Секспериментално

Лято е, жега е, апетитите са разпалени, а фантазията – отвързана (или завързана, кой както предпочита). Ако има нещо почти толкова важно и полезно, колкото правенето на секс, това е говоренето за секса открито, без излишен свян и преструвки. Защо е добре да експериментираме в леглото, лош учител ли е порното, падат ли табутата, мит ли е женската еякулация и как да я постигнем – по тези и други горещи теми си говорим с Ванина Цонева, секскоуч.

Ванина, кажи най-напред какво е секскоуч и каква е разликата със секстерапевт и сексолог?

Като цяло разликата е, че преминаваме през различни трейнинги и имаме различни компетенции. Сексологът често има някакъв вид медицинско образование, а секстерапевтът  често е предимно психолог, а после секс ерапевт. Трейнингът, който аз съм минала, е по-целево ориентиран и работи изключително много с телесните ни преживявания и усещания, както и с присъствието тук и сега.

Т.е. хората идват при теб по-скоро за да подобрят сексуалния си живот, отколкото заради проблеми?

Всъщност не. Хората идват при мен с традиционните сексуални проблеми около липса на секс, еректилна дисфункция и прочие, но работим много повече с това какво се случва с тях в момента (чрез соматични методи, визуализации и движение) и по-малко с миналото (въпреки че работим и с него).

Как повлия пандемията на секса? Намаля ли сексът „на живо“ за сметка на сайбър секса да речем?

Не, не мисля, че дигиталният секс по някакъв начин измести реалния. Хората имат нужда от докосване и интимност на живо и това трудно ще се промени.

Жените започват все по-свободно да изразяват желанията си и това е супер. Няма ли опасност обаче да се превърнем в регулировчици в леглото и да изчезне спонтанността?

Не мисля. Желанията не се споделят само в леглото, но и преди и след секс. Ако ви е некомфортно да давате насоки по време на самия секс, винаги може да си заделите време да разучите, да покажете и да оцените какво ви харесва.

Напоследък естетичните процедури се прехвърлиха и в интимната област – избелване на ануса, подмладяване на вагината, пластика на лабиите… даже четох някъде за инжекция в G-точката. Всичко това подобрява ли реално секса, или измества фокуса от удоволствието към това как изглеждаме?

По-скоро измества фокуса и всъщност е симптом за това колко голямо значение отдаваме на пърформанса в секса и интимността (а и извън него) и поставяме удоволствието на заден план. Това е и натиск от средата и общността – примерно ако в порното на всички актриси лабиите изглеждат по един начин, а твоята по друг, логично е да си мислиш, че нещо не е наред с теб. А всъщност това е съвсем нормално – вулвите имат различни форми и големини.

Това ме навежда на друг въпрос – лош учител ли е порното (ако допуснем, че младите хора се учат на секс от порното) точно заради тези нереалистични очаквания, които създава?

Порното, разбира се, не е най-подходящият учител и в никакъв случай не е добра идея да се използва за сексобразование. Проблем е обаче липсата на каквото и да било такова, което принуждава младите хора да се обръщат към порното за информация. За да се избегне това, е необходимо качествено, адекватно и навременно сексуално образование. За нереалистичните очаквания – да, нереалистични са. Но порното не е задължително нещо лошо – ако се подхожда към него със знанието, че това е филм, че не е реално и не е действителност и нещата в реалния свят не се случват по тази начин – тогава бихме могли и да открием нещо за себе си чрез него.

Като стана дума за порно… Когато казах на приятелките си, че ще интервюирам секскоуч, те в един глас възкликнаха: „Питай я за скуърта!“ Така че те питам: женската еякулация, т.нар. скуърт – мит или реалност?

Женската еякулация е различна от скуърта всъщност. Самата течност е различна и излиза  от различни органи. Иначе да, скуъртът може да се усети страхотно и за някои хора да е оргазмичен. Не всеки може или иска да скуъртва. Но ако искате, веднага казвам най-лесната техника: партньорът да вкара колкото пръсти искате във вагината ви и да ги свие. Тук движението е нещо подобно на „ела, ела“, като идеята е партньорът до докосва областта около G-точката. Нека не движи ръката си бясно напред-назад (не знам защо мъжете си мислят, че това е някаква супертехника), а просто да остане вътре и да свива и отпуска пръсти. Друг вариант е интензивното стимулиране на клитора например с вибратор.

А, това е интересно – каква е разликата между скуърт и еякулация и кое от двете е урина?

Всъщност нито едно от двете. Еякулацията е бяла, по-гъста течност. При скуърта има и някаква част урина, но и част от течността, която отделяме по време на еякулация.

Да кажем нещо и за аналния секс – крие ли рискове при дълго практикуване?

Не бих казала. Освен ако не практикувате бесен фистинг или се опитвате да вкарате в дупето си съвсем огромни предмети. Напомням, като говорим за анални игри и предмети, използвайте САМО играчки, предназначени за анален секс, когато искате такава стимулация. Те имат стопери накрая, за да предотвратят засмукването им от ануса.

Като говорим за анален секс – как стоят нещата при мъжете, по-склонни ли са да изследват ерогенните си зони, да експериментират с анална стимулация или масаж на простатата, падат ли табутата, или още смятат, че „не е мъжествено“?

Ох, толкова много губят мъжете, като не изследват простатата си. Простатата е нещо като G-точката – може да доведе до силно удоволствие и страхотни оргазми. Както казах, за съжаление, тук мъжете не са толкова склонни да изследват това.

Какви са тенденциите в секса? В края на 80-те например оралният секс беше „голямата работа“, после дойде модата на аналния, на заиграването с бисексуалността, на BDSM… Кое е „голямата работа“ в момента?

Хаха, не мога да преценя… Може би по-скоро отиваме към една отвореност в дефинициите и концепцията за секс – какво точно е секс, какво „се брои“, трябва ли да има пенетрация, искаме ли да има оргазъм. Така че по-скоро тук говорим за разширяване на понятията и наблягане върху интимността, а не върху секса. Но и като цяло много повече секспозитивност виждаме – много повече приемане на сексуални преференции, желания, както и (слава богу) ориентации.

Според теб хората стават ли все по-kinky (перверзни – б.р.)? Сякаш „ванила сексът“ вече не е достатъчен и има нужда от все по-силни стимули за постигане на възбуда (всъщност важи не само за секса)?

По-скоро мисля, че става по-прието. Преди сме се криели повече, не е било толкова обсъждано. Сега BDSM и кинкът излизат много повече наяве, виждаме ги много по-често. Донякъде кинкът стана мейнстрийм.

А кое прави BDSM толкова привлекателно? Играта на власт, отказът от контрол (пък и отговорност), засилване на доверието между партньорите дори?

Ами да, това са все желания и фантазии, които можем да постигнем чрез BDSM игра. В много случаи чрез BDSM може да играем с емоции, които се считат за негативни в обществото, като срам и страх. Което пък може да доведе до разкриване на по-голяма част от нашата идентичност и задълбочаване на връзката.

Мисля си, че за  хора, които по принцип са маниаци на тема контрол или пък в живота са натоварени с много отговорности, е много освобождаващо да са подчинени в секса, има ли такава зависимост?

И да, и не. Много е трудно да кажеш за някого какво му харесва, съдейки по лайфстайла му. Понякога има подобно съответствие, както ти посочи, но често пъти няма. Да не говорим, че светът е пълен с хора, които харесват и да доминират, и да бъдат доминирани.

Кажи ми една прогноза за финал – каква ще е следващата сексуална революция?

Ами мисля, че ще е това, за което си говорихме преди малко и което вече виждаме: едно оттегляне на концепциите за секс, в които сме научени да вярваме, и повече индивидуалност и изследване на това какво ни харесва.

Ванина Цонева е секскоуч с опит и фокус върху телесните и емоционалните ни преживявания и връзката им с нашата еротичност и сексуалност. Методите, които използва в работата си, включват разговори, медитации, визуализации и движение. След години в Берлин, където се занимава със сексуално образование за възрастни, тя се връща в България и завършва Института Соматика в Сан Франциско за коучинг по секс и интимност. Практикува на място в София и онлайн. Повече информация за нея може да намерите на www.vanina-tsoneva.com.

Spread the love
More from Дона Делова
На топло в кухнята
Няколко идеи за повече уют край „домашното огнище“ Кухнята е сърцето на...
Read More
0 replies on “Секспериментално”