Сан сан, Япония

Юлияна Антонова-Мурата е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух. Талантът й да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението да говори с хората така, че да разкриват дълбините на сърцата си, и дарбата да го опише изящно като в японска гравюра, превръща книгите й „Моши моши, Япония“ и „Укиуки, Япония“ в бестселъри.

Към тях вече може да прибавите и последната книга от трилогията „Сан сан, Япония“, която Юлияна определя като онзи светъл лъч, който пронизва съзнанието, за да остави следа. Това означава и „сан сан“ – слънчев лъч, мек и пламтящ.

Новият сборник включва 57 истории (придружени с цветни снимки), които са естествено продължение на стремежа на Юлияна Антонова-Мурата да раздипля пред читателя пласт по пласт многоликата душа на японската култура и начин на мислене. А когато това е направено с обич, разбиране и преклонение, винаги докосва сърцето. „Сан сан, Япония“ ни среща с над 30 герои и техните истории, които ще ни донесат смирение, вдъхновение и усещане за „мияби“ – един от най-старите традиционни идеали, като при общуването с тези герои липсва грубост, преднамереност, иронизиране; учат ни да живеем красиво и достойно, да чакаме спокойно и че „истинското търпение е да се търпи нетърпимото“.

„Сан сан, Япония“ е посветена на любовта. Не тайнствената и не мечтаната. Онази – разпознаваемата, простичката, сърдечната, уловимата, видимата. Без усложнен процес на дешифриране на чувството“, пише в предговора си авторката.

Завинаги в сърцето ви ще останат Фуджита сан, господин Укита, професор Цундоку, ще получите непринуден урок по калиграфия и какво символизира йероглифът за любовта, ще научите кое е дървото на Токио, защо японците толкова много уважават българите, както и колко мъдри са японските поговорки.

Последният раздел в книгата носи оптимистичното заглавие „Може, може България“ – разкази за редица успешни българи в Япония. Прекрасно е хрумването на Юлияна Антонова-Мурата именно така да завърши своята трилогия – с пожелание и увереност, че балканският ни нрав не ни ограничава, а напротив, дава ни енергичност и устрем да изявим талантите и уменията си.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Джей Ло и рожденият ден на децата й

Дженифър Лопес официално влезе в клуба на родителите на тийнейджъри. Преди ден...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ