Симулация ли е човечеството

“Надеждата е най-голямото зло. Когато Пандора отворила гърнето, от него се разлетели всички възможни злини, а най-голямото – надеждата, останало на дъното. Когато човек има надежда, той е пасивен. Действа само когато е отчаян. Затова смятам, че надеждата е нещо лошо.”

Приблизително такива бяха думите на френския писател Ерве Льо Телие на срещата с читателите на романа му “Аномалията”, удостоен с най-високата френска литературна награда “Гонкур” през 2020 г. В него е разказан и митът за произхода на злото, но вече наистина не помня в каква връзка със сюжета, който е странен, вълнуващ и най-важното – повдигащ  изключително важния философски въпрос не е ли симулация светът и ние като част от него. Малко изпреварващо ще кажа, че краят на “Аномалията” е ребус, чийто отговор според автора съществува, но никога няма да стане известен.
И понеже я подкарах малко отзад напред, нека си призная, че никога не чета анотациите на последната корица, преди да съм погълнала съдържанието на книгата. Така и този път. За да се изненадам, че на никого не е хрумнала връзката на “Аномалията” с това, което в крайна сметка е поантата на “Бурята” от Шекспир: „Направени сме ний от сънища и сън отвред обгръща тоз малък наш живот.”

Както вече разбрахте, романът на Льо Телие е базиран на предположението, че всички ние сме симулации. И като симулация всеки от нас може да се окаже със симулиран двойник, резултат от бъг в системата. 

Ролята на такъв бъг в случая изиграва рядко срещано метеорологично  явление, повредило самолет на Ер Франс, кацнал на летище в САЩ. През юни. Оказва се обаче, че същият самолет по същата линия със същия екипаж и 240 пасажери вече е кацал, но на друго летище, след като е преминал през необичаен облак и силна турбуленция, но няколко месеца по-рано, през март.

Авторът избира да ни запознае с осем души от всичките затворени след приземяването в хангар на летището, с които работят хора от специалните служби и психолози, преди да ги допуснат до среща с техните двойници от март. Наемен убиец, възрастен архитект и неговата много по-млада и много красива любима киномонтажистка, чиято романтична история е изчерпана, първия пилот на самолета, терминално болен от рак на панкреаса, тъмнокожа адвокатка, момиченце от семейство, криещо срамна тайна, нигерийски поп изпълнител с нетрадиционна сексуална ориентация… И писател, разбира се. Депресиран писател, който, преди да се самоубие, преживял кошмарната буря в самолета през март, написва книгата “Аномалията”.

Теорията за симулацията е приета като единствена възможна от представените на специалните служби варианти за обяснение и разрешение на толкова необичайната ситуация. Тя е плод на логиката и супернестандартното мислене на двама млади и надеждни учени от сферата на висшата математика и теорията на вероятностите, измъкнати от парти, на което аха да се сглобят в двойка. За успокоение на романтичните натури това все пак се случва, но при други обстоятелства.    

Какво се случва в хангара на американското летище са информирани държавните глави на САЩ и Франция. Имена не се споменават, но за всички е ясно, че тези, които и грам не разбират обясненията на психолози, религиозни водачи, експерти в кризисния пиар, са действащите в момента президенти Тръмп и Макрон. Хм, не си спомням по какъв повод в сюжета е замесена и Хилари Клинтън, която на въпроса разбира ли какво е симулация, възмутено възкликва: ”Но всяка американска жена знае какво е симулация!” Това го споменавам като илюстрация на чувството за хумор, което не липсва на автора за разлика от топлотата и емпатията. Но е обяснимо – Ерве Льо Телие все пак е математик. И като такъв много добре пресметнато въвежда основните си герои – само на 30 страници сглобява образите на осем души, които един по един са задържани от ФБР, за да бъдат изправени пред своите двойници. И тъй като историята на всеки е много различна, жанровете в романа се движат от черна комедия през трилър до философска притча.  

По “Аномалията” вече е заснет телевизионен сериал и съм нетърпелива да изгледам как под давление на божествения ксерокс се разпадат семейства и любовни двойки, как две жени разделят оказалия се в един екземпляр мъж, как се справя хомосексуалната звезда, изправена пред самия себе си.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
„Маскне“ – как да го избегнете
Бактериите, които се размножават във влажната и топла среда под носената предпазна...
Read More
0 replies on “Симулация ли е човечеството”