Принцесата и шаманът

В приказките принцесите се омъжват за принц, а не за магьосник. Животът обаче е по-шарен от приказките и историята на норвежката принцеса Марта Луиз и нейния избраник Дурек Верет го потвърждава. Защото Дурек е шаман (да, правилно прочетохте), а освен това е и чернокож. Двамата обявиха годежа си през юли и разбуниха духовете на традиционалистите.

Марта Луиз е най-голямото дете на норвежкия крал Харалд V и кралица Соня, четвърта поред за наследяване на трона след брат си Хокон и децата му. 50-годишната принцеса има три дъщери от предишен брак със сценариста и писател Ари Бен, с когото се разделиха през 2016 г.

47-годишният Дурек Верет пък е от Лос Анджелис и описва себе си като духовен учител и лечител. Клиентелата му е предимно от холивудски звезди, най-известните сред които са Гуинет Полтроу, Нина Добрев и Антонио Бандерас.

Не е чудно, че Марта е привлечена от екзотичния шаман – тя самата е ексцентричка от малка, а през последните години нашумя с книгите си, в които твърди, че контактува с ангели. Вероятно духовното начало е събрало на пръв поглед несъвместимата двойка през 2019 г. Още повече пък след скандалните признания на шамана, че е хомосексуален, но любимата му няма нищо против. „Как се чувства Марта относно моята хомосексуалност? Аз съм това, което съм. Тя обича всички мои проявления“, казва той.

Шаман, чернокож и гей – това сякаш звучи прекалено дори за норвежкия кралски двор, който е значително по-разкрепостен от британския. Но кралското семейство има опит с нарушаването на правилата – кралица Соня не е с благородническа кръв, съпругата на престолонаследника принц Хокон е бивша сервитьорка, а бившият приятел на принцеса Мете-Марит, от когото има син, е съден за насилие и притежание на наркотици. Изглежда традициите отдавна не са това, което бяха, а семейството няма нищо против. В официално изявление крал Харалд и кралица Соня обявиха годежа и пожелаха на двойката „всичко най-добро за бъдещето“.

Марта признава, че откак е с Дурек, си е дала сметка колко много расизъм все още битува в обществото. Той пък допълва, че нещата са още по-трудни, когато чернокож е мъжът. Двамата обаче са убедени, че любовта ще победи предразсъдъците и че с личния си пример могат да променят света към добро.

„Тя каза „Да“! Когато знаеш, просто знаеш. Няма нищо по-добро от това да си наясно като мъж, че жената, която стои пред теб, е единствената – тази, направена само за теб. Радвам се със сълзи на очи, че мога да прекарам остатъка от живота си с най-чистата, мъдра, могъща жена, която за мен е олицетворение на истинска богиня. Заедно, като духовна двойка, ние ще използваме силата си, за да подкрепим хората да създадат свят, основан на любов и приемане. Промяна на света чрез нашата любов. Любовта се разширява отвъд всякакви бариери и условия. Любовта е свободна и прозрачна. Приканва към растеж и основа. Показва на хората, че сме повече от нашите страхове, нашата омраза или социална обусловеност. Принцеса Марта Луиз е любовта на живота ми. Тя вижда всички мои аспекти и аз виждам нейните. Аз съм човек, обичащ момиче, което ми отвръща същото. Сега ще мога да демонстрирам на тази божествена жена колко много я обичам до края на живота си. Никога не съм бил по-щастлив.“

Spread the love
More from Дона Делова
Сюзан Зонтаг и Ани Лейбовиц: Снимка на една тиха любов
28 декември 2004 година е обикновен мразовит нюйоркски ден, един от многото....
Read More
0 replies on “Принцесата и шаманът”