Новата кулинарна книга на Силвена Роу – „У дома“, е на пазара. Този път топготвачката с неподражаем стил представя 80 рецепти за ястия, в основата на които влизат варива и зърнени храни, определяни от диетолозите като суперхрани. Някои от тях са традиционни за българската трапеза и начин на хранене – ориз, боб, леща, отколе приготвяни и за празник, и в делник. Не вярвам някой да не обича сармички с лозови или зелеви листа, пълнени чушки с ориз или боб (ах, сухите червени пиперки с боб за Бъдни вечер!), леща чорба или плакия. Други от рецептите в „У дома“ са екзотични не само защото в състава им влизат до неотдавна малко познати семена и зърна като чиа, киноа, но и сортове ориз, боб и леща, внасяни от далечни земи – императорски ориз, боб Мунг, френска леща…
Силвена Роу с присъщите си кулинарно въображение и усет интерпретира в ефектни и вкусни ястия и детските си спомени от родния Пловдив, където баща ѝ – изискан гурман, я омягьосва с пищността на халифските пирове чрез приказките от „Хиляда и една нощ“. Където майка ѝ поднася на трапезата най-вкусните домашна супа, баница или десерт. В готвенето със зърнени и бобови храни Силвена включва и опита си като готвач в Ориента, и успеха си в световната кулинарна столица Лондон, и философията си за здраве и дълголетие, постигнати чрез биохакинг. Във всичките ѝ рецепти има личен почерк дори те да са на много познати ястия като кюфтета с бял сос или качамак. Ако питате в какво се изразява – понякога в изцяло нова интерпретация на традиционна храна, понякога само в мъничък детайл като подправка или добавен нов изходен продукт. Най-важното е, че всичките ѝ предложения в новата богато и съблазнително илюстрирана кулинарна книга, базирани на най-качествени зърнени храни и варива от асортимента на „Крина“, са лесни за приготвяне у дома, подходящи за хора на всякаква възраст. (Едва ли е случайно, че Силвена Роу посвещава книгата си на своите внучки Изелла и Сенара – б.а.) А това е гаранция, че „У дома“ ще се превърне в настолна за всеки, който желае да поднася на любимите си близки питателна, здравословна и вкусна храна, независимо дали за специален повод или просто всеки ден. На следващите страници ви предлагаме няколко рецепти от репертоара на Силвена Роу в „У дома“. И да ви е сладко!