СПЛАВ от добри идеи в градски интериор

Фотография Антони Стоев

Текст Дона Делова, Кристияна Брънзалова Визуализации Студио SPLAV

За Кристияна Брънзалова сме писали в D!VA и преди – тя е онова високо момиче с искри в очите и заразителен ентусиазъм, което възстанови старото училище в родопското село Хвойна. Днес Криси вече е дипломиран в Италия архитект и след години търсене най-сетне е открила мястото, на което се чувства добре и уменията ѝ са оценени. Нещо повече – открила е хората, с които вибрира на една честота, а идеите се реализират със силата на синергията. Чували сте как фирми се рекламират като „едно голямо семейство“. Е, тук случаят наистина е такъв.

Преди 7 години Нина и Боян, тогава студенти по архитектура, се влюбват и решават да бъдат заедно както в живота, така и в работата. От любовта им през 2021 г. се раждат студио SPLAV и подкастът за архитектура “Архитектурно кафе”. Скоро след това се ражда и малкият Иван и нуждата от нова работна сила става осезаема. Така идва и „третото колело“ – Кристияна. И преди появата ѝ студиото се справя добре – работят по интериори, реконструкции, проектират къщи, та даже и един бежански лагер. Но тя внася последните допълващи елементи, за да стане сплавта силна и устойчива, а проектите – много добре прецизирани.

Всички поотделно са добри архитекти, но заедно сформират сила. Боян е техният супергерой при предаване на архитектурни проекти по общини и администрации, Нина е контрол по организацията и морален компас, а Криси отговаря клиентите да видят мечтите си още преди да са се изпълнили. Тайната на здравата сплав, изглежда, е в осъзнаването, че макар да можеш да правиш всичко, не е нужно. Трябват ти само няколко верни колеги, с които да си пиеш кафето и през уикендите не защото имаш извънредна работа, а защото само тогава може да си говорите за нещата от живота.

Интериорът, който ви представяме, е първият им общ проект. Дизайнът се ражда почти мигновено още с първата брейнсторминг сесия. Допринася и удоволствието да се работи с креативни клиенти, а в случая техните са точно такива – младо семейство с малко момиченце, които се занимават с фотография и режисура. Апартаментът, който са купили преди години, е в стара сграда от 50-те в центъра на София, на емблематичната улица „Граф Игнатиев“. Човек би си помислил, че при стар апартамент дизайнът ще тръгне в една доста по-класическа и консервативна насока, но желанието на клиентите за пъстри цветове и по-модерен стил ражда идеята за „отсичането“ на високите три метра тавани чрез цвят. При създаването на интериор общата концепция е много важна. Както казват от студио SPLAV, логиката, функционалността и качеството на изпълнението са на първо място, а дизайнът е като красивата глазура на добре изпечена торта.

Антре:

Антрето е решено в основен цвят петролено зелено, а идеята е да се постигне усещането за галерия. Цветният таван насочва вниманието към белите стени и фотографиите на тях, дело на клиента. Осветлението е на релса с насочване към снимките, а рамките умишлено са с един размер за постигане на стегнат вид. Помещението е допълнено с пейка за сядане с шкаф за обувки под нея, високи модули открай докрай, огледало и етажерка за гримове. Настилката е сиво терацо – гранитогрес, напомнящо за оригиналната мозаечна настилка, която заради реконструкцията и годините употреба няма как да се запази.

Дневна:

Дневната е с основен цвят розово, като трапезната зона също има минигалерия. Секцията е с по-издължена пропорция за засилване на вертикалността. Масата в трапезната зона е по-„лека“ като усещане, за да се върже със стилистиката на апартамента. Централен плафон и висящи лампи спомагат за обособяване на зоната. Между дневната и спалнята има стъклен портал, като за уединение са предвидени плътни изолиращи завеси.

Спалня:

Турско синьо е основният цвят в спалнята, нарочно подбран така, че да наподобява нощно небе. Текстилът е в розово и кореспондира с розовия латекс в дневната. Една от идеите за тавана в хола е била да е керемидено червен, но клиентите се влюбват в тази розова спалня и нещата от само себе си се напасват. Над спалнята има още място за триптих на фотография на клиента. Това помещение е далеч от единствения прозорец в хола, но разделяйки двете зони с този минималистичен портал, се позволява на светлината все пак да достига и до спалнята.

Детска стая:

Детската стая е разделена на две зони: зона за игра (по-цветна, по-дива) с тапет и зона за спане (по-спокойна), монохромна. Цветовете са подбрани така, че не е прекалено кукленска и има баланс, за да може след време, ако второто мечтано дете на собствениците е момче, бързо да се пригоди за случая. Ниските мебели за игра и самоорганизация поощряват самостоятелността на детето. Лампите с формата на хартиени облачета са от IKEA – доказателство, че не е нужно всичко да е скъпо, за да е ефектно и красиво.

Кухня:

С основен цвят синьо-сивкаво е кухнята, подовата настилка отново е терацо. Дървесният декор внася топлина, а тюркоазеният шкаф е красив цветен акцент. Над прозореца са добавени дълбоки шкафове, които заради белия си цвят не натежават и на практика почти не се забелязват. Всеки сантиметър е използван оптимално, създавайки много плотово пространство и място за съхранение.

Баня:

Банята също на пръв поглед е малка и няма много какво да се направи в нея, но с промяна на разпределението става доста по-функционална, отколкото е била. Преместена е мивката под прозореца и е добавено огледало, което се отваря и затваря като книга при нужда. Това не е проблем, защото пералнята поначало си е на същата позиция. Обособена е душ зона 90/90 см с висок шкаф до нея, за да компенсира липсата на тоалетно шкафче над мивката и да събере всички  принадлежности на тричленното семейство. Запазена е оригиналната ниша в стената за книги. Терацо гранитогресът продължава и тук, но сега е в комбинация с релефни петролено зелени и керемидени плочки.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Франсис Бийн Кобейн извън сянката на баща си

Когато фронтменът на Nirvana Кърт Кобейн се самоуби на върха на славата...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ