Жените на Мърдок

Рупърт Мърдок
Снимка: Photo by Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

93-годишният медиен магнат се сгоди за шести път. Миналия март той обяви, че ще се ожени за американската радиоводеща Ан Лесли Смит. След това обаче сватбата беше отменена. Само четири месеца след прекратяването на двуседмичния си годеж със Смит, се появиха сведения, че Мърдок има нова кандидат-съпруга – 67-годишната Елена Жукова, пенсиониран молекулярен биолог. Тя е най-новата му годеница

Никой не е прекалено стар, когато става дума за любов (и когато е много богат). Неотдавна го потвърди и Рупърт Мърдок, който обяви намерението си да сключи пети брак, едва седем месеца след развода си със супермодела Джери Хол. 92-годишният Мърдок и 66-годишната му приятелка Ан Лесли Смит планираха сватба в края на лятото и заявиха, че „нямат търпение да изживеят втората половина от живота си заедно“. И тъкмо да завидим на бъдещите (младо)женци за този оптимизъм и жажда за живот, работата взе, че се разсъхна – милиардерът отмени годежа. Но изглежда, че г-н Мърдок не обича да е сам и историята на любовния му живот го потвърждава.

Патриша Букър, 1956-1967 г.

В ролята на първа съпруга влиза Патриша Букър, бивш модел в универсален магазин и стюардеса от Мелбърн. Те се женят през далечната 1956 г., когато Рупърт е на 25 години, и имат едно дете – дъщеря на име Прудънс. Бракът им продължава 11 години и през 1967 г. се развеждат. Прудънс, сега на 65 години, е член на борда на Times Newspapers, дъщерно дружество на News Corp.

Анна Торв, 1967-1999 г.

Австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок с 14-месечната си дъщеря Елизабет и втората си съпруга Анна Торв в дома им в Съсекс Гардънс; Лондон, 1969 г. (Снимка: Chris Ware/Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Още същата година след развода с Букър Мърдок се жени за шотландката Анна Торв. По онова време 18-годишната Анна тъкмо е емигрирала от Глазгоу в Сидни и е започнала работа в един от вестниците на Мърдок, Daily Mirror. Според запознати, искрата пламва, когато младата журналистка получава шанса да интервюира собственика. Това е и причината за раздялата му с първата съпруга.

Рупърт Мърдок с Анна Торв на наградите „Хуманитарен работник на годината“ в Ню Йорк през 1997 г. (Снимка: Еван Агостини/Getty Images)

Този е най-дългият брак на магната – цели 32 години. Имат 3 деца – Елизабет (55), Локлан (52) и Джеймс (51). Торв прави кариера като журналист, написва три книги и е член на борда на директорите на News Corp до 1998 г.

Има различни версии за раздялата им. Според едната Анна настоява да се пенсионират и тихо и кротко да си харчат парите, Рупърт пък смята, че бездействието ще го убие и не иска и дума да чуе. По-вероятната причина обаче се нарича Уенди Денг, стажантка в притежаваната от News Corp  Star TV, която малко след това се превръща в съпруга номер три. И макар той да се кълне, че е срещнал Уенди след развода, бившата му съпруга не е убедена (а и фактите говорят друго).

„Мислех, че имаме чудесен, щастлив брак. Очевидно не е било така… не искам да навлизам в прекалено лични подробности, но той беше груб и твърдо решен да прави какото си иска, без значение какво искам аз и какво правя, за да спася брака си. Така или иначе, това не го интересуваше.“ – казва Торв в интервю през 2001 г.

Говори се, че от развода съпруга номер две е спечелила 1.7 милиарда долара в активи, от тях 110 милиона – в брой. Ако слуховете са верни, това е най-скъпият развод в историята.

Уенди Денг, 1999-2013 г.

Уенди Денг присъства на Met Gala в музея „Метрополитън“ в Ню Йорк през май. (Снимка: Анджела Вайс/AFP/Getty Images)

Само 17 дни след развода с Анна Торв Мърдок се жени за трети път. По това време той е на 68 години, тя на 30 – дъщеря на китаец, собственик на текстилна фабрика. Запознават се две години по-рано на фирмено парти в Хонконг. Плод на този брак са две дъщери – Грейс (23) и Клои (21).

14 години по-късно милиардерът подава молба за развод с мотив „непреодолими различия“, а говорителят му съобщава, че бракът е бил непоправимо разстроен  за повече от шест месеца преди подаването на молбата. Зад тази разтеглива формулировка се крие една доста пикантна причина – говори се, че Денг има връзка с бившия британски премиер Тони Блеър. Двамата са забелязвани заедно както в имението на Мърдок в Калифорния, така и в Лондон и Ню Йорк. Блеър, който по това време е женен за Чери Блеър, отрича, разбира се. Но фактът, че с това приключва близкото му приятелство с медийния магнат говори друго.

Джери Хол, 2016-2022 г.

Снимка: Bloomberg/Getty Images

Мърдок започва да излиза с Джери Хол през 2015 г. Тя е бивш модел и актриса от 70-те и 80-те, но най-известна е с 20-годишната си връзка с Мик Джагър, от когото има четири деца.

През 2016 Мърдок и Хол обявяват годежа си, а два месеца по-късно се женят на интимна церемония. По това време той е на 85, тя на 60. Този брак е изненада за всички – никой не си представя свикналата на бурен рокендрол живот Джери редом до 25-години по-възрастен бизнесмен. Изглежда обаче, че двамата имат чудесна съвместимост и се разбират много добре. Рупърт обявява, че е най-щастливият мъж на света, а според близък до двойката източник бракът им е успешен, защото през всички тези години магнатът е търсил не толкова съпруга, а Първа дама – някоя, която дискретно да управлява общия им живот и да стои до него в публичното пространство. Изглежда, че Хол се справя с тази роля чудесно. Той пък купва за нея голямо ранчо в Монтана, близо до парка Йелоустоун, на стойност 400 милиона долара. Това е един от най-големите романтични жестове за родената в Тексас и свикнала с простора на прерията Джери.

Колкото изненадващ е бракът им, толкова изненадващ е и разводът. Не само за близки и далечни познати, но и за самата Джери Хол, която научава за желанието на съпруга си да се разделят от имейл. Причината за раздялата все още не се знае официално. Според близки до семейството двете години, които двамата са прекарали в изолация в имението (заради крекото си здраве той се пази много от ковид) са си казали думата. От друга страна обаче, съдейки по досегашния любовен живот на Мърдок, причината може да носи женско име.

Ан Лесли Смит, 2022-2022 г.

Г-н Мърдок с Ан Лесли Смит. (Снимка: Jenna Bascom Photography)

Предпоследната кандидат-съпруга на милиардера бе 66-годишна вдовица от Сан Франциско. Покойният ѝ от 14 години съпруг е кънтри певецът Честър Смит. Според официалните публикации Мърдок и новата му любима са се запознали по време на парти в шатото му в Калифорния, където има лозя и винарска изба, през септември миналата година – само месец, след като финализира развода си с Джери Хол. И, както обикновено става при него, искрата пламва моментално. Предложението за брак идва на 17 март, деня на Св. Патрик, понеже Мърдок е четвърт ирландец. „Докато й предлагах ръката и сърцето си, извънредно силно се вълнувах“ – признава той.

Смит, която до неотдавна работи като католически свещенослужител към полицията, добавя: „Както и Рупърт, моят мъж беше бизнесмен. Работеше в местните вестници, развиваше радио- и телевизионни канали, помагаше за израстването на „Унивижън“ (испаноезична телевизия в САЩ). Затова и с Рупърт говорим на един език, имаме общи убеждения. За нас двамата тази любов е дар от Бога!“

Този дар от Бога обаче не издържа дълго. Според близки до Мърдок източници, именно фанатичната религиозна отдаденост на бъдещата булка го е отблъснала и го е накарала да прекрати годежа след по-малко от месец. Е, вероятно шестте му деца са облекчени от този развой на нещата. Поне засега – Рупърт Мърдок обича да изненадва.

Елена Жукова, 2024 – ?

Мърдок се запознава с настоящата си годеница по време на голямо семейно събиране, организирано от третата му бивша съпруга Уенди Денг, за която той остава женен 14 години, преди да подаде молба за развод през 2013 г. Нейната 42-годишна дъщеря, Даша Жукова, е руско-американска колекционерка на произведения на изкуството и филантроп, която преди това е била омъжена за Роман Абрамович, руски олигарх и бивш собственик на футболния клуб „Челси“ от Висшата лига.

Новината за последния годеж на Мърдок идва само пет месеца след като той обяви, че се оттегля от медийната си империя, която изгражда, след като баща му му предава първия си вестник.

Spread the love
More from Дона Делова
Ориент Експрес без убийство
В най-известния влак в света ще пропътувате бавно и с наслаждение разстоянието...
Read More
0 replies on “Жените на Мърдок”