Сара Рамирес – Че между like и hate

Че Диас е полово неутралното попълнение в новата глава от „Сексът и градът“ – „Просто ей така“. За някои образът на Че е страхотен за ЛГБТИ общността, за други е най-дразнещото нещо по телевизията през последните години. А отзад се подава с широката си бяла усмивка Сара Рамирес…

„Аз съм Че Диас. Вашата водеща и обратна  небинарна мексиканско-ирландска дива, представляваща всички извън двата скучни пола.“ Това е репликата, с която Сара Рамирес в образа на Че Диас нахлува в „Сексът и градът“. По думите на Сара още като млада актриса, която пораства в Ню Йорк, тя мечтае да е част от сериала. За сметка на това попада в друг сериал – достатъчно популярен, за да я направи силно забележима, уверена и дори да й помогне да се заяви като бисексуална. В „Анатомията на Грей“ Сара играе ортопеда д-р Кали Торес. През десетте години, в които е в образа на Кали, Сара се променя и успява да събере увереност, за да „излезе“ първо като бисексуална – нещо, което Шонда Раймс, създателката на „Анатомията на Грей“, вкарва в образа на д-р Торес – а по-късно и като небинарна. Второто се случва, когато Сара Рамирес окончателно напуска сериала през 2016 година. Този февруари тя се завърна като гост в шоуто, за да каже последно „чао“ на Кали Торес. Епизодът е част от 18-ия сезон на „Анатомията на Грей“ и носи името No time to die.

Няма тя и той, има те

„Сексът и градът“ наистина ме вдъхнови да разбера сексуалността си и да стана по-силна като човек, който не е мъж“, казва Рамирес в документалния филм на HBO Max за създаването на „Просто ей така“. Днес Сара е на 46 години и е напълно наясно със себе си. Затова едно от нещата, които винаги казва, е: „Аз не съм тя или той!“ И говори, използвайки местоименията „те“ или „тях“.

Образът на Че Диас е вдъхновен от живота на Сара. След „Анатомията на Грей“ тя подстригва дългата си черна коса. Днес е известен подкаст глас и стендъп комик в Америка. „Почувствах го много естествено, просто си паснах на мястото. Че се появи по-късно като полово неутрално явление в живота ми, Че говори истината без извинение. Научих как да управлявам силата, която ме е накарала да мълча твърде дълго.“

Осъзнаването, че е небинарна личност, е нещо, което идва естествено за Сара. Началото, разбира се, е трудно. За Сара това е проблем от ранна детска възраст. Но както казва тя – по онова време не е намирала думите, с които да изрази как се чувства.

Родена в Мазатлан, Мексико, Сара заминава да живее в Сан Диего, Калифорния, когато е на 7 години, тъй като родителите й се развеждат. Там тя живее при тяхно приятелско семейство. В едно интервю Сара описва този период като труден не само защото й се налага да се адаптира към абсолютно нова и различна среда, но и към ново семейство, нова страна и нова култура.

„Дете съм на тъмнокож мексикански баща и бяла мексиканска майка с ирландско-американски корени. А има толкова много ксенофобия към мексиканците. Всичко ми звучеше като “родена съм в Мексико, това значи, че не съм бяла, затова и не съм от добрите.“ По-късно към нея се присъединява и майка й и Сара пораства с нея.

Първата любов на Сара е музиката. Тя проявява интерес към пеенето и майка й я записва в училището за творчески и сценични изкуства в Сан Диего. Пее на различни прослушвания, печели награди и започва да участва активно в различни постановки в гимназията. Именно благодарение на роли като Доли в „Здравей, Доли и Мис Ханиган в Ани тя е препоръчана от преподавателите си в едно от най-големите училища за изкуства – Джулиард. Така Сара заминава за Ню Йорк и получава бакалавърска степен по изящни изкуства.

Печели наградата „Тони“ през 2005 година за ролята си в бродуейския спектакъл Spamalot. Но иска да заслужи мястото си на малкия екран. Започва с гостуващи участия в различни сериали, докато не се появява д-р Кали Торес, която я прави известна.

Женени от пръв поглед

Сигурно малцина знаят, че Сара Рамирес има съпруг, за когото все още е омъжена, макар двамата да са разделени. Тя и Райън де Болт се запознават през 2010 година. Той е музикант, който днес има собствен бизнес във финансовата сфера. Подобно на съпругата си е от мексиканско-американски произход с корени в ирландската култура. Двамата се сгодяват през юни 2011-а и си казват „да“ на частна церемония на плажа в Ню Йорк през юли 2012-а. Връзката между тях е силна и Райън подкрепя Сара във всичко. Дори когато тя обявява, че е бисексуална през 2016-а, той остава до нея и бракът им остава стабилен. От няколко години живеят разделени, но твърдят, че са приятели.

Когато д-р Кали Торес, най-дълго задържалият се ЛГТБ образ в телевизията до момента, става бисексуална в сериала, годината е 2015-а. Сара Рамирес вече е наясно със себе си, но се притеснява да го обяви публично. „Наистина се страхувах, че ще навреди на кариерата ми, ако се заявя като бисексуална. Бях много наясно с бисексуалния антагонизъм, който съществува. Но аз наистина се гордея с това, което изложих пред света.“

След това Сара започва да прави свои малки революции на екрана. Като Кат Сандовал – политически съветник в сериала Madam Secretary,  която е жена, идентифицираща се като странна. А по-късно започва работа с организацията True Colors United, имаща за цел да се бори с бездомността, особено при младежите от ЛГТБИ общностите.

„Да бъдеш небинарен, не означава да си женен за една прическа или начин на обличане. Има повече общо с разбирането, че полът е в начина на мислене. Много пъти не се чувствам мъж или жена, друг път се чувствам и като двете, а понякога не се чувствам нито като едното, нито другото. Свободата изисква да станем по-бдителни за живота си. За мен това беше поемане на отговорност за моята човечност. Вече не се страхувам. И най-накрая мога да бъда истинското си аз.“

Spread the love
Tags from the story
More from Зорница Аспарухова
Сцени от един семеен живот: Кавър на Бергман с размяна на ролите
Новият сериал на HBO е любовна история. Двама души, които се спасяват...
Read More
0 replies on “Сара Рамирес – Че между like и hate”