Роден да купонясва, принуден да работи

Продуцентът на някои от най-големите партита и балове в света Бронсън ван Уайк разкрива в книга детайли за своя бизнес

В една от най-големите зали на Ню Йорк 550 гости от целия свят са приключили вечерята. Сред поканените на рождения ден са кметът на града, много носители на наградите „Оскар“, „Еми“, “Тони“ и „Грами“, включително и няколко звезди, които притежават всичките четири. Също един бъдещ президент на САЩ и един бивш държавен секретар. Само няколко от присъстващите, сред които двете дъщери на рожденика, са наясно, че голямата изненада на вечерта е бандата Earth, Wind and Fire. И музикантите действително пристигат, но се заключват в гримьорната с обяснението, че трябва да се молят. През следващите 45 минути дъщерята разтяга своя тост максимално, в един момент на помощ се притичва и сестра й, която прави същото. Рожденикът осъзнава конфузната ситуация и се качва на сцената да „спаси“ дъщерите си с още по-дълга благодарствена реч. В същото време организаторът на грандиозната фиеста Бронсън ван Уайк е на ръба на нервна криза. Хрумва му да попита тонрежисьора дали гримьорната е свързана с мощната аудиоуредба и получава положителен отговор. Тогава Бронсън влиза в музикалната библиотека на своя телефон и след секунда подава на тонрежисьора да надуе до дупка избраната песен в гримьорната. Петнайсет секунди по-късно бандата излиза оттам и заема местата си на сцената. Завесата се вдига под първите акорди на парчето им September. Купонът избухва в истински делириум от кеф и всички се втурват към дансинга. Когато по-късно вечерта дъщерята на рожденика пита Бронсън как е успял да изкара Earth, Wind and Fire, той й показва дисплея на телефона си, на който продължава да се върти песента Highway to Hell на AC/DC.

Бронсън ван Уайк сам разказва случката в увода към книгата си Born to Party, Forced to Work: 21stCenturyHospitality (или „Роден да купонясва, принуден да работи“), издадена от Phaidon. В нея той обобщава двайсетгодишната си кариера като един от най-известните организатори, продуценти и дизайнери на събития в света.

Бронсън създава семейната фирмаVan Wyck&Van Wyck през 1999 г. заедно с майка си Мери Лин. И за двамата това е в известна степен бягство. За него – от неособено успешните опити да стане известен холивудски актьор. За нея – от скуката на селската идилия, след като децата й вече са пораснали. Оттогава те са организирали някои от най-впечатляващите и оригинални фиести по света. Фирмата им стои зад бляскави купони за трима американски президенти: Обама, Буш и Клинтън. Също за Бийонсе, Гуинет Полтроу, Мадона, Даян фон Фюрстенберг.

За тях обаче бизнесът се оказва и нещо съвсем естествено, защото са свикнали да празнуват у дома. Бронсън израства със семейството си във ферма в Арканзас, където „най-близките ни съседи живееха на 5 километра и това бяха баба ми и дядо ми“. Затова семейството се възползва от всяка възможност за демонстрация на гостоприемство и забавления заедно. Днес те организират всякакъв вид тържества – от интимни сватби и рождени дни до многолюдни празненства, представяния на модни марки и маскени балове.

В книгата Бронсън не само разказва забавни случки от 20 години в бизнеса, но дава и практични съвети, валидни за домакини и гости, независимо от мащаба на събитието. Иначе задължителните съставки на една добра фиеста според него не са се променили още от зората на човешката история. Той твърди, че гостоприемството се състои в това да накараш гостите да се чувстват добре дошли, да усетят, че са приети, приобщени, разбрани, че им е обърнато внимание. „Ако са гладни, нахранете ги. Ако са жадни, предложете им нещо за пиене“, казва Бронсън. А най-добрият вариант включва те да се почувстват и наистина обичани. Или казано с други думи, „най-добрата съставка на купона е щедрост на духа, полята с големи количества алкохол“. Богато илюстрираната с над 350 снимки книга дава максимален достъп до света на Бронсън ван Уайк и неговите купони.

Spread the love
Публикувано от
Още от Иво Харалампиев

Небесно царство

Във фотографиите от книгата Eart River Sky канадецът Роб Аткинс събира двайсет...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ