Виртуална разходка из изложбата на Schiaparelli в Париж

Скиапарели

За непросветените между модата и изкуството няма знак за равенство. Но за знаменитата италианска дизайнерка Елза Скиапарели двете са неразривно свързани. За нея дрехата е художествено произведение и успява да я пренесе в ежедневието на хората с вкус. Прословутото „шокиращо розово“, заето от художника Кристиан Берар, тясната ѝ връзка с Ман Рей, със сюрреализма и Дали, както и с писателя Жан Кокто. Скиапарели е завършила философия в Университета в Рим и чрез дрехите си събужда шок и разбива съществуващите клишета и предразсъдъци.

В Музея на декоративните изкуства в Париж до 23 януари 2023 ще можете да се насладите от първо лице на изложбата „The Surreal Worlds of Elsa Schiaparelli“. „Идеята e да покажем връзката на Елза с художниците“, казва кураторът Оливие Габе пред Vogue.

„Успях да видя всичко отблизо и детайлно, – казва стилистът и дизайнер Десислава Кехайова пред DIVA. – Когато бяхме на изложбата на Dior, имаше заграждения и голямо разстояние между посетителите и тоалетите и това пречеше да разгледаме всичко обстойно. Но тук успяхме да се насладим на тоалетите отблизо. От професионална гледна точка изработката е съвършена и е наистина невероятно да видиш висша мода на живо.“

От творенията, създадени от самата Скиапарели изпъкват незабравимата рокля с омар, именитите пуловери с панделките, олицетворение на модерното облекло през 20-те, роклята скелет, както и стабилен брой ръкавици. И когато се наситите със стогодишните, но все така непреходни дрехи, се пригответе да ви отвее модата на настоящия креативен директор на марката – Даниел Роузбъри. Там е тоалетът на Лейди Гага, с който изпя химна на инагурацията на президента Джо Байдън, както и незабравимата рокля на Бела Хадид със златните бели дробове на Фестивала в Кан.

„Бях впечатлен и от светлината, с която осветяваха дрехите – споделя Ивайло Владимиров, също дизайнер и стилист. – Изложбата започва с няколко нови тоалета от Даниел Роузбъри, за да видиш какво те очаква, но след това продължава хронологично. Сюрреализмът се усеща много и в новите дизайни, не само в класиките на Скиапарели.“

Вечерно палто от Елза Скиапарели в стил ар деко, 1937

Минирокля от колекцията есен-зима 2021/2022 от Даниел Роузбъри

„Усещаше се повествователната линия – допълва Десислава. – Изложбата те понася като в приказка и има градация. Изумително е отношението към детайла, видяхме безброй красиви бродерии, но нямаше нищо излишно.“ Най-впечатлени са от белите балонообразни рокли на Роузбъри от последните няколко колекции. „Дори на живо изглеждат по-хубаво, отколкото на снимка,“ допълва Ивайло. А изработката на металните елементи, силният коз на марката през последните няколко сезона, по техни думи е изумителна.

„Цикламената рокля е великолепна в нейната простота“, казва Десислава.

„След като излезеш, имаш чувството, че си преживял катарзис. Казах си, че нямам нужда да гледам нищо повече, това изживяване ме зареди за дълго време,“ допълва Десислава.

Spread the love
Tags from the story
More from Ина Иванова
Капсулен гардероб за начинаещи
Модният редактор на D!VA  Ина Иванова ни учи как да създадем 8...
Read More
0 replies on “Виртуална разходка из изложбата на Schiaparelli в Париж”