Сър Шон Конъри – една легенда в снимки

Днес светът загуби една легенда – на 90 години в съня си почина шотландската кино икона Шон Конъри. Новината разпространиха световните медии, които посочват, че преди да си отиде актьорът бил с разклатено здраве.

В последните години сър Шон Конъри се беше оттеглил от киното, а последният му филм е от 2012 година. За нас той винаги ще си остане най-харизматичния Джеймс Бонд, най-добрият измамник, най-чаровният бандит и онзи актьор, който бихме гледали отново, и отново.

Роден в Единбург, сър Шон започва да работи в киното още в средата на 50-те години, а голямата му слава идва, когато се превръща в първия Джеймс Бонд. Шотландецът играе агент 007 в общо 6 филма (ако се брои и „Никога не казвай никога“ – 7) и е заменен от Роджър Мур.

Кариерата му оттам насетне върви стремглаво нагоре, като включва над 90 заглавия, в които Конъри не се ограничава жанрове. Злодеи, бащи, филантропи, агенти, герои и монаси… сър Шон Конъри може да изиграе всичко и го е доказвал многократно.

Печели пръв и последен „Оскар“ през 1988-а за криминалната драма „Недосегаемите“ на Брайън Де Палма и е номиниран за „Златен глобус“ общо 6 пъти, като притежава три от статуетките.

В личния си живот сър Шон Конъри се е срещал с много жени, но е бил женен само два пъти. Първият му брак е с австралийската актриса Даян Силенто и продължава близо 10 години – от 1962-а до 1973 година. През 1975 година се жени за френската художничка Мишлин Рокебрюн, с която са заедно до смъртта му. Шон Конъри има само един син от първия си брак – Джейсън Конъри, който също е актьор. Получава рицарско звание от кралица Елибет II през 2000 година.

Лек път нагоре, сър.  

Spread the love
More from divamagazine.bg
2023 в черно, бяло и цвят
Връщаме лентата назад, за да си припомним някои от големите моменти, които...
Read More
0 replies on “Сър Шон Конъри – една легенда в снимки”