Тайното оръжие на Zara

На 1 април 38-годишната Марта Ортега застава начело на Inditex, испанската текстилна империя зад брандове като Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti

„Тайното оръжие на Zara“, голямата статия за Марта Ортега в The Wall Street Journal през лятото на 2021 г., веднага надхвърли и медийните, и модните среди. Глобалният интерес бе предизвикан от евентуалното открехване на една от най-големите мистерии във висшия бизнес ешелон, а именно кой ще наследи създателя на Inditex, най-голямата модно-текстилна и дистрибуторска империя в света?

Съдържанието и мащабът на публикацията, включително и модната сесия на фотографа Стивън Мейзел, бяха интерпретирани като почти еднозначен отговор, че именно 38-годишната Марта, дъщеря на създателя Амансио Ортега, ще оглави бизнеса. За статията на практика е нарушен и един от най-стриктно спазваните неписани закони на основателя, а именно липсата на интервюта и почти липсващо присъствие в медиите. В статията Марта Ортега признава, че вижда себе си като важна част от компанията, но не уточнява каква длъжност би искала да изпълнява. Всякакви съмнения обаче отпаднаха с официалното потвърждение от 30 ноември 2021 г.: бордът на директорите на Inditex одобрява назначаването на Марта Ортега за президент, като тя поема поста на първи април 2022 г.

Съобщението припомня, че Марта Ортега Перес през последните петнайсет години е работила в различни отдели на групата. По-специално – ръководила е укрепването на имиджа на марката и модната визия на Zara, област, която ще продължи да контролира. Под нейно ръководство са реализирани кампании с някои от най-известните творци в сектора като Стивън Мейзел, Фабиен Барон, Карл Темплер или Лука Гуаданино.

„Живея в тази компания от моето детство и съм се учила от всички страхотни професионалисти, с които съм работила. Винаги съм казвала, че ще посветя живота си на развиване наследството на моите родители“, казва самата Марта Ортега.

Отвътре навън

Марта Ортега е най-малката дъщеря на създателя на Inditex Амансио Ортега и втората му съпруга Флора Перес (той има дъщеря и син от първия си брак). Марта е родена в град Виго, в автономната област Галисия, Северозападна Испания. Образованието си е завършила в Испания, Швейцария и Лондон. През 2012 г. тя се омъжва за ездача Серхио Алварес, с когото имат син Амансио. Бракът й продължава три години, а през 2018 г. се омъжва за Карлос Торета, син на един от най-известните испански модни дизайнериеи Роберто Торета. Сватбата се превръща в едно от големите светски събития на годината в Испания и до голяма степен разчупва почти херметичната представа за живота на Марта Ортега. Тя е облечена в рокля на дизайнера Пиерпаоло Пичоли за Valentino. Поканени са над четиристотин гости. На партито в семейното имение в град Ла Коруня свирят Нора Джоунс и Крис Мартин от „Колдплей“. Менюто е приготвено от шеф Алберт Адриа, брат на Феран Адриа. Официалната снимка, която младоженците предоставят на медиите, е с подписа на световноизвестния фотограф Питър Линдберг. Марта и Карлос живеят в Артейчо, Галисия, където се намира щабквартирата на Inditex. Свързва ги – освен всичко друго, и любовта им към ездата. През 2020 г. се ражда дъщеря им Матилда.

Spread the love
Tags from the story
,
Written By
More from admin
В раниците с гащи, чорапи и без очаквания
Стефан Стоянов описва комично в първата си книга изминаването на Пътя към...
Read More
0 replies on “Тайното оръжие на Zara”