Поглади ме

Вероятно вече сте забелязали любимите си знаменитости и инфлуенсъри, които използват гуаша – едновременно и техника за масаж, и инструмент,   в грижите за кожата. Ако искате да научите повече за тренда, попаднали сте на правилното място

Шлифован като морски камък, приятно хладен в ръката, с причудлива заоблена форма. Плоският полускъпоценен камък не е поредният красив талисман, а бюти джаджа за масаж на лицето, с която се обработва не само  горният слой на кожата, но и мускулите. Макар отскоро да е на гребана на вълната, инструментът е много по-стар, отколкото си мислите. В основата на съвременната техника е традиционна китайска лечебна практика, известна като гуаша (от guа –движение в една посока, sha – лошо). Според древните лекари зачервяването, което се получава при „остъргването”, стимулира кожата да се излекува сама.

Сбогом тъмни кръгове и фини линии, здравей младежки блясък Независимо че е по-малко интензивен, съвременният вариант на guasha с едноименния инструмент гарантира добре очертан контур (релефната страна с вдлъбнатината на „стъргалото” е като че ли създадена за скулптиране) заедно с други забележителни резултати от рода на неутрализиране на сутрешни подпухвания. Буквално за 10 минути масажът с гуаша активира обменните процеси, подобрява кръвообращението и лимфодренажа (забавянето на функциите на лимфната система причинява още безжизнен тен, акне и други кожни проблеми), намалява видимостта на белезите, стяга кожата и облекчава мускулното напрежение, една от причините за мимическите бръчки. В резултат признаците на стареене са принудени да капитулират. Принципът на действие е прост – плъзгането чрез натиск отваря блокираните енергийни канали. Въздействието е сходно с това върху рефлекторните точки по меридианите, но без проникване в тъканите като при акупунктурата. 

Кварц, нефрит и още нещо

За направата на инструмента се използват натурални материали – кристали, минерали, вулканично стъкло, рог, дърво… Красивият нюанс на розовия кварц например се асоциира с емоции, състрадание и любов. Самият кристал притежава антисептични, противомикробни, зарастващи и успокояващи свойства. Той е подходящ за изглаждане на фини линии и бръчки и за елиминиране на токсини и негативизъм. Символ на чистотата и здравето, нефритът успокоява съществуващия дисбаланс. Намалява подпухналостта и активира лимфния дренаж. Благодарение на отрицателния си заряд аметистът се бори със стреса. В добавка охлажда кожата и стяга порите. Черният обсидиан съдържа най-мощните елементи на огъня, водата и земята, които изчистват негативни мисли и емоции. Отговорен е и за възстановяване и укрепване на мускулните тъкани с течение на времето. Списъкът с полускъпоценни камъни включва още оникс, ахат, зелен авантюрин, син содалит…

Как се използва гуаша

По-широката изпъкнала страна на масажора е подходяща за шията. С лек натиск кристалът се плъзга от ключицата към ухото. Страничният масаж на шията отгоре надолу пък гарантира лимфен дренаж. Тъй като релефната страна с вдлъбнатината е по-малка, най-добре е да се използва за челюстта. Тук натискът е минимален. За да не се разтегне кожата, с пръста на другата ръка придържайте брадичката и масажирайте по линията на костта. Леко вдлъбнатата страна на гуаша активира кръвообращението в областта на скулите. Отново застопорявате с пръст в областта на ноздрата и натискате по-силно с масажора от носа към ухото нагоре. Зоната на очите е най-деликатна, затова се действа внимателно. Релефната страна се поставя под очите и под веждите и се води леко нагоре към слепоочието, като кожата се придържа в началото на носа. Накрая с леко вдлъбнатата страна плъзгате от линията на веждите нагоре по челото. В горната точка на всяка зона винаги спирайте и масажирайте с пулсиращи движения 7 пъти.

Полезни съвети

1 Преди работа измийте инструмента с вода и сапун. Може дори да го оставите за малко в хладилника за тонизиращ ефект.

2 Никога не масажирайте суха кожа. Почистете лицето и нанесете масло за по-лесно плъзгане с цел предотвратяване на раздразнения.

3 Дръжте кристала здраво по правилния начин. Изпъкналата част трябва да пасва на контурите на лицето, а леко вдлъбнатата – да лежи върху кожата.

4 Правилният ъгъл на масажора спрямо кожата е 20-45 градуса и 10-15 за начинаещи. Така не оказвате силен натиск, докато овладявате техниката. 

5 Движенията са по масажните линии – от центъра към периферията и отдолу нагоре. 

6 Честотата на гуаша е 2-3 пъти седмично, като курсът е от 10 сеанса. Постепенно времето може да се увеличи от 10 на 30 минути.  

7 По принцип „остъргването” се прави с два инструмента в синхрон. Ако разполагате само с един, частите на лицето се обработват последователно.  

8 Кристалът може да се използва под очите вместо пачове. Под тежината и и естествената му прохлада подпухванията и сините кръгове изчезват. 

9 Сред основните противопоказания са наличието на филъри или ботокс, поставени преди 3 месеца, и акне, розацея или купероза в остра фаза. 

Spread the love
Тагове
,
Публикувано от
Още от Свобода Сидерова

Устните: холивудска дива и принцеса на мрака

Визажистите предлагат да се фокусираме върху една част от лицето. Изразителни, запомнящи...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ