Сезонът на сандалите

сандали
Burberry

Малките, но задължителни стъпки в лятото включват: лепенки, пръсти на показ и медицински педикюр

Лепенките за крака стават фешън аксесоар

Щом Miu Miu казва, значи е истина. Миуча Прада винаги акцентира на определени елементи в стайлинга, които не само привличат внимание и будят любопитство, но бързо стават вирусни. Под мишницата – чанта, от която се подават обувки с токчета и дрехи от предната вечер, а на краката много специфични сандали, направени чрез съединяване на тънка гумена подметка с въжета за катерене, които изпълняват ролята и на гривна около глезена. Явно арсеналът на алпинистите се оказва недостатъчен за ефекта wow, което кара дизайнерката да го подсили с цветни лепенки на краката за предпазване от мехури, причинени от неудобни обувки. Модното шоу никога не е било толкова „нормално“ и вкоренено в реализма. SS24 се очертава все повече като сезон на движение.

Burberry, Max Mara, Hermes, Michael Kors, Miu Miu

Сандалите заменят стилетото, а цветните лепенки на пръстите на краката и отзад на петите от медицински консуматив се превръщат в забавна декорация.

Сцените от ежедневието, в случая внезапната промяна на външния вид, се разиграват на подиума с благословията на сеньора Прада, която първа въведе модата на носене на обувки с къси или ¾ чорапи. Жизненото ѝ кредо да избягва скуката на всяка цена определено заслужава адмирации. Въпросът е не как скромните пластири за крака, обикновено скрити под обувките, стигат до такава първостепенна позиция, превръщайки се в стилистичен трик. А дали да не купите от аптеката опаковка с ярко оцветени и шарени детски лепенки (тези в телесен нюанс са толкова AW23), вместо да влезете в някой бутик.

Пръстите – новите крака

Versace, Chanel, Rick Owens, Sportmax

Твърде дълго дизайнерите се фокусират предимно върху „по-красивите“ части на тялото: рамене, бюст, корем и бедра. Вниманието този сезон се измества надолу: скромните пръсти, издигнати в ранг на нова ерогенна зона, безсрамно надничат през сандалите и отворения нос на чехлите на висок ток (Versace, Michael Kors) и ботушите тип чорап (Victoria Beckham, Sportmax). Дори ортопедичните ботуши за физиотерапия (!?) на Rick Owens поддържат тезата. SRVS я довежда до крайност, дебютирайки с чорапи или чорапогащи само с един пръст. Останалите четири голи действат като еротичен детайл в стил секси бельо. Всички, които не са членове на клуба на босите, но споделят идеята, внимание! Приятна актуализация на здравословния навик (стига да сте имунизирани срещу тетанус) е концепцията „Извън работно време“. Как иначе да си обясним джапанките или както днес ги величаят – сандали в стил прашка на Chanel, Coperni и Aaron Esh, освен с нов вид съблазняване? Макар моделите да изглеждат така, все едно излизат от хотелска стая или отиват на плаж издокарани. Отворените обувки означават само едно: време е да си запишете час за педикюр. Причината е прозаична. Скрити под зимни ботуши доскоро, ходилата вече са изложени на показ. Често пренебрегвани, лакираните нокти повдигнат самочувствието и ви карат да изглеждате (и да се чувствате) излъскани до върха на пръстите. Голата, тоест само полирана или с топпокритие нокътна плочка, също се допуска.

Поправяме ортопедични грешки всякакви

Медицинският педикюр е ключ към здрави и щастливи крака по време на сезона на сандалите

След почти ежедневния маратон от МОЛ на МОЛ и от събитие на събитие не само шопинг маниачките, но и редакторките на D!VA ще се закълнат в силата на медицинския педикюр, който – внимание – не глези краката, оставени дълго време на произвола, а ги лекува. Тоест фокусира се повече върху здравето, отколкото върху естетиката. Салоните са на фронтовата линия, когато става въпрос за жертвите на „грешните“ обувки. Защото, съгласете се, изисква се определено ниво на умствен багаж, за да се види присъщ глем на неугледните „копита“ със следи от лак. Процедурата на границата между подиатрия (в превод терминът означава наука за краката) и грижа третира враснали, деформирани или разслоени нокти, мазоли, мехури, напукани пети, кокоши трън, сухи кутикули, гъбички… Вместо накисване в топла вода за размекване, очаква ви „химическо чистене“ на суха и мъртва кожа, премахване на несъвършенства и оформяне и полиране на ноктите. Тръгвате си не с пресен лак, а с възстановен естествен цвят на нокътната плочка, толкова лъскав, че почти блести, и хидратирана кожа. Ако се чувствате горди с краката си, значи мисията е изпълнена.

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Очната линия – новите сенки
90-те се завръщат, и то не само по отношение на дрехите. Ако...
Read More
0 replies on “Сезонът на сандалите”