Проклятието да си свръхчувствителен

Текст Цветина Рангелова

Какво е усещането да си надарен със способността да чувстваш емоциите на околните? Звучи като дарба, която понякога се превръща в ужасно проклятие.

Светът на тази малка, но особено специална група хора, разкрива книгата The Empath’s Survival Guide – Life strategies for sensitive people, на Judith Orloff. Изданието е на английски и e достъпно в селекцията на elephantbookstore.com.

Написано достъпно и лесно за четене, “ръководстворо за оцеляване на емпати“ изхождаща от житейския опит на своя автор. Judith Orloff разказва за детството си като емпат и разкрива една действителност, присъща не само за голям брой деца, но дори за още по-голям брой възрастни, които живеят с илюзията, че “нещо не им е наред”. Именно това усещане подтиква емпатите към действия за “притъпяване на чувствителността”. В много случаи това може да бъде фатално за индивида. Книгата ни кара да си дадем сметка, че да разберем емоционалния си аспект може буквално да спаси живот. Или няколко.

Представете си, че живеем в свят, в който да бъдеш с по-висок процент на чувствителност и усещане е нещо абсолютно нормално. Judith Orloff успешно подготвя света за тази малка, но важна промяна у нашето възприятие.

На въпроса какво е да си емпат авторът казва следното:

Being an empath means sensing other people’s emotions, energy and physical symptoms without the usual filters that most people use.

С лекота са изредени всички видове емпати и емпатия, различията помежду им, както и приликите; трудностите и щастието, които носят; физическият и емоционалният емпат, храненето, болестите. И разбира се, дори връзките с околните. Защото когато си емпат, нещата стават малко по-интересни и задълбочени в отношенията.

The Empath’s Survival Guide създава една нова “норма”, с която можем да си служим и като емпати, и като хора, влияещи на емпатите. Защото, ако не сме самите ние, то такива са нашите деца, партньори или приятели.

Тази книга ни гарантира, че сме една стъпка по-близо до това да приемем себе си, което може би е най-смелото нещо, което ще направим като човешки вид. Завършваме с един цитат на неизвестен автор, който великолепно пасва на тази книга.

If you feel as if you don’t fit into this world, it’s because you are here to create a better one.

The Empath’s Survival Guide – Life strategies for sensitive people, на Judith Orloff е част от колекцията англоезична литература на elephantbookstore.com

Spread the love
More from divamagazine.bg
Живот като на кино в шведската кралска фамилия
Текст Силвия Недкова Швеция е красива страна, в която живеят красиви хора....
Read More
0 replies on “Проклятието да си свръхчувствителен”