Татко Пикасо

Две паралелни изложби в Musee National Picasso в Париж разказват за силната връзка между Мая Руис-Пикасо и нейния баща

“Бяхме много близки. Първите ми спомени са от Роян, когато бях на четири години. Винаги съм се забавлявала много с него, разказваше ми истории, караше ме да се смея и ми пееше песни. Често ме водеше на танци на пристанището. В Cafe de Royan имаше оркестър с трима музиканти и аз танцувах в ръцете му или стъпила на краката му. Ядяхме хляб с масло и шоколад, рядка стока в онези военни дни. Баща ми имаше страхотно чувство за хумор. На път за вкъщи, когато виждахме завръщащите се стада крави, той измучаваше толкова силно, че те му отговаряха. Аз се правех на патица, но патиците не ми отвръщаха“, спомня си Мая Руис-Пикасо в разговор със своята дъщеря Диана Видмайер Руис-Пикасо. Сега Мая, най-голямата дъщеря на артиста, е протагонист в две големи паралелни изложби в Musee National Picasso в Париж до 31 декември 2022 г.

Нови шедьоври

„Нови шедьоври. Дарение на Мая Руис-Пикасо” показва девет творби – шест картини, две скулптури и скицник, които се присъединяват към националната колекция. Те са нови дотолкова, доколкото преминават от ръцете на Мая в колекцията на музея. Дарението следва въведената във Франция през 1968 г. схема, която позволява плащането на данък върху наследството в натура. Този механизъм за придобиване е основополагащ за самата идентичност на Музея „Пикасо“. Той е създаден специално за съхраняване произведенията на артиста, които наследниците му даряват на държавата през 1979 г. с цел покриване на данъчното им задължение след неговата смърт.

Пикасо умира на 8 април 1973 г. във вилата си на хълма Нотр Дам дьо Ви в Мужен, Южна Франция, без да е направил завещание. Неговите петима наследници решават да управляват съвместно свързаните с творбите му права. През 1986 г. Катрин Хутин-Блей също наследява част от тези права след смъртта на майка си Жаклин Рок, втората и последна съпруга на Пикасо.

Днес музейната колекция притежава 4755 от произведенията на Пикасо, сред които 4090 графики, 297 картини, 368 скулптури. Отделно частната колекция на Пабло Пикасо включва 46 картини, 20 скулптури и 64 графични произведения, над 200 000 архивни документи. Всичко това е наредено в 37 зали върху 3700 кв.м площ.

Баща и дъщеря

От своя страна изложбата „Мая Руис-Пикасо, дъщеря на Пабло“ е свидетелство за връзката между баща и дъщеря. Над двеста творби, архивни записи, лични предмети и сувенири разказват за силната връзка между Пикасо и Мая, както и творческата енергия, която артистът разгръща пред дъщеря си. Според организаторите изложбата „се развива с живостта на преразказаните спомени“.

Мария де ла Консепсион, известна като Мая, се ражда на 5 септември 1935 г. Тя е първата дъщеря на Пабло Пикасо и Мари-Терез Валтер. Пикасо избира името в знак на почит към по-младата си сестра, починала от дифтерия на 7-годишна възраст. „Навремето той обещал на Бог да спре да рисува, ако животът на сестра му бъде пощаден. Раждането на Мая и хрумването му да я кръсти на сестра си Пикасо тълкува като знак, който го подтиква да твори и да спре да вярва в Бог. Тъй като не можех да произнасям първото си име, избрахме „Мая“. Отне ми почти шейсет години, преди да се преборя да се наричам Мая и според френския закон“, спомня си дъщерята на артиста в разговор със своята дъщеря Диана. И двете посвещават живота си на запазване и популяризиране наследството на великия си предшественик като изследователи. Диана Видмайер-Руис-Пикасо е куратор на изложбата в ролята си на арт историк, автор на много есета за работата и живота на дядо си. Тя е също съосновател и креативен директор на бранда за бижута Menē 24k.

Spread the love
Tags from the story
Written By
More from admin
Часът на сребърното поколение
Ревютата от модната седмица в Мадрид вече включват и „силвър“ модели, за...
Read More
0 replies on “Татко Пикасо”