Европа със своите заливи, острови, лазурносини води и средновековни градове. Неслучайно този регион е любим и на режисьорите, и на звездите.

Маршрутът от Дубровник до Пула не е дълъг (взема се за около 8 часа), но е толкова живописен, че ще ви се иска да спирате и да снимате колкото може по-често. Запазете си една или две нощувки в Дубровник и се потопете в атмосферата на стария град, а след това напълнете резервоара и открийте и другите съкровища по Адриатическото крайбрежие – Макарската Ривиера (с отскачане до островите Брач и Хвар), красивите градове Сплит, Задар и Риека. Пула също заслужава да ѝ отделите два дни.

Каталуния

Испания

Автономната област Каталуния е един от най-посещаваните региони в Испания и има защо – слънце, море, красиви плажове, превъзходна храна, история и култура се сплитат в пъстра мозайка с неповторим чар. Дори да вземете само Барселона, е достатъчно, но защо пък да се ограничавате само с нея? Използвайте я за отправна точка и ѝ отделете 2-3 дни, за да разгледате всичко – шедьоврите на Гауди Саграда Фамилия и парка Гюел, площад Испания, оживената улица Рамбла и Готическия квартал.

От Барселона може да поемете на север към Кадакес, където е живял Салвадор Дали, и Фигерес, където се намира Театърът музей, създаден от художника. Върнете се обратно през средновековния град Жирона, отбийте се към планината Монсерат и внушителния бенедиктински манастир и се спуснете на юг, където ви очакват Тарагона и нейната древна римска история. После се върнете обратно в Барселона, пълни с впечатления, и си хванете самолета за вкъщи.

Романтичният път

Германия

Романтичният път е най-голямата гордост на немския туризъм и мечтана дестинация за романтици от всякакви възрасти. Дългото 365 км шосе се простира между Фюсен и Вюрцбург и включва 28 кукленски градчета, а идеята за него възниква през 50-те години на ХХ век. След Втората световна война на Германия ѝ се иска да пооправи имиджа си и да предложи на света нещо по-различно – красива природа, замъци, история, култура, гостоприемство и романтичен дух.

Е, успяла е – Романтичният път е вълшебно преживяване и макар да не е дълъг, струва си спирането във всяко китно селце. Проправен още от римляните преди 2000 години, този маршрут е като пътуване назад във времето. Тучни зелени поля и къщички с червени покриви, барокови църкви и традиционни винарни, внушителни замъци и каменни калдъръми – всичко е като в приказка. Може да се включите от Мюнхен или Франкфурт, съответно от южния или от северния край.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Раждането на една богиня

Парфюм с характер и собствен почерк, Aqva Divina на Bvlgari е неустоима...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ