Каквото и да правите, правете го с любов!

Макар да обича да се връща към миналото, истинското си вдъхновение той намира в проектирането на бъдещето. Това е причината Elephant Bookstore да се задържи на повърхността в коронакризата, докато много от международните им партньори губят битката. Мултимилионни компании затварят производства, разпродават свои изтъкнати фен марки, повлечени от финансови ограничения, картинката никак не е розова и всеки ангажиран с търговия вижда опасностите от фалит. Но понякога бизнесът изисква да планираш дори това, което не може да бъде планирано. 

За Elephant Bookstore периодът на локдаун също не е лесен. Мерките срещу вируса притесняват посетителите, които преди това са прекарвали часове в избиране на книги и подаръци. През последните години Рубен и екипът му паралелно развиват сайта на Elephant Bookstore и силна мрежа за дистрибуция на фен артикули. Стъпват смело в социалните мрежи и създават хиляди почитатели. Точно навреме, за да открият, че затварянето на обекта им може да бъде компенсирано от приходите от електронната търговия.

„Грижата за всеки посетител било на живо, било онлайн е на първо място. Качеството и селективността на продуктите ни пък е причината да ги задържим. Винаги търсим най-оптималното, продукти, които самите ние в Elephant Bookstore искаме да използваме.“

Такъв е и случаят с привличането на козметичния бранд Captain Fawcett – един от най-добрите в грижата за мъжа. Асортиментът й включва продукти за брада и мустаци, аксесоари за бръснене и парфюми. Всичко се изготвя ръчно във Великобритания, спазвайки над 100-годишни традиции в тази област. Детайлите се изпипват до последната подробност. Точно както и в колекциите на Gentlemen’s Hardware

подаръци с винтидж привкус

които дори кралица Елизабет Втора отличава със своя специална награда през 2018 г. Elephant Bookstore се гордее и че е официален представители за България на едни от най-качествените пъзели в света – тези на New York Puzzle Company. Нюйоркската компания е правоносител за мърчандайз на The New Yorker, най-популярното списание за култура в САЩ.

„В семейството ми винаги се е говорело, че парите са само средство, но не и крайна цел. В този смисъл животът е кратък и човек трябва да прави това, за което мечтае. Elephant Bookstore е миниеманация на всичко това, което съм искал да правя, но не съм реализирал в оригиналния му вид. Това място е комбинация от всичко в главата ми – книгите, които са неделима част от мен и от живота ми, комиксите и попкултурата, музиката, която звучи в магазина и винаги е била част от моята семейна традиция, дизайна. Разбира се, присъства винтидж американската култура от 90-те – периода, когато трябваше да живея в Америка, но останах в Бургас… Е, тогава не отидох в Ню Йорк, но Ню Йорк дойде при мен“, споделя Рубен.

Щастлив е, че колегите му също усещат нуждата да оставят своя почерк по рафтовете на магазина. Това го превръща в нещо повече от обикновена книжарница – в лично пространство с особен арт заряд. „Забавлявам се с едни от най-страхотните хора, които съм познавал някога, и държа да кажа, че значителна част от нашия успех всъщност се дължи на тях, колегите ми, на техните вкусове и желания.“

„Много хора ме хулят за това, че за мен работата е много голяма част от личния живот. Кардинално не разбирам понятието за регламентирано работно време, когато правиш нещо, което обичаш. Най-добрите режисьори, фотографи, репортери не работят във фиксирани часове, а отвъд тях. Да мислиш за работата си като за проект извън някакви финансови и времеви рамки, означава, че наистина си открил своето призвание“, обобщава Лазарев. А той определено е от късметлиите, които могат да се похвалят с този успех.

Elephant Bookstore може да откриете на ул. „Цар Иван Шишман“ 31 в София и на www.elephantbookstore.com

Spread the love
Публикувано от
Още от Надя Костова

Бенифър на хоризонта

След всичко, което се изписа, изговори и спекулира около Бен Афлек и...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ