Сара Рамирес – Че между like и hate

Че Диас е полово неутралното попълнение в новата глава от „Сексът и градът“ – „Просто ей така“. За някои образът на Че е страхотен за ЛГБТИ общността, за други е най-дразнещото нещо по телевизията през последните години. А отзад се подава с широката си бяла усмивка Сара Рамирес…

„Аз съм Че Диас. Вашата водеща и обратна  небинарна мексиканско-ирландска дива, представляваща всички извън двата скучни пола.“ Това е репликата, с която Сара Рамирес в образа на Че Диас нахлува в „Сексът и градът“. По думите на Сара още като млада актриса, която пораства в Ню Йорк, тя мечтае да е част от сериала. За сметка на това попада в друг сериал – достатъчно популярен, за да я направи силно забележима, уверена и дори да й помогне да се заяви като бисексуална. В „Анатомията на Грей“ Сара играе ортопеда д-р Кали Торес. През десетте години, в които е в образа на Кали, Сара се променя и успява да събере увереност, за да „излезе“ първо като бисексуална – нещо, което Шонда Раймс, създателката на „Анатомията на Грей“, вкарва в образа на д-р Торес – а по-късно и като небинарна. Второто се случва, когато Сара Рамирес окончателно напуска сериала през 2016 година. Този февруари тя се завърна като гост в шоуто, за да каже последно „чао“ на Кали Торес. Епизодът е част от 18-ия сезон на „Анатомията на Грей“ и носи името No time to die.

Няма тя и той, има те

„Сексът и градът“ наистина ме вдъхнови да разбера сексуалността си и да стана по-силна като човек, който не е мъж“, казва Рамирес в документалния филм на HBO Max за създаването на „Просто ей така“. Днес Сара е на 46 години и е напълно наясно със себе си. Затова едно от нещата, които винаги казва, е: „Аз не съм тя или той!“ И говори, използвайки местоименията „те“ или „тях“.

Образът на Че Диас е вдъхновен от живота на Сара. След „Анатомията на Грей“ тя подстригва дългата си черна коса. Днес е известен подкаст глас и стендъп комик в Америка. „Почувствах го много естествено, просто си паснах на мястото. Че се появи по-късно като полово неутрално явление в живота ми, Че говори истината без извинение. Научих как да управлявам силата, която ме е накарала да мълча твърде дълго.“

Осъзнаването, че е небинарна личност, е нещо, което идва естествено за Сара. Началото, разбира се, е трудно. За Сара това е проблем от ранна детска възраст. Но както казва тя – по онова време не е намирала думите, с които да изрази как се чувства.

Родена в Мазатлан, Мексико, Сара заминава да живее в Сан Диего, Калифорния, когато е на 7 години, тъй като родителите й се развеждат. Там тя живее при тяхно приятелско семейство. В едно интервю Сара описва този период като труден не само защото й се налага да се адаптира към абсолютно нова и различна среда, но и към ново семейство, нова страна и нова култура.

„Дете съм на тъмнокож мексикански баща и бяла мексиканска майка с ирландско-американски корени. А има толкова много ксенофобия към мексиканците. Всичко ми звучеше като “родена съм в Мексико, това значи, че не съм бяла, затова и не съм от добрите.“ По-късно към нея се присъединява и майка й и Сара пораства с нея.

Първата любов на Сара е музиката. Тя проявява интерес към пеенето и майка й я записва в училището за творчески и сценични изкуства в Сан Диего. Пее на различни прослушвания, печели награди и започва да участва активно в различни постановки в гимназията. Именно благодарение на роли като Доли в „Здравей, Доли и Мис Ханиган в Ани тя е препоръчана от преподавателите си в едно от най-големите училища за изкуства – Джулиард. Така Сара заминава за Ню Йорк и получава бакалавърска степен по изящни изкуства.

Печели наградата „Тони“ през 2005 година за ролята си в бродуейския спектакъл Spamalot. Но иска да заслужи мястото си на малкия екран. Започва с гостуващи участия в различни сериали, докато не се появява д-р Кали Торес, която я прави известна.

Женени от пръв поглед

Сигурно малцина знаят, че Сара Рамирес има съпруг, за когото все още е омъжена, макар двамата да са разделени. Тя и Райън де Болт се запознават през 2010 година. Той е музикант, който днес има собствен бизнес във финансовата сфера. Подобно на съпругата си е от мексиканско-американски произход с корени в ирландската култура. Двамата се сгодяват през юни 2011-а и си казват „да“ на частна церемония на плажа в Ню Йорк през юли 2012-а. Връзката между тях е силна и Райън подкрепя Сара във всичко. Дори когато тя обявява, че е бисексуална през 2016-а, той остава до нея и бракът им остава стабилен. От няколко години живеят разделени, но твърдят, че са приятели.

Когато д-р Кали Торес, най-дълго задържалият се ЛГТБ образ в телевизията до момента, става бисексуална в сериала, годината е 2015-а. Сара Рамирес вече е наясно със себе си, но се притеснява да го обяви публично. „Наистина се страхувах, че ще навреди на кариерата ми, ако се заявя като бисексуална. Бях много наясно с бисексуалния антагонизъм, който съществува. Но аз наистина се гордея с това, което изложих пред света.“

След това Сара започва да прави свои малки революции на екрана. Като Кат Сандовал – политически съветник в сериала Madam Secretary,  която е жена, идентифицираща се като странна. А по-късно започва работа с организацията True Colors United, имаща за цел да се бори с бездомността, особено при младежите от ЛГТБИ общностите.

„Да бъдеш небинарен, не означава да си женен за една прическа или начин на обличане. Има повече общо с разбирането, че полът е в начина на мислене. Много пъти не се чувствам мъж или жена, друг път се чувствам и като двете, а понякога не се чувствам нито като едното, нито другото. Свободата изисква да станем по-бдителни за живота си. За мен това беше поемане на отговорност за моята човечност. Вече не се страхувам. И най-накрая мога да бъда истинското си аз.“

Spread the love
Публикувано от
Още от Зорница Аспарухова

Леа Сейду избира филм заради режисьора

„Когато гледам филмите си или чета интервютата, които съм дала, оставам със...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ