Само за жени

Да си жена в един мъжки свят, никога не е било лесно, независимо в коя сфера на живота. Когато става дума за пътувания, при които по принцип съществува риск при среща с непозната култура, нещата се усложняват допълнително.

Все повече жени решават да изследват света самостоятелно, без да се страхуват и без мъжка „охрана“. Дали в компанията на приятелки, дали сами – въпрос на избор. И все пак има места, които е по-добре да избягваме (освен ако не владеем бойни изкуства и не боравим хладнокръвно с оръжие) – къде заради високи нива на престъпността като цяло, къде заради културно обусловена мизогиния. Затова нека спрем поглед на онези, които са спокойни, безопасни и можем да посетим без притеснения.

Швейцария

Швейцария се слави като една от най-безопасните страни в Европа, а швейцарците освен точни са и гостоприемни и дружелюбни и ще направят всичко по силите си да ви помогнат. Общественият транспорт е редовен и добре уреден и осигурява лесен достъп до градовете и селата.

Красивата като картичка алпийска страна е известна с планинските си курорти, със съхранената си провинция и природа, с очарователните хотели, ресторанти и кафенета, средновековната архитектура и вкусната храна. Ако зимните спортове, планините и пасторалните гледки не са вашето, разходете се из Цюрих, Женева, Люцерн и Берн, за да усетите градския дух на Европа.

Да не забравяме и шопинга – Швейцария е рай за шопинг  маниаците. Луксозни часовници, злато, сребро, скъпоценни камъни, кожени изделия, сувенири от дърво, сирене, вино… пригответе си по-големи куфари.

Канада

Канада е една от най-либералните, най-развитите и с най-ниска престъпност страни в света. Ако харесвате спокойствието и безметежността на севера, тук ще се чувствате сигурно и комфортно.

В Канада много неща привличат  туристите. Като започнем с природата – вековни гори, заснежени планини, езера, скалисти брегове, усамотени острови, съхранена флора и фауна. Пътуване сред дивата пустош си е рисковано и ако не сте чак толкова авантюристично настроени, може да го направите с влак и да се наслаждавате на живописните гледки от безопасно разстояние. Или пък да посетите някой от по-големите градове като Ванкувър, Монреал или Торонто, едни от най-добрите за живеене градове в света, и да усетите техния мултикултурен чар. Освен всичко друго  тук градовете са доста по-малки, отколкото в САЩ, да речем, и това ги прави по-лесни за ориентиране. А канадците са усмихнати и приятелски настроени дори в големите градове.

Дания

Дания е малка, компактна и много удобна за посещаване страна, в която сякаш всичко е направено с мисъл да улесни хората. Датчаните са известни със своя усет за красота и комфорт и той си личи навсякъде – в градовете, в инфраструктурата, в дворците, музеите и дизайна. Дори провинциалните пейзажи са като излезли от картичка. А безкрайните пясъчни плажове блестят с онази сребриста светлина, която познаваме от картините на големите датски художници.

Страната е рай за колоездачите дори извън населените места, а Копенхаген държи първото място в света по този показател. Теренът е равнинен и колоезденето е лесно, така че спокойно може да го обиколите целия с колело – докато пазарувате из модните бутици например. Датчаните се славят като една от най-стилните нации и има какво да ви покажат в това отношение. Но може би най-ценното е концепцията за хюга – онзи датски светоглед, който цени комфорта и близостта и открива щастието в малките неща, ден след ден. Трябва да го видите на място, за да го усетите в цялата му пълнота.

Spread the love
More from Дона Делова
Черно като дявола, сладко като любовта
Всичко, което трябва да знаете за кафето Представяте ли си утрините без...
Read More
0 replies on “Само за жени”