Щастливата приказка на Певичката

Не Екзюпери, а една малка жена – Катя Минчева от Родопите, доказва, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му

Преди години, не помня колко, гостувах на едно семейство, създадено в Шоуто на Слави – от родопчанин от село Еленка и софиянка. Посрещнаха ни, както само хората по тези места посрещат – с щедро гостоприемство, включващо ядене и пиене за цялата рода на младоженеца и за нас, екипа на списанието от столицата. По едно време някъде преди полунощ кметът на селото изпрати булката като най-малко пила алкохол да докара от съседно село певичката. Точно така я нарече – певичката. След известно време едно малко момиче и едно също толкова малко момче се присъединиха към компанията – брат и сестра от село Изгрев, малки хора. Толкова малки, че когато един от нас излязъл повънка, както се казва, някой му казал “добър вечер”. И гледал той, гледал, няма никой, пък отново чува “добър вечер”. Взел да си мисли, че или е много пиян, или халюцинира, докато не свел поглед надолу и не видял брата на певичката. Която вече се бе покатерила в скута на кмета и той я представи: Катето е това, малкото момиче с големия глас. И като отвори уста това момиче, и като запя, отвя ни главите и душите ни разтопи! Кметът задаваше репертоара – Кате, изпей песен с “К” и слушахме прекрасната “Коньо, коньо, ранен коньо”, песен с “Р” и плачехме на “Руфинка болна легнала”, песен с “И” и летяхме с “Излел е Делю хайдутин”… Така изкарахме цялата азбука, че и повторихме някои от буквите. А Катето не се умори, усмивката, разкриваща едно криво зъбче, не слезе от милото й лице.

На изпроводяк се зарекох да се върна и да разкажа нейната история. Ала така и не намерих време да се зарея сред меките заоблености на планината над Неделино, да погледам небето над Изгрев със сините очи на Певичката, да стисна ръцете на родителите й, с които тя живее и до ден днешен, да чуя разказа за нейната певческа кариера.

Но ето че миналата година го направи Даниела Тренчева в своето предаване по Нова телевизия “Ничия земя”. С фокус върху любовта на Катето и Ники, избраника на сърцето й, което ми изглежда чудесен повод да се върна към обещанието си и да ви разкажа историята на Певичката от Родопите. С нейните думи и с нейния звънък и чист глас.

“Емоцията беше нова за мен. Появата на любов в живота ми беше неочаквана, макар че съм мечтала за нея и аз, като всяко момиче. Четях и сега чета много любовни романи, но някак си не можех да си представя, че някъде има мъж и за мен”, разказва Катя.

Певичката срещнала своята половинка във Фейсбук, той й пратил покана за приятелство и тя я приела. Започнали с кратки и нормални по нейните думи разговори да се опознават. Ники, Николай Миланов,  се бил върнал от чужбина и споделил, че си търси работа. Катя му казала, че е на същия хал, и предложила да търсят заедно, въпреки че той бил в Габрово, а тя – в родното си село Изгрев. Попаднала на обява, че се търси пчелар. Собственикът на пчелина поискал лични данни за кандидата и Катя напосоки отвърнала, че Ники, когото не била виждала на живо, е висок 164 см и тежи 62 килограма. Оказал се подходящ и трябвало да мине обучение, преди да започне да се грижи за пчелите. Започнал на 1 април, “като един истински габровец”, смее се Катя. И по-късно си уредили среща. “Ние вече се познавахме достатъчно. По цели нощи говорехме за какво ли не, разказвахме си един за друг. Откривахме душите си. Не беше любов, а едно по-различно приятелство, дълбоко и искрено. Решихме да се срещнем и да останем няколко дни на язовир Доспат, да видим как ще се получат нещата между нас на живо. За три дни се промениха… Ники е много красив мъж.”

Само след няколко месеца този красив мъж дошъл при нея в Изгрев. И останал. Преди това тя му гостувала в Габрово, където живеел с майка си и баба си. Приели я, каквато е – мъничка, само 120 см, умна, гласовита и изключително чаровна и усмихната.

Катя е родена от съвсем нормални родители. И до две- тригодишна възраст нито у нея, нито у брат й Стойко имало външни белези на генетичното заболяване хипофизарен нанизъм. Когато била на три или четири години, при рутинен преглед забелязали изкривяване на гръдния кош при момиченцето. И последвалите медицински тестове не давали надежда, че децата ще пораснат до нормален ръст.

Родителите им започнали да дирят лекари, тръгнали и по врачки. Стигнали до баба Ванга, която ги спряла с думите: “Стига сте търсили! Децата са добре умствено, ще се оправят.”

Когато Катя и брат й започнали да четат, първото, което искали да научат, е дали има лек за тях. Не че се чувствали болни, родителите им направили всичко по силите си те да растат в нормална среда и да имат щастливо детство. “Красиво детство” го определя Катя и някак между другото споменава, че на майка й и баща й било предложено да ги оставят в дом за деца, за да бъдат подложени на експериментално лечение. На тях обаче и през ум не им минавало да се откажат от рожбите си и да ги отлъчат от нормалния живот. Настоявали винаги да са с другите деца, да учат не в специално, а в обикновено училище, не отказвали да ги изпращат с връстниците им и на лагери, и на екскурзии. Катя си спомня как е изкачила всичките стъпала до паметника на Шипка – е, къде с дърпане, къде с носене, но стигнала до горе с останалите от групата. И никога, ама никога нито тя, нито брат й са имали комплекси заради вида и ръста си.    

„Дали си висок 1,70 м или не повече от метър, е без значение. Най-важното е да виждаш света красиво, да отхвърляш лошите неща. Може да  е малко нещо, но да му се радваме. Най-важното е духът да е силен  въпреки физическите слабости. Тогава успяваш да се пребориш с почти всички препятствия“, споделя Катя.

Препятствията били главно физически, особено при пътуване. Катя се чувствала малка, когато в хотелска стая трябвало да стигне до умивалника в банята или до ключа за осветлението. Светът все още не е напълно достъпен за малките хора. “Но винаги, когато преодолея някое препятствие, се чувствам голяма”,  казва Певичката.

Spread the love
Публикувано от
Още от Ваня Шекерова

Мухлясалата стена на Ян Саудек

“Не искам да фотографирам грозни неща. Не искам да фотографирам разлагащи се...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ