Пустинята Табернас – Холивуд в Испания

Фотография Албена Атанасова

По стъпките на Серджо Леоне, Клинт Истууд и Клаудия Кардинале между кактусите и скалите

Докато световното кино на XXI век продължава да е на пауза заради коронакризата, все по-често въртим класиките от предишното столетие. Между тях са уестърните на Серджо Леоне с музиката на великия композитор Енио Мориконе, който през юли отлетя към рая. Повечето от лентите на уникалния тандем са снимани в Испания – в родената под жарките целувки на слънцето пустиня Табернас, наричана Холивуд на Европа. Именно там, в една от най-южните точки на Стария свят, фантазиите на вечните момчета от Фабриката за мечти – отсам и отвъд океана – са превръщани в действителност.     

Испания е богата на „екранни“ локации – не се страхувайте да доставите радост на душата си, защото животът продължава. Полет до Малага е най-бързият начин да попаднете на тези географски ширини. А тъй като в момента по света (но не и у нас) всеки трепери за комфорта на клиентите си, автомобилът под наем ще ви излезе на съвсем човешки цени. Пътищата в Испания са отлични – и платените, и безплатните. „Мини-Холивуд“ се намира на 30 километра североизточно от Алмерия – посока към планината. След като минете през дървената арка с надпис Fort apache, попадате в оживял филм – за някои изпълнен с носталгия с привкус на детство, за други тотално ретро, но пък с гарантирани атракции. Билетът не е евтин – 23 евро за възрастен търсач на силни усещания, но пък си струва, защото в него влиза и цената за посещението в страхотната зоологическа градина.   

Най-вълнуващото е, че в Малкия Холивуд всичко се пази съвсем автентично. Първите крачки са сред индиански колиби като от „Конникът без глава“ и „Танцуващият с вълци“. После машината на времето ви пренася в градчето, чиито сгради са ви познати от епохата, когато десетките салони в България въртяха най-известните продукции на Европа, включително и спагети уестърните. Дървените постройки въобще не са с бутафорни фасади – директно влизате в тях. Вътре прожектират жанрови евъргрийни, стените са облепени с афиши по на половин век. В съседство са превозните средства от уестърните. Кръчмата с емблематичната летяща врата работи от сутрин до вечер дори и през зимните месеци. В определени часове красавици с дантелени гащи под няколко слоя фусти танцуват кан-кан на сцената. Каубои с дълги до глезените кожени палта и затъкнати кобури обяздват жребци или си правят селфита с пищящи от възторг дами. Може дори да станете свидетели на банков обир съвсем като в Дивия запад. Навсякъде са разлепени пожълтели хартии Wanted. Триколки обикалят между бараките, нарочени за жертвите на шерифите. Атмосферата е наситена с флуидите на 100 уестърна и на поне още толкова знаменитости.

Spread the love
Публикувано от
Още от admin

Ница – изкуството да живееш

Гарибалди, Шагал и Матис са сред гражданите на лазурната столица, включена в...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ