Макар да започва като готвач, по-късно Ричард Харт се влюбва в хляба с квас. Днес е един от най-известните пекари в света. Наскоро се премести в Мексико, за да е по-близо до децата си, и написа първата си книга с 60 рецепти за „суперлесен хляб”, който според него всеки може да приготви у дома
Смятан за един от най-добрите хлебопекари в света, лондончанинът Ричард Харт започва кариерата си като готвач, докато преди повече от двайсет години в Сан Франциско се влюбва дълбоко в хляба с квас и оттогава се посвещава на него. През 2018 г. отваря пекарната Hart Bageri в Копенхаген в партньорство с Рене Реджепи, дълго време смятан за най-добрия готвач в света (в неговия ресторант Noma). Днес съвместната им пекарна, вече с десет локации в Копенхаген, също е считана за едно от най-добрите места за хляб в света.

Ричард Харт омеси хляб и представи първата си книга с 60 рецепти за хляб с квас на Madrid Fusion
Грижа за хляба като за малко бебе
На Madrid Fusion Ричард Харт омеси на живо своя прочут ръжен хляб, докато в същото време представяше и своята първа книга Richard Hart Bread, пълно ръководство за интуитивното изкуство на приготвянето на хляб с над 60 рецепти.

„Това, което правя в моята пекарна, може да се направи във всяка домашна кухня по света. Суперлесно е, а още повече ако си купите моята книга, която е много по-малко скучна от други подобни – казва Харт, който всеки ден се събужда с мечтата да омеси перфектния хляб, – което може би ми се получава веднъж, два или три пъти в годината. Повечето пъти хлябът е добър, а понякога не струва. Случва се, защото е жив продукт“, шегува се той. Трикът е в съставките и тяхното качество, следователно ако искате добър хляб, трябва да използвате най-добрите продукти. И все пак, ако може да се говори за някаква тайна, това е грижата за хляба „като за малко бебе“.
Близо до децата

През 2023 г. Харт се премества в Мексико Сити: „След като бившата ми съпруга се премести в Калифорния с децата ми, беше невъзможно да бъда баща от другия край на света. Обичам Hart Bageri, но децата ми са много по-важни за мен. Кариерата ми процъфтяваше, а личният ми живот се разпадаше. Не вярвам един ден да съжалявам, че не съм отворил още пекарни, но със сигурност ще съжалявам, ако не бъда с децата си. Сега ги виждам всеки месец, а моите „деца“ от пекарните – по три пъти в годината за по двайсетина дена.“ През шестте години в Копенхаген той изгражда много силен екип, а първата му служителка Талия поема поста директор на Hart Bageri там.
Копенхаген, Мексико, Лондон
В Мексико му предстои скоро да отвори нова пекарна – Green Rhino. Името е вдъхновено от рисунка на зелен носорог, която синът му Джуд рисува, когато е 6-годишен, и която Ричард Харт показва татуирана на ръката си. Той ще повтори формулата на успеха от Копенхаген, а именно да открие най-любимия хляб на мексиканците, с който са свързани дори емоционално, и да го прави по най-добрия възможен начин. Обратно в Европа, Харт обяви сътрудничество си с 5-звездния лондонски хотел Claridges. Той е проектирал пекарната, създал е рецептите и е обучил целия персонал.