Стела Тенант – моделът, който опитоми дизайнерите

File photo dated 20/02/18 of Scottish model Stella Tennant, who has died aged 50.,Image: 578204846, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no

В дните преди Коледа светът се сбогува с още една иконична модна личност – британския супермодел Стела Тенант. Манекенката със синя кръв и очи на кошута почина само 5 дни след като навърши 50 години. Загубата й потресе модните среди, които след толкова тежка година се опитват да останат на повърхността и да преструктурират бранша.

“С дълбока тъга съобщаваме за внезапната смърт на Стела Тенант. Тя беше прекрасна жена и вдъхновение за всички нас. Ще ни липсва много“, гласеше изявлението на близките на красавицата, която в последно време не се появяваше публично.

Малко след разпространяването на новината известни личности от модния свят изказаха съболезнованията си към семейството й. Британският Vogue посвети и статия на модела, който вървеше рамо до рамо с Наоми Кембъл, Клаудия Шифър, Кейт Мос и Линда Еванджелиста. “Стела бе дефиниция на оригиналността във всичко, което правеше. Тя носеше своята остра интелигентност и вродено чувство за стил всеки път, когато работеше с нас”, написа Ана Уинтур.

Приживе Стела бе една от музите на покойния Лагерфелд. Тя бе и любимка на модните къщи Versace, Chanel, Alexander McQueen.

Откритието й се случва на доста късна възраст – Стела изгрява в британския Vogue на 23 – време, когато много от моделите вече са натрупали слава и реноме. Скаутът на списанието Изабела Блоу се шегува, че когато я вижда първия път, е сразена. „Тя слезе от влака, идващ от Шотландия, миришеща на кози!“ Не звучи особено подходящо за момиче, което гради модна кариера, нали?

Блоу се спира на Тенант заради изразителните очи и изискаността, която излъчва. При това без Стела да полага особени усилия, за да впечатлява. Тя е едновременно бляскава, но и земна. Модел по рождение. Рядка порода. Описват я като животинче, излязло от фермата. „Очите бяха нейната сила – диви като на диво птиче, мъжкарана, която никога не е носила рокля“, описва я още Блоу, ужасена от обецата, която Стела носи на носа си.

Напук на впечатлението, което оставя, Тенант е от най-високо потекло. Майка й е лейди Ема Кавендиш – наследница на лорд Кавендиш, прославил се с мизантропия и научни открития в областта на физиката и химията (негова е заслугата за откриването на водорода). Баща й е барон и наследник на рода Гленконър. Фамилията живее в имение в Шотландия, в което се отглеждат овце на площ от 1500 акра. „Истинска ферма, а не малка семейна“, отбелязва Стела, когато я запитат за това.

На снимките за Vogue, от които започва пътят й към голямата слава, тя пристига със спален вагон, и то в третия ден, в който те се провеждат. По това време е във ваканция от университета за изкуства в Уинчестър. Обличат я във впита рокля на Макуин и дълго спорят за обецата на носа. Стела печели и я оставя. Визията й е толкова зашеметяваща в комбинацията от анархия и грация, че след снимките получава оферта да лети за Париж и да снима кампания на Versace след седмица.

Spread the love
Публикувано от
Още от Надя Костова

Хелтихак – протеин в кафето

Дженифър Анистън е една от жените, за които възрастта е просто число....
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ