Татяна Иванова: Космосът не е граница

Тя е чаровна, млада и кандидат за първия български астронавт. Вече три години Татяна Иванова от Добрич се подготвя за NASA и за бъдещето, в което човечеството смело крачи по Марс

„Когато изтече срокът ми на годност, искам това да се случи на Марс“, казва Татяна Иванова от Добрич с поглед на момиче, което знае какво иска и как да го постигне. Тя е енергична, много лъчезарна и има специфичната харизма, която носят хората, създадени за големи дела.

Едва навършила 19 години, името й нашумя със смелата заявка да стане първата българка, която ще полети в Космоса. Татяна се надява някой ден да се нареди до легендарните космонавти Георги Иванов и Александър Александров, които през 80-те поставят България на картата на космическите постижения.

Днес възможността български астронавт да участва в извънпланетарен полет звучи екзотично почти колкото да се открие живот на Марс, но Татяна е убедена, че си струва да се бори за това бъдеще. При това не е само от любов към авантюризма. Много от съвременните умове вярват, че опознаването на Марс и Космоса е най-добрата възможност за бъдеще на цивилизацията. Участието на една нация в процесите е гаранция, че ще получи достъп до благата, които Вселената предлага. Татяна вярва, че нейната мисия е да включи България в тези процеси. И докато връстниците й бленуват да са ютуб звезди, геймъри или поне инфлуенсъри, тя планира своята кариера в Международната космическа станция.

„Думата инфлуенсър е страхотна, стига да не се дефинира само с напудрения й контекст. Ако погледнем от по-широк ъгъл, дори и Айнщайн е бил инфлуенсър”, казва Татяна, която лично се чувства повлияна от великия физик. Освен че е любител на науката, от тази година тийнейджърката е студентка по специалност „Инженерна физика“ в Софийския университет. Още една крачка напред в плана й към голямата мечта. Самият той е предварително начертан и включва още да учи космическо инженерство, за да

строи ракети

да учи метеорология, която й е страст от дете, и да се задълбае в геологията. Тя ще й е полезна при взимането на проби от неизследваните планети.

„За да стана астронавт, трябва да съм учен. Колкото повече дисциплини познавам задълбочено, толкова по-добре. Искам да правя нещо с ръцете си, затова  инженерните специалности ме привличат. Не помня някой познат или приятел да ме е запалил по идеята да стана астронавт. Бях в шести клас, когато започнах да наблюдавам звездите и се увлякох по астрономията. Обожавах метеоритния феномен „Персеиди“ и не го изпусках всеки август. По същото време се роди и желанието да гледам с телескоп. Имах късмет да ме свържат с преподавателя по астрономия Ева Божидарова, която в извънработно време – рано сутрин през уикендите, отваряше планетариума във Варна, за да подготвя мен и мой съученик за олимпиадата. В един момент осъзнах, че всяко нещо ме води към ново знание, а всички накуп имат само една възможна професия“, разказва Татяна.

Заради интереса си към физиката посещава два мастъркласа в ЦЕРН по темата за физика на елементарните частици, участва и в лагер-школа по астрономия и астрофизика “Белите брези”. Тя е една от школите с големи традиции у нас, които ежегодно срещат ученици с тайнството на Космоса, разпалвайки любознателността им.

„В девети клас бях на първия си акредитиран от НАСА лагер в Турция. Мисля, че там след един филм за астронавтите се роди идеята да обединя всички свои интереси и да стана астронавт. Да имаш шанс да си част от нещо огромно, да осъзнаваш, че Вселената около теб е необятна и чака да я проучиш – невъзможно е да не изпиташ тръпки по тялото си при тази мисъл!“

С поглед към своето собствено космическото бъдеще Татяна се заравя в дебелите книги, за да проучи задълбочено

историята на астронавтиката в България

Миналото я екзалтира, но реалността я смъква на земята. България не само че отдавна е загубила позициите си в областта, но и не предлага големи възможности за развитие на млад космонавт. Татяна обаче не е готова да се пречупи пред първото затруднение.  Време е да се върне славното минало на страната ни, а тя да стане първата българка, полетяла в Космоса. Убедена е, че така ще накара младите отново да мечтаят за звездите, а политиците и предприемачите да видят потенциала, който Космосът носи.

“От две години се боря да разглася проблема за непълноправното ни членство в Европейската космическа агенция, което е спънка за развитието на българските учени и космонавти. Гениални български учени не може да бъдат повишени или назначени на по-високи и престижни позиции в центровете на ЕКА не защото не са достатъчно квалифицирани, а защото са от страна, която не е пълноправен член. Доколкото зная, една от причините за това е в липсата на финансиране на агенцията от България. Сумата не е малка, но съм убедена, че веднъж направена,  тази инвестиция многократно ще се върне към българските учени, като им даде шанс за по-добро заплащане и развитие. А това може само да е от полза за всички в страната ни“, убедена е Татяна.

Бюрократичните спънки вероятно ще се разнищят с времето, но освен тях младата жена постоянно се изправя пред друга голяма трудност – финансирането на мечтата си. За да има шанс пред останалите кандидати, Татяна трябва да е добре подготвена. Налага се да развива много и различни умения, да трупа квалификации. Те са част от резюмето, с което се кандидатства за обучени за астронавт. В него трябва да има и участия в много семинари и курсове. Повечето от тях се заплащат, а таксите са солидни. Към това разходите за обучителните лагери, нощувките, транспортът изискват личен бюджет, който семейството на Татяна не може да си позволи.

Spread the love
More from Надя Костова
Лилавите поля на Яна
„Лавандулата е като бебе, което иска внимание, любов и грижи“, казва създателката...
Read More
0 replies on “Татяна Иванова: Космосът не е граница”