Преброяване на жените котки

Зоуи Кравиц ще бъде следващата в костюма на Жената котка в новия „Батман”, а ние припомняме актрисите, играли емблематичната Селина Кайл на големия и на малкия екран

Роден от въображението на Бил Фингър и Боб Кейн, създали комиксите за Човека прилеп, персонажът на Жената котка прави първата си забележителна поява в Батман № 1, публикуван през1946 година. Под тесния черен костюм и котешката маска се крие Селина Кайл – пораснала тийнейджърка, превърнала се в престъпник. Враг на Батман, с когото тя обича да си играе на котка и мишка. Между тях има съперничество, но и силно сексуално привличане. Нейният образ и пъстрата личност са оформяни от много писателски интерпретации. В различните версии Жената котка е била министър на околната среда, проститутка, убита от сводника си, и крадец. Най-често обаче Селина Кайл олицетворява малтретирана жена, която трябва да умре, за да се преоткрие и да си отмъсти. И в ролята са разгръщали таланта си немалко актриси.

Джули Нюмар (1966-1967)

Тя е американска актриса и pin-up момиче, избрано за ролята на Селина Кайл в телевизионния сериал “Батман”. Котешките уши са на главата й, носи плътно прилепнал костюм с пайети, има тежка очна линия и модна за времето си прическа. Актрисата дава живот на Жената котка с по-комични краски и с палав флирт, завладявайки ума и сърцето на Батман и на неговата дясна ръка Робин.

Лий Мериуедър (1966)

Когато студиото решава да направи филм за Човека прилеп, Джули Нюмар вече има договор за друг проект и не може да влезе в иконичната роля. Затова прехвърля костюма на актрисата Лий Мериуедър. Жената котка във филма е също толкова харизматична. В този сюжет тя обединява сили с Жокера, Пингвина и Сфинкса.

Ерта Кит (1967-1968)

След напускането на Джули Нюмар Ерта Кит се появява в третия и последен сезон на сериала за Батман, в който нейният образ е на бунтарка и има много по-мрачни краски. В играта си тя черпи вдъхновение от ежедневието като танцьорка, кабаретна певица и муза на Орсън Уелс, която той определя като „най-вълнуващата жена в света“. Ерта Кит е младо момиче с нещастно детство, което  постигна международен успех, превъплъщавайки се във филми като C’est si Bon и Santa Baby. Тя е и първата афроамериканка вролята на Жената котка.

Мишел Пфайфър в „Батман се завръща“ (1992)

Във филма на Тим Бъртън Селина Кайл се завръща от мъртвите благодарение на група улични котки. Мистериозна, опасна и ужасно секси, тя владее камшика по-добре и от Индиана Джоунс. Мишел Пфайфър е толкова емблематична в образа, че и до днес я свързват с него. Обявена за най-желаната жена във филм на MTV Movie Awards същата година, Жената котка във версията на Бъртън е силно повлияна от BDSM естетиката, която актрисите след нея „прегръщат“ с удоволствие.

Хали Бери в „Жената котка“ (2004)

Близо десет години след Мишел Пфайфър самата Жена котка получава собствен филм. Лош сюжет, нелеп костюм, скандален кич… Филмът е унищожен от критиците още преди излизането му, а Хали Бери получи „Златна малинка“ за най-лоша актриса. И все пак опитът да се разкаже сюжет за Жената котка без Батман си остава важен в историята на комиксовите герои. Поне за феновете.

Ан Хатауей в „Черният рицар: Възраждане“ (2012)

Кристофър Нолан дава своя дял, като прави три филма за най-мрачния супергерой от вселената на DC Comics. „Черният рицар: Възраждане“ бележи края на Крисчън Бейл, облечен в костюма на Батман, смъртта на героинята на Марион Котияр, финалната афера на Кристофър Нолан с комиксите и елегантното завръщане на Жената котка на големия екран, този път изиграна от Ан Хатауей. В последната част от сагата на Нолан историята между Селина Кайл и Брус Уейн има по-различни краски и завършва една мрачна и епична трилогия.

Камрен Бикондова в сериала „Готъм“ (2014-2018)

Създаден през 2014 година, сериалът „Готъм“ проследява историята на младия Брус Уейн, който става свидетел на убийството на родителите си. Това събитие дефинира целия му живот и по-късно го превръща в Батман. В сериала зрителите срещат много от образите, които познават като герои или злодеи в комиксите. Един от тях е младата Селина Кайл, чаровна и хитра престъпничка, която се запознава с малкия Брус Уейн. Младата американската актриса Камрен Бикондова влиза в образа, а за финала на сериала и възрастната версия на Жената котка образът е изигран от Лили Симънс.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
„Мистерията на живота“, Ян Пол Схютен
В „Мистерията на живота” писателят Ян Пол Схютен и илюстраторката Флор Ридер...
Read More
0 replies on “Преброяване на жените котки”