Казват, че трябва да изядеш една торба сол с някого, за да го опознаеш. Заедно с хляба и водата солта е третият елемент на трапезата, който не само е насъщен, но и се е превърнал в метафора
Трудно може да си представим живота без сол. Не само защото соленото е един от основните вкусове, разпознаваеми от вкусовите ни рецептори, но и защото тя е хранителен елемент, необходим за правилното функциониране на тялото.
В древни времена солта е била по-ценна от златото. На нея се е гледало като на съкровище и е била причина за не една и две войни. Освен за храна и консервиране тя се е използвала за ритуали, религиозни обичаи, жертвоприношения и като средство за разплащане. На част от римските войници дори заплатата се е изплащала в сол – от sal (сол) идва думата за „заплата“ в някои европейски езици.
От кулинарна гледна точка солта присъства в почти всички ястия, дори в някои от сладките. Тя помага на ароматите да изпъкнат и променя молекулярната структура на белтъчините и растителните клетки, за да подобри вкуса и текстурата на храната.
Различните типове сол се добиват или от изпаряването на морска вода, или от залежи в скалите. Мястото и начинът на добиване оказват влияние върху нейната форма, размер на кристалите и вкус. През последните години и у нас вече се внасят най-различни видове сол от целия свят, подходящи за различна кулинарна употреба.
Интересното е, че структурата (размер и форма) на солните кристали, както и минералното съдържание на различните видове сол влияят по различен начин върху вкуса и взаимодействат различно с останалите хранителни продукти. Добре е да се знае, че едно и също количество от един или друг вид дава различно наситен солен вкус. Затова бъдете по-предпазливи с подправянето, когато за първи път опитвате някаква екзотична сол.
Трапезна сол
Това е най-разпространеният вид сол, който присъства ежедневно на масата. Тя е най-фина, с дребни кристали и в повечето случаи се извлича от подземни солни залежи. Претърпява повече преработка, за да се отстранят минералите, и обикновено съдържа добавки, които я предпазват от слепване. В по-голямата си част трапезната сол е йодирана с цел предотвратяване на йодния дефицит сред населението.
Вкус: Чист солен вкус, разтваря се бързо. Йодинът в йодираната сол добавя лек химически нюанс.
Подходяща за: Готвене и печене.
Морска сол
Получава се при изпаряване на морска вода, така че като цяло е по-едра, с неправилна форма на кристалите, нерафинирана и с вариации в цвета. Тъй като е претърпяла минимална обработка, може да съдържа други минерали като калций, магнезий и мед, които й придават по-комплексен вкус. Като цена може да варира в зависимост от качеството и начина на добиване.
Вкус: Подобна на трапезната, с по-богат минерален нюанс.
Подходяща за: Осоляване на меса, морски продукти, зеленчуци. Има по-хрупкава текстура. Използва се и в различни диети.
Хималайска розова сол
Тази сол е най-чистата в света. Добива се от Хималаите в Пакистан и се характеризира с едри и неправилни кристали, оцветени в розов-оранжево. Богата е на минерали като калций, магнезий, мед, желязо, калий. Има висока температурна устойчивост, тъй като се суши при 650 С. Носи и здравни ползи – подпомага поддържането на електролитния баланс и хидратацията на организма.
Вкус: Силно минерален и комплексен.
Подходяща за: Овкусяване на меса, супи, салати, зеленчуци. За ваше улеснение може да смелите кристалите или да купите по-фино смляна сол. Първоначално сложете по-малко количество, отколкото от трапезната, и след това увеличавайте, ако е необходимо.
