Вкуси златна Добруджа
Къде: Североизточна България, Добруджа
Гастрономическият тур „Вкуси Златна Добруджа“ е пътуване към миналото – към Добруджа такава, каквато я познаваме от разказите на Йордан Йовков. И макар днес да ги няма онези многобройни стада и буйни хергелета диви коне, все още се чува песента на колелетата. Пътуването във времето включва посещение на тракийската гробница край с. Свещари, рибарската махала на Тутракан, Етнографския музей „Дунавски риболов и лодкостроене“, дом-паметника „Йордан Йовков“, Архитектурно-етнографския музей на открито „Старият Добрич”, ателие за изписване на каруци, ферми за алпийски кози, за шафран, за аспержи и крави. И още – разходка край езерото Сребърна, разглеждане на истинска вятърна мелница за мелене на зърно, дегустация на вино от сорта Тамянка, добруджански ястия.

Големите богатства на бедния Северозапад
Къде: Чипровци, Монтана, Чупрене
Някога Северозападът е бил прекрасен и процъфтяващ край. Днес е забравен от държавниците и незаслужено подценяван от туристите. А той определено има какво да предложи, като се започне от великолепието на Западна Стара планина, възпята от Вазов. Торлашката кухня, макар и сиромашка, е вкусна и здравословна и включва ястия като скроб, косачко кисело, компировица, коприва цоловарка, бело пръжено шльопаво, керкеле и най-популярното – бел муж, приготвяно от овче, краве или козе несолено сирене, което се пържи и към него се добавя брашно. Освен храна за тялото ще има храна за душата – посещение на Лопушанския и Чипровския манастир. И още – посещение на Историческия музей в Чипровци, ферма за овце в Петроханския проход, козеферма на бивш телевизионен продуцент, стопанството на най-младия пчелар в Монтанско, център за домашно сладко на жени, оцелели от взривовете в близкия военен завод.
