Продукти:
2 пакетчета суха мая
2 ч.ч. топла вода
¼ ч.ч. кафява захар
1 с.л. ким
1 с.л. олио
2 ч.л. сол
2 ½ ч.ч. ръжено брашно
2 ¾ – 3 ¼ ч.ч. бяло брашно
Приготвяне:
В голяма купа разтворете маята в ½ ч.ч. топла вода. Добавете кафявата захар, кима, олиото, солта и останалата вода. Разбъркайте с миксер заедно с ръженото и 1 ч.ч. от бялото брашно. Добавете още брашно, за да замесите меко тесто. Месете го върху набрашнена повърхност 6-8 мин, докато стане еластично. Прехвърлете тестото в намазнена купа и го оставете на топло да втаса около час, докато удвои обема си.
Извадете тестото, оформете два самуна и ги сложете в намазнена тава, оставете да втасват още 30 мин. Изпечете хлябовете до златисто.
Хранителна информация за 1 филия:
калории – 126
въглехидрати – 26 г
мазнини – 1 г
протеини – 3 г