По пътя

Португалското крайбрежие

Португалия

Кацнете в Порто и си оставете 2-3 дни да се насладите на града и околностите му – лозята в долината на Дуро, а защо не и круиз по реката. От Порто се спуснете на юг към Авейро, известен като „португалската Венеция“ – прорязан от канали, по които се движат пъстри лодки. Отбийте се в Коимбра и разгледайте един от най-старите университети в Европа. Продължете на юг покрай великолепното Атлантическо крайбрежие към Лисабон; трябват ви няколко дни, за да се потопите в атмосферата му.

Преди столицата обаче имате още за разглеждане – Пениш с неговата крепост, едни от най-добрите европейски плажове и вълни, подходящи за сърф, великолепните замъци в Синтра и двата курорта Ещорил и Кашкайш. Разположен едва на 30 км от Лисабон, Кашкайш е любимо място за отдих на португалския елит. Но ако не си падате по лъскави курорти, не се отказвайте – като цяло португалското крайбрежие е по-скоро диво и съхранено в естествения си вид.

Епир

Гърция

Обичате недокосната природа и максимална автентичност? Впечатлява ви по-скоро живият живот, отколкото луксозните хотели? Регионът Епир в Северозападна Гърция е тъкмо за вас. Тук не е точно онази туристическа Гърция, която познавате от картичките, и в това е нейният чар. А най-голямото предимство е, че е близо и може да отидете със собствения си автомобил.

Разположен между внушителните зъбери на планината Пинд и синевата на Йонийско море, Епир ще ви предложи шеметни гледки – върхове и ждрела, езера и реки, закътани плажове, древни руини, средновековни замъци, манастири, сводести мостове и каменни села, богата флора и фауна. Задължителни за посещение са столицата на региона  Янина, разположена на брега на езерото Памвотида, живописното планинско градче Мецово, крайморските Парга и Превеза, селцата в областта Загори. Може да отскочите и до манастирите Метеора в регион Тесалия.

Атлантическият път

Норвегия

Последното ни предложение е за истински екстремисти и търсачи на адреналин. Атлантическият път в Норвегия е признат за един от най-опасните в света и безспорно е един от най-красивите. Дължината му е едва 8 км, но изминаването му е преживяване, което се помни цял живот. Пътят свързва остров Аверой с континента и се вие през архипелаг от малки островчета и скали. Ще преминете през 7 моста, като най-впечатляващият от тях е с височина 23 м и под него преминават кораби. Покрай пътя са изградени и 4 остъклени панорамни площадки за наблюдение.

През лятото при слънчево и спокойно време Атлантическият път не изглежда толкова страшен. Но немалко хора избират да го посетят именно през есента, за да усетят истинската тръпка. Тогава е сезонът на бурите, поривите на вятъра са много силни, а вълните на Норвежко море заливат платното – адреналинов начин да опознаете красотата на Севера в чист вид, истинска, сурова и магична.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Алек и Илария Болдуин – заедно в добро и зло

Шест деца и взаимна подкрепа свързват двойката, която е по-силна от скандалите...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ