С цялата отговорност

Защо заставаме зад Klorane и гласуваме с две ръце за #feelgoodactgood

Дермо-козметиката и отговорността не са антагонисти, а допълващи се понятия. Прогресивните марки като Klorane не само отдавна са осъзнали това, но и не седят със скръстени ръце. В крайна сметка планетата е една за всички. Всеки може да допринесе за опазването й. Не е трудно, още повече че екосъобразните продукти на Klorane са любов завинаги. Някои имат силна връзка с детоксикиращия шампоан с органична водна мента с ефект срещу замърсяване. Втори се кълнат в серума срещу косопад с хинин.  Трети не си представят живота без изглаждащите и успокояващи пачове за очи с органична синя метличина. Четвърти са завладени от подхранващия душ-гел с масло от органично купуасу. Да изброяваме ли още? Това не са просто приятни за окото бутилки, туби и кутии с докосващ сетивата аромат. Опитате ли ги веднъж, няма да ви се иска да се разделите с тях. Ще ви кажем точка по точка защо е така.

Пионер в натуралните грижи  

Още през 1966 г. Klorane започва да произвежда продукти на основа на формулата „едно растение = едно решение“. От самото начало марката се придържа към концепцията „Грижим се за хората, грижим се за природата“. През 90-те години, когато трендът за устойчиво развитие едва се заражда, красивите умове печелят преднина, създавайки собствена фондация за защита и опазване на ботаническото наследство. През 2012 г. Klorane е първият -козметичен бранд със сертификат ECOCERT – ниво за съвършенство на устойчиви производствени практики. Девет години по-късно компанията обновява линиите си в унисон с подхода за осъзната грижа на Pierre Fabre, под чиято шапка е. Ъпгрейдваните продукти може да се похвалят с до 98% натурално съдържание, липса на съставки от животински произход (с изключение на серията с лен), повърхностно активни вещества със сулфати, силикони и минерални масла и 100% биоразградими измивни текстури. Без компромис между безопасността и ефективността, формулите на Klorane са разработени с минимално въздействие върху околната среда.

Пътешествие в страната на ботаниката

Над 50 години Klorane отглежда емблематичните си растения (овес, коприва, лен, синя метличина, божур, купуасу…) на 200 хектара органично сертифицирана земя в Тарн, Южна Франция. Ботаническата оранжерия е приютила над 307 застрашени вида. Изградената къса производствена верига (48 км делят полето от базата) пък гарантира проследяемост и прецизно обработвне – от семената до екстрактите. След съвместни проучвания с Школата по опазване на околната среда към Университета „Цинхуа” в Китай учените от Ботаническа фондация Klorane откриват, че водната мента има не само способността да пречиства застояла и замърсена вода от токсични бактерии и водорасли, но и да действа детоксикиращо на скалпа и косата. Сокът от надземната част на растението се извлича по метода на зелената химия без вода и разтворители. Така едновременно се запазват непокътнати активните молекули се намалява въглеродният отпечатък.

Амбициозни проекти

Зелен филтър за почистване на замърсени реки? Иновацията може да промени правилата на играта във време, когато качеството на водата и опазването й са жизненоважни за биоразнообразието и оцеляването на човечеството. В партньорство с CNRS (Френски национален център за научни изследвания) Ботаническа фондация Klorane подкрепя мащабна пилотна програма вНационален парк Севен, Франция, където едноименната река е замърсена от тежки метали след миннодобивна дейност. Двойната фитопречистваща система включва филтри от стрити на прах изсушени корени от водна мента и засаждане на растението покрай бреговете. Освен защита на световните водни ресурси друга екологична мисия на Klorane е борба с опустиняването. Две трети от саваната Сахел са суха земя и пустош. За да обърне последиците от изменението на климата, марката се обединява с 11 африкански държави около проекта „Великата зелена стена“ (дължина 7 хил. км и широчина 15 км), засаждайки 60 000 дървета от Дакар до Джибути. Ботаническа фондация Klorane се грижи още за застрашените диви божури в Китай и девствените гори в Еквадор и се бори с обезлесяването в Амазония чрез устойчиви агролесовъдни практики за отглеждане на купуасу.

Да бъде или да не бъде

Опаковката представлява 40% от екологичния отпечатък на завършения продукт, като изключим употребата му. Още от 2016 г. Klorane стъпи на зеления път, използвайки 50% рециклирана пластмаса за бутилките на всичките си шампоани. От януари тази година новата пластмаса е – внимание! – зиро. Да, да, правилно прочетохте – 0%. Останалите цифри също впечатляват. Независимо от по-тънките опаковки (пластмасата при душ-гела с масло от органично купуасу е намалена с 33%, а при подхранващата маска за коса с манго с цели 49%) обемите са идентични. Премахването на кутиите от шампоаните спестява 55 тона картон. (Марката вече се отказа от вложките с инструкции.) Твърдите или прахообразните формули пък целят нулев отпадък. Нелош принос към екологията. Какво ще кажете!

Spread the love
Tags from the story
More from Свобода Сидерова
Урок по сдържаност
В условията на повсеместна ваксинация здравето е приоритет. Акцентът е върху красотата...
Read More
0 replies on “С цялата отговорност”